Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Κριτική θεατρικής παράστασης

“Το αγόρι με τις δύο καρδιές”

Κριτική θεατρικής παράστασης

Δεκ. 2023

Του δημοσιογράφου Νίκου Κολίτση

Eίστε γονιός, εκπαιδευτικός, συγγενής, φίλος/η και θέλετε να προτείνετε μία μόνο παράσταση για τον φετινό θεατρικό χειμώνα στην Αθήνα σε έναν έφηβο/μία έφηβη, χωρίς να γυρίσει μετά και να σας… μουντζώσει; “Το αγόρι με τις δύο καρδιές”, είναι αυτή η παράσταση-γροθιά στο στομάχι, μια πραγματική ανθρώπινη ιστορία ελπίδας, ένας αληθινός ύμνος στην αλληλεγγύη, την αγάπη, την ομοψυχία, τις αξίες και τη βαθιά πίστη για ένα καλύτερο αύριο, που πιστέψτε μας, δε θα αφήσει κανέναν και καμία ασυγκίνητο/η. “Το αγόρι με τις δύο καρδιές” είναι το λογοτεχνικό πόνημα δύο Αφγανών συγγραφέων, των Χάμεντ και Χεσαάμ Αμίρι (σε θεατρική προσαρμογή), που παρουσιάζεται στο θέατρο Άλμα, σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη, σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου και κοστούμια της Έλλης Εμπεδοκλή. Το βιβλίο γράφτηκε μόλις το 2018 παρακαλώ και εκδόθηκε το 2020, σημειώνοντας αξιοσημείωτη εκδοτική και θεατρική επιτυχία. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2022 στη Μεγάλη Βρετανία, στο Wales Millennium Centre, σε θεατρική προσαρμογή του Phil Porter και λίγο αργότερα στο National Theatre του Λονδίνου, εισπράττοντας διθυραμβικές κριτικές και στις δύο περιπτώσεις.

Τα πέντε μέλη της οικογένειας των δύο συγγραφέων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, το Αφγανιστάν, κυνηγημένοι από τους Ταλιμπάν και να εγκατασταθούν, μετά από έναν γολγοθά περιπετειών, επιτέλους στην Αγγλία, για να βοηθήσουν το άρρωστο παιδί τους, που χρήζει νοσηλείας, φωτίζοντας παράλληλα μια προσφυγική διαδρομή, με τις κοινωνικοπολιτικές της πτυχές, στις πραγματικές της διαστάσεις. Η θεατρική παράσταση-μάθημα ζωής πετυχαίνει, με συγκίνηση και καυστικό χιούμορ, χωρίς διδακτισμούς και μελοδραματισμούς, να συμπυκνώσει όλη την τραγωδία της πορείας μιας πολυμελούς οικογένειας, μέσω Ασίας και Ευρώπης, που ισορροπεί ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, με τέτοιο τρόπο που νιώθεις αβίαστα ότι είσαι κι εσύ αναπόσπαστο μέλος της. Η ιστορία και η ζωντανή αφήγηση σε ταξιδεύουν, καθώς δεν είναι ακόμη μία τυπική ιστορία προσφύγων από το Αφγανιστάν στην Αγγλία και σε κρατούν προσηλωμένο από την αρχή μέχρι το τέλος. Γιατί όλα μπορεί σε μια στιγμή να αλλάξουν..."μέχρι να δέσεις τα κορδόνια σου!". Τίποτα, άλλωστε, δεν είναι ακατόρθωτο και τίποτα δεν είναι δεδομένο, ιδίως για τους πρόσφυγες για τους οποίους “η τύχη μετράει διπλά”. Οι ενήλικες, πάντως, θα συνειδητοποιήσουν τι βλέπουν τα παιδιά μέσα από τα αθώα μάτια τους ήδη από το ξεκίνημα και μετά το τέλος της ομιλίας της μητέρας, αναφορικά με τα δικαιώματα και την καταπίεση, που αποτέλεσε και την αφορμή για τον βίαιο εκτοπισμό της οικογένειας από την εστία της.

Διαφήμιση

                                      www.sofiannapaidousi.com

Καλογραμμένο κείμενο, δομημένη ιστορία και εξαιρετικές ερμηνείες από μία ομάδα νέων και παλαιότερων ηθοποιών, συνθέτουν μία προσεγμένη παράσταση μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και μία μοναδική θεατρική παραγωγή. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία από τις πιο άρτιες σκηνοθετικά δουλειές των τελευταίων χρόνων. Τίποτα από ό,τι έχετε δει μέχρι σήμερα θεατρικό αναφορικά με τους πρόσφυγες, τη ζωή τους και όλους όσοι εμπλέκονται στη διακίνησή τους, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή την παράσταση.

Οι πέντε ηθοποιοί -με τον Βαγγέλη Ζάπα, στον ρόλο του Χουσεΐν σε μία ερμηνεία… καριέρας-, που έχουν δουλέψει πολύ σε προσωπικό επίπεδο αλλά και συνολικά, σε πολλαπλούς καλοκουρδισμένους ρόλους που υποδύονται μαεστρικά, αφηγούνται με τη φωνή, το σώμα και τη ματιά τους μια σπαρακτική ιστορία, που ακόμη κι αν δεν ήταν αληθινή αλλά απλώς αλληγορική, θα σε άγγιζε κατευθείαν στην καρδιά και το μυαλό, μεταδίδοντας το συναίσθημα στο έπακρο. Είναι όμως και βαθιά συγκινητική, γιατί κινεί μέσα μας όσα η εποχή και η κοινωνία μας έχει αφήσει στη λήθη και το σκοτάδι.


                      Super Διαγωνισμός στο Instagram!!!

                                     Ακολουθήστε τα βήματα εδώ!


Η παράσταση κυλάει σαν νερό, με ταχύτατες εναλλαγές συναισθημάτων, εικόνων και ρυθμού, σε αντιδιαστολή του χρόνου δράσης με τον χρόνο αφήγησης. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Τάκη Τζαμαργιά που εστιάζει όχι μόνο στο ταξίδι αλλά και στον τελικό προορισμό, γίνεται με σεβασμό, ευαισθησία και συναισθηματική διακριτικότητα, με τη βοήθεια των σκηνικών, που θυμίζουν παραμύθι αλλά και των ηθοποιών που μεταμορφώνονται πολλάκις και αναγνωρίζονται από τις συνεχείς ενδυματολογικές αλλαγές τους, διατηρώντας την ίδια ζωντάνια και χημεία μεταξύ τους, μέχρι την τελική λύτρωση. Οι συνεχείς σκηνικές εναλλαγές αποτυπώνονται με αξιομνημόνευτο, λειτουργικό και ευφυέστατο τρόπο, αξιοποιώντας κάθε γωνιά, μικρή ή μεγάλη του αφαιρετικού τοπίου, με πολλά και διαφορετικά επίπεδα, φανερά ή κρυμμένα. Μήπως τελικά έχουν χάσει τα πάντα ή αρκεί που έχουν ο ένας τον άλλον; Ποιο είναι εν τέλει το “σπίτι” τους; H άρρωστη καρδιά σώζει ή προδίδει;

Η πρωτότυπη ατμοσφαιρική μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνει τόσο αρμονικά την παράσταση που θέλεις να σιγοτραγουδήσεις στο τέλος για το δικό σου οδοιπορικό, εντός ή εκτός συνόρων ή/και τόπο φυγής δικό σου.

Μπορεί, λοιπόν, οι εικόνες των ανθρώπων έξω από το θέατρο Άλμα να είναι σοκαριστικές και να σε πληγώνουν αφάνταστα, η θέληση για ζωή, όμως και το μεγαλείο ψυχής των πρωταγωνιστών, εντός του θεάτρου, είναι τέτοια που ακόμη κι όταν νιώθεις να σου τελειώνουν οι ανάσες μαζί με τους στοιβαγμένους ήρωες στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, στην καταγγελία της μητέρας ή στην εγχείριση του Χουσεΐν στο νοσοκομείο, η κάθαρση της ψυχής και του μυαλού έχει επέλθει, οικοδομώντας την πνευματική και ψυχική σου υπόσταση. Αλήθεια και αναφέρομαι πρωτίστως στους εκπαιδευτικούς (κυρίως θεωρητικής κατεύθυνσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση), πόσα αντίστοιχα έργα ξέρετε που μπορούν να συνδυάσουν τη λογοτεχνία με το θέατρο σε τόσο υψηλό επίπεδο πνευματικής ολοκλήρωσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας;

   Πληροφορίες για την παράσταση δείτε εδώ:



Νικος Κολίτσης 

(Αρχισυντάκτης)

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής 

(Τμήμα Φιλολογίας-ΑΠΘ), 

με μεταπτυχιακό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 

Αριστούχος Δημοσιογραφίας, με σπουδές Φωτογραφίας. 

Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου (για παιδιά & ενήλικες), κινηματογράφου  & λογοτεχνίας, με συνεργασίες με έντυπο-ηλεκτρονικό τύπο πανελλαδικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required