Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Ο ΠΥΡΓΟΣ

Ο ΠΥΡΓΟΣ
Σύγχρονο Θέατρο, Αθήνα
Κριτική θεατρικής παράστασης
Ιούνιος 2019

Της συντάκτριας  Κατερίνας Μπουκάλα

Aρχές Ιουνίου βρεθήκαμε στο Σύγχρονο Θέατρο στο Γκάζι, όπου παρακολουθήσαμε την παράσταση «Ο Πύργος», του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία του Ορέστη Τάτση, μετάφραση Βασίλη Πατέρα και διασκευή Έλσας ΑνδριανούΈνα μυθιστόρημα αριστούργημα ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των θεατών. Μια απόπειρα, μια διαφορετική ματιά πάνω σ' ένα τόσο μεγάλο έργο.


Πολλές και παράξενες γεύσεις σου αφήνει το έργο, τι είναι αυτό που θέλει να δείξει; Η κοινωνία που λειτουργεί σαν ένα αυτόματο μηχάνημα και δεν επιδέχεται αλλαγές, η χαώδης γραφειοκρατία, οι ανθρώπινες σχέσεις, η δολιότητα, η αποφυγή επίτευξης του στόχου, το ψέμα, οι διαπροσωπικές σχέσεις. Η επίτευξη του στόχου, που συνεχώς αποτυγχάνει, ο Πύργος, ο απρόσιτος, σχεδόν απόκοσμος. Όλα μπλέκονται, σαν μια φάρσα τόσο καλά σκηνοθετημένη σε βάρος ενός αθώου.


Όλα γίνονται για την προστασία του Πύργου. Υπάρχει, όμως, ο Πύργος; Τι είναι ο Πύργος; Είναι άνθρωπος; Είναι μηχανισμός; Είναι κάτι με θεϊκές καταβολές; Είναι ένα ψέμα, μια εφεύρεση των ανθρώπων για να λειτουργεί σαν μηχανισμός η κοινωνία;
Βλέποντας την παράσταση γεννιούνται όλ' αυτά τα ερωτηματικά. Όλη η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινή και από την εμφάνιση των πρώτων χαρακτήρων καταλαβαίνεις ότι κάτι περίεργο συμβαίνει σ' αυτόν τον τόπο, σαν να θέλουν κάτι να κρύψουν, ν’ αποφύγουν και να διώξουν οποιονδήποτε θέλει να μπει εκεί.


Ο κύριος Κ. είναι το εξιλαστήριο θύμα, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που, ενώ προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του, βρίσκεται στη μέση μιας πλεκτάνης, που έχει στηθείμ, τρόπον τινά, σε βάρος του. Ο Πύργος που ποτέ δεν καταφέρνει να φτάσει και ο Κλαμ που ποτέ δεν καταφέρνει να συναντήσει. Είναι, άραγε, υπαρκτό πρόσωπο ο Κλαμ;
Ο πρωταγωνιστής Κλαμ, που ποτέ δε βλέπουμε στη σκηνή, αλλά συνεχώς μαθαίνουμε για εκείνον.
Οι κάτοικοι του χωριού είναι σαν φαντάσματα μέσα στο χωριό, όλοι λίγο περίεργοι, σαν μαριονέτες. Έχει ο καθένας τους ένα πρόσωπο ή είναι πολλά πρόσωπα μαζί;
Είναι πολλές οι ερμηνείες που μπορεί να δώσει κανείς κι αυτό συναρπάζει τον θεατή, διότι βλέπει πως κάτι δεν πάει καλά μ' αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δεν ξέρει ακριβώς τι, αλλά ούτε και που οφείλεται.


Προπαραγγείλτε την έντυπη έκδοση του παραμυθιού "Ο Παρφές" 
σε ειδική τιμή (8 €) και κερδίστε συλλεκτικά δώρα!!!

Πιο συγκεκριμένα:
Προπαραγγείλτε το βιβλίο του Παρφέ, από Σήμερα και Μέχρι την Επίσημη Ημερομηνία Κυκλοφορίας του (1/7/19), στην Ειδική Τιμή των 8 € και κερδίστε αυτόματα: 
 Το αντίστοιχο eBook του Παρφέ, (αξίας 4.90 €)
 Ιδιόχειρη αφιέρωση της συγγραφέα
 Χειροποίητο δώρο-έκπληξη, διαφορετικό για αγόρια και κορίτσια, μαζί με αυτοκόλλητο
και τέλος, 
 Δωρεάν μεταφορικά έξοδα για όλο τον κόσμο!

Το βιβλίο και τα δώρα θα σας αποσταλούν αμέσως μετά την κυκλοφορία του Παρφέ, σε συλλεκτική συσκευασία! Προλάβετε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για όλους τους δυνατούς τρόπους απόκτησης του Παρφέ INBOX Ο Παρφές / Ice Wonder

Για να δείτε το ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ πατήστε εδώ!

Ηθοποιοί: 
Ο κύριος Κ., το θύμα. Ο βιοπαλαιστής. Ο Νίκος Γιαλελής, στον  ρόλο αυτό, δίνει μια αίσθηση οικεία και καθημερινή, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Άμεσος κι ειλικρινής.
Ο Άρης Τρουπάκης, στους ρόλους του Κοινοτάρχη, του Δασκάλου, του Μόμους και του Ερλάνγκερ, δίνει, μέσα από την ερμηνεία του, μια διαφορετική πνοή στον κάθε ήρωα με τα παιχνιδίσματα του λόγου, της κίνησης, ενώ στην ουσία ίσως και να πρόκειται για έναν χαρακτήρα με πολλές προσωπικότητες.
Η Ναταλία Στυλιανού, η ξενοδόχος του Πανδοχείου Κυριών και της Γέφυρας, φαίνεται πως προσπαθεί να μπερδέψει και να τρομάξει τον κύριο Κ. μέσα από τη δυναμική ερμηνεία της.
Η Σεμίνα Πανηγυροπούλου, στον ρόλο της Φίντα και της Αμαλίας, από τη μία το μήλον της έριδος και ψεύτρα και από την άλλη εκείνη που θα προσπαθήσει να βάλει τη φωτιά για να λυθεί το μυστήριο.
Ένα στοιχείο που κυριαρχεί σε όλους τους χαρακτήρες που εμφανίζονται στη σκηνή, εκτός του  κυρίου Κ., είναι ότι ο κάθε ηθοποιός παίζει πολλούς χαρακτήρες και είναι στην ουσία σαν να πρόκειται για έναν ήρωα με πολλές προσωπικότητες, που έχουν ως κοινό σκοπό να εξαφανίσουν τον κύριο Κ.


Σκηνοθεσία: 
Η έξυπνη κι ευρηματική σκηνοθεσία κατάφερε να δημιουργήσει ένα απόκοσμο περιβάλλον και να πετάξει στα βαθιά τον απλό ανθρωπάκο. Ένα γκροτέσκο περιβάλλον, που σου θυμίζει ίσως και λίγο από τις παραστάσεις του Bob Wilson.
Έξυπνη η παραμονή του κεντρικού ήρωα στη σκηνή καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ο κύριος Κ.  είναι πάντα εκεί κι ο θεατής είναι σαν να παρακολουθεί τα μπερδέματά του από μια κλειδαρότρυπα.


Σκηνικά: 
Το σκηνικό της παράστασης λιτό, πολυμορφικό, μια σου θύμιζε γραφείο, μια ξενοδοχείο και μια φυλακή.

Κοστούμια: 
Το γκροτέσκο στυλ κυριαρχούσε και στα κοστούμια της παράστασης, υπερβολές στο ντύσιμο, λευκά πρόσωπα κι έντονο μακιγιάζ ταίριαζαν απόλυτα με τη σκηνοθεσία.


Φωτισμός: 
Ο φωτισμός ήταν λιτός, κινήθηκε σε λευκές, κυρίως, ψυχρές αποχρώσεις.

Μουσική: 
Μερικές απλές μελωδίες, μια κιθάρα, λίγο πιάνο ισορροπούσαν με την υπερβολή των κοστουμιών.

Ιδανικό soundtrack:


Μετά το τέλος της παράστασης αυτό το τραγούδι ήταν το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό και μου θύμιζε την παράνοια του Πύργου, που ποτέ δεν είδαμε και του Κλαμ που ποτέ δεν ακούσαμε.

Συντελεστές: 

Μετάφραση: Βασίλης Πατέρας
Διασκευή: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Έλλη Παπαδάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Επιμέλεια κίνησης: Πωλίνα Κρεμαστά
Μουσική σύνθεση: Κώστας Λώλος – Κώστας Στεργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Μαγγίνα - Θεοδώρα Γεωργακοπούλου
Κατασκευή Σκηνικού: Λευτέρης Βουρεκάς
Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής
Σχεδιασμός Έντυπου Υλικού/ Promo trailer: Παναγιώτης Ανδριανός
Μακιγιάζ: Βασιλική Κήτα
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Η μετάφραση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «PRINTA-ΡΟΕΣ»
Η διασκευή έγινε με την συμβολή του θιάσου και του σκηνοθέτη. Κυκλοφορεί από το περιοδικό «το Έρμα».
ΔΙΑΝΟΜΗ

Κ.: Νίκος Γιαλελής
ΣΒΑΡΤΣΕΡ, ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Δημήτρης Μηλιώτης
ΒΟΗΘΟΙ/ΟΣ, ΜΠΥΡΓΚΕΛ: Ιάκωβος Μηνδρινός
ΦΡΙΝΤΑ, ΑΜΑΛΙΑ: Σεμίνα Πανηγυροπούλου
ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ ΠΑΝΔΟΧΕΙΟΥ ΚΥΡΙΩΝ/ΓΕΦΥΡΑΣ: 
Ναταλία Στυλιανού
ΟΛΓΑ, ΠΕΠΗ: Λυγερή Ταμπακοπούλου
ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΜΟΜΟΥΣ, ΕΡΛΑΝΓΚΕΡ: 
Άρης Τρουπάκης


Info: 
Παραστάσεις: 29 Μαΐου και μόνο για δεκαπέντε παραστάσεις
Ημέρες και ώρες: Τετάρτη με Κυριακή στις 21:15
Διάρκεια: 110 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 15 € Κανονικό, 10 € Μειωμένο (Φοιτητικό, ΑμέΑ, Ανέργων) Ατέλειες: 5 €
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: Viva
Σύγχρονο Θέατρο
Διεύθυνση: Ευμολπιδών 45
Περιοχή: Γκάζι
Τηλέφωνο: 210 346 4380


Η Κατερίνα Μπουκάλα (Ψευδώνυμο Kate Hilverost) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεατρολογία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο, τώρα ολοκληρώνει  τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στην Παιγαδωγική Σχολή  «Δημιουργική Γραγή». Ασχολείται με τη συγγραφή, το 2015 ανέβασε το πρώτο της Θεατρικό Έργο με τίτλο «Όσα ποτέ δεν είπα» στα πλαίσια του πρώτου Φεστιβάλ Βαλίτσας.

Διαβάστε ακόμα:   Η συγγραφέας του «Παρφέ», Σοφιάννα Παϊδούση και ο φιλόσοφος Προυστ! (Αποκλειστική συνέντευξη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required