Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Κριτική θεατρικής παράστασης "Θα σε δω στον παράδεισο"

Θα σε δω στον παράδεισο


Κριτική θεατρικής παράστασης

Θέατρο Αλκμήνη

Του δημοσιογράφου Νίκου Κολίτση


Δεν είναι εύκολη η μεταφορά ενός έργου και δη για πρώτη φορά στην Ελλάδα από έναν καταξιωμένο συγγραφέα όπως ο Βρετανός Νιλ Σάιμον, ειδικά όταν πρόκειται για το πιο πρόσφατο έργο του τελευταίου, όπως συμβαίνει με το “Rose’s Dilemma”, που σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος (σε μετάφραση-θεατρική απόδοση της Ρένας Ρίγκα) στο θέατρο Αλκμήνη, με τον εύστοχο τίτλο “Θα σε δω στον παράδεισο”.


Οι τέσσερις ηθοποιοί, τόσο οι δύο νεότεροι και υποσχόμενοι ηθοποιοί (η Δανάη Καλοπίτα και ο Νίκος Καραγιαννίδης) όσο και οι δύο εμπειρότεροι (η Άννα Αδριανού και ο Γιώργος Κοντοπόδης), συνθέτουν ένα πετυχημένο θεατρικό παζλ, με χημεία, ομοιογένεια, αυθεντικότητα και σκηνοθετική ισορροπία, υπηρετώντας επάξια τους ρόλους τους, σε μια θεατρική παράσταση που αναδύει μια γλυκύτητα, μια τρυφερότητα και μια αγνή ευαισθησία, με μια υποβόσκουσα μελαγχολική νότα να ισορροπεί ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Οι στιγμές γέλιου και συγκίνησης είναι διάχυτες στα ενενήντα λεπτά της παράστασης, που διαθέτει τον απαιτούμενο ρυθμό και τις εναλλαγές συναισθημάτων που χρειάζονται για να αποτυπώσουν θεατρικά ένα έργο που παρά το γεγονός ότι ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, δε χάνει το μέτρο και δεν παρεκκλίνει σε δρόμους γραφικότητας και ανακολουθίας, συνιστώντας μία αυθεντική θεατρική πρόταση για τον φετινό χειμώνα.

 Διαφήμιση

www.sofiannapaidousi.com


Λίγα λόγια για το έργο

Η Ρόουζ, μία θεατρική συγγραφέας η οποία έχει αποσυρθεί πλέον στο εξοχικό της μαζί με την πάντα πιστή γραμματέα της, αναπολεί τις μέρες που ζούσε με τον μεγάλο και μοναδικό έρωτα της ζωής της, τον Ουάλς, ο οποίος έχει πεθάνει εδώ και αρκετά χρόνια. Διάσημος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων εκείνος, με τεράστια καριέρα που έχει στιγματίσει τη ζωή της Ρόουζ. 

Μόνο που αυτή η σχέση διέπεται από μία ιδιαίτερη λεπτομέρεια... Η Ρόουζ συνεχίζει να συνομιλεί με τον Ουάλς, συνεχίζει να συμβουλεύεται τον Ουάλς, συνεχίζει να κάνει έρωτα με τον Ουάλς... συνεχίζει να ζει μαζί με τον Ουάλς...


Οι άνθρωποι τριγύρω της δεν αντιλαμβάνονται την παρουσία του νεκρού συγγραφέα, μέχρι που -αναπόφευκτα- έρχεται η στιγμή που πρέπει να συνυπάρξουν στο ίδιο δωμάτιο μαζί του, εξαιτίας μιας… ιδιαίτερης συνθήκης.


Η Άρλεν, γραμματέας της Ρόουζ, αντιπαθούσε τον Oυάλς τόσο όσο ζούσε όσο και μετά θάνατον, κάτι που κάνει την ατμόσφαιρα ακόμα πιο εκρηκτική.


Ο νεαρός Τζον, που έρχεται για να ολοκληρώσει το τελευταίο και ημιτελές έργο του Ουάλς, υπό την καθοδήγηση του ίδιου μέσω της Ρόουζ, δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτά που συμβαίνουν γύρω του.

 Όλες αυτές οι αντιφάσεις εντείνονται όσο προχωράει το έργο, προκαλώντας ακόμα περισσότερο γέλιο, οξύμωρες καταστάσεις, παρεξηγήσεις και εξάρσεις, μέχρι φυσικά να έρθει η στιγμή της λύτρωσης για τη Ρόουζ λίγο πριν το συγκινητικό φινάλε.




Εισιτήρια εδώ!


Νικος Κολίτσης 

(Αρχισυντάκτης)


Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Φιλολογίας-ΑΠΘ), 

με μεταπτυχιακό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 

Αριστούχος Δημοσιογραφίας, με σπουδές Φωτογραφίας. 

Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου (για παιδιά & ενήλικες), κινηματογράφου 

& λογοτεχνίας,

με συνεργασίες με έντυπο-ηλεκτρονικό τύπο πανελλαδικά.


Διαβάστε ακόμα: To FAIRYTALES ως Χορηγός Επικοινωνίας προτείνει... "Το Μαγικό Κλειδί"







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required