Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Δείπνο


Δείπνο
Θέατρο Αριστοτέλειον, Θεσσαλονίκη
Κριτική θεατρικής παράστασης
Μάιος 2019

Της συντάκτριας Άννας Κβάσνιακ 





Στο Θέατρο Αριστοτέλειον έκανε την εμφάνισή του το "Δείπνο", του Χέρμαν Κοχ, σ' ένα σκηνικό οικογενειακού δράματος. Μια απλή καθημερινότητα κατέληξε, ηθελημένα ή αθέλητα, σε μια τραγωδία, παρασύροντας μαζί της πολλά θύματα. Το τραπέζι του φαγητού που συγκεντρώνει την οικογένεια κι αποτελεί ένα μέρος τελετουργικό, μια πανδαισία γεύσεων και μυρωδιών, μετατρέπεται ξαφνικά σε πεδίο μυστικών και αντιπαραθέσεων, όπου τώρα πια το μόνο πιάτο που σερβίρεται μεταξύ τους, είναι αυτό της συνείδησης και μια σκληρή μάχη για την αποδοχή της στυφής γεύσης που προσφέρει...

Highlights:

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν ο καπνός στη σκηνή που δημιούργησε ένα πέπλο μυστηρίου και τρόμου. Ένα ακόμα σημείο που τράβηξε την προσοχή του κοινού ήταν το χτύπημα στο κεφάλι, που έδειχνε πολύ ρεαλιστικό, λόγω του κόκκινου χρώματος που χρησιμοποιήθηκε σαν αίμα. Προς το τέλος της παράστασης το κάψιμο του επιδορπίου και του χαρτονομίσματος (η σημασία του οποίου σήμαινε ότι δεν ενεργούν πάντα καταλυτικά, προκειμένου να καλύψουν τη μυρωδιά του εγκλήματος) άφησε μια ωραία έκπληξη και αίσθηση στο κοινό.   



Σκηνοθεσία:

Η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία της Λίλλυ Μελεμέ, σε συνεργασία με τις βοηθούς σκηνοθέτη Ειρήνη Βαλατσού & Δάφνη Νικητάκη, κατάφεραν πολύ όμορφα να διαμορφώσουν ένα σκηνικό εστιατορίου, τοποθετώντας τους θεατές άμεσα στην πλοκή του έργου. Τα σκηνικά του Μιχάλη Σαπλαούρα και της βοηθού σκηνογράφου Σοφία Ζουρνατζίδου, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο σκηνικό πλαίσιο, ενσωματώθηκαν ιδανικά.


Φώτα:

Η επιμέλεια φωτισμού (μπλε, κίτρινο, ροζ) της Μελίνας Μάσχα, κατά τη διάρκεια του έργου, μας προϊδέαζε για πολλά πράγματα και ενίοτε κορύφωνε την αγωνία με τη συσκότιση που προκαλούσε. Οι λαμπτήρες φθορισμού που χρησιμοποίησε και παρατηρήσαμε να υπάρχουν σε διάφορα μέρη πάνω στη σκηνή, προκάλεσαν ένα μυστηριακό και γεμάτο αγωνία συναίσθημα. 



Μουσική:

Ο Σταύρος Γασπαράτος & ο βοηθός μουσικού Γιώργος Μυζήθρας, χρησιμοποίησαν απαλή jazz μουσική, μ’ ένα πολύ διακριτικό ήχο, στο βάθος του οποίου ακούγονταν άνθρωποι να μιλάνε χαμηλόφωνα καθώς και ήχους από τα μαχαιροπίρουνα και ποτήρια που «τσουγκρίζαν», δίνοντας πραγματικά την αίσθηση ότι βρισκόσουν σ’ ένα εστιατόριο. 
  


                Το νέο βιβλίο της συγγραφέα Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές"  σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!
μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!





Κοστούμια:


Η ενδυματολογική άποψη της Βασιλικής Σύρμα καθώς και οι βοηθοί ενδυματολόγου, Ειρήνη Γεωργακίλα και Αναστασία Γκιουζέλη, κατέληξε σε κοστούμια που φανέρωναν την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ανθρώπων και τους χαρακτήρες τους, όντας προσεγμένα και πολυτελή.



  
Ηθοποιοί:

Οι Στέλιος Μάϊνας, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κατερίνα Λέχου, Κατερίνα Μισιχρόνη και Γιώργος Κοτανίδης, απέδωσαν θαυμάσια και σε όλους τους συναισθηματικούς τόνους, (μπορούσες να το διακρίνεις στην φωνή), τους χαρακτήρες που υποδύονταν. Βλέπουμε την αγωνιώδη πορεία του καθενός, το εξομολογητικό τους ύφος και την αμφιταλάντευση μεταξύ του αισθήματος δικαίου και της προσωπικής συνείδησής τους. Πολλοί θα συμφωνούσαν με την άποψη ότι ο Γιώργος Κοτανίδης, στο ρόλο του Αρχισερβιτόρου, ξεχώρισε ιδιαίτερα για την ερμηνεία του, αφού το ύφος του, όπως και η λεκτική του περιγραφή για τα πιάτα και τα κρασιά, ήταν άκρως απολαυστική ανοίγοντας την όρεξη του θεατρικού κοινού. Άλλωστε, η παρουσία του στο τραπέζι λειτούργησε ουκ ολίγες φορές ως «πυροσβεστήρας» στις διαφωνίες των υπόλοιπων χαρακτήρων. 



More things to do:

Καλό θα ήταν, τα πολύ περιγραφικά πιάτα, που ακουστικά σου έδιναν την αίσθηση ότι ήταν πολύ γευστικά, από τον ηθοποιό Γιώργο Κοτανίδη να είχαν και μια οπτική εμφάνιση αυτών σε slides.
Η λύση στην υπόθεση του έργου γίνεται με έμμεσο τρόπο και η  κορύφωση του δράματος γίνεται σιγά σιγά. Θέτει ανεξάντλητους προβληματισμούς στο κοινό. Μ' αυτήν την αποτρόπαια πράξη των νεαρών παιδιών αποκαλύφθηκε ότι τα οικογενειακά θεμέλια έτριζαν στη βάση τους. Το πως μερικές φορές οι οικογενειακές σχέσεις φαινομενικά είναι δυνατές, μα στην πραγματικότητα είναι σαθρές και με την πρώτη δυσκολία κλονίζονται και καταστρέφονται. 
Ως γονείς επικαλούνται την εφηβική ηλικία των παιδιών τους προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τ' αδικαιολόγητα. Οι προοπτικές διεξόδου στο δράμα τους είναι σχεδόν ανύπαρκτες και η μοναδική και δύσκολη λύση στην οποία δεν είναι όλοι σύμφωνοι, αφού δεν έχουν όλοι το ψυχικό σθένος να έρθουν αντιμέτωποι με την αλήθεια και το βάρος της. Ο φόβος του διασυρμού και η προβολή του εγκλήματος τους φέρνει αντιμέτωπους με ακραίες συμπεριφορές. Οι ενοχές που αισθάνονται τους δημιουργούν μια ρηχή και μονοδιάστατη λογική που είναι ικανή για την οποιαδήποτε παράκαμψη των ηθικών φραγμών τους. Είναι ένα δύσκολο κι αναποφάσιστο σταυροδρόμι που καλούνται να βαδίσουν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί, ωστόσο όταν ξεφτίσει επάνω σου το ένδυμα της τιμής δε διστάζεις πια να διαπράξεις το οποιοδήποτε έγκλημα για να καλύψεις ένα προηγούμενο.  



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ :

Στέλιος Μαϊνας
Κατερίνα Λέχου
Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Κατερίνα Μισιχρόνη
 Γιώργος Κοτανίδης      

Θεατρική Διασκευή : Kees Prins
Μετάφραση : Κάτια Σπερελάκη
Σκηνοθεσία και Δραματουργική επεξεργασία: Λίλλυ Μελεμέ
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σκηνικό: Μιχάλης Σαπλαούρας
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ειρήνη Βαλατσού, Δάφνη Νικητάκη
Βοηθός Σκηνογράφου: Σοφία Ζουρνατζίδου
Βοηθοί ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα, Αναστασία Γκιουζέλη
Βοηθός μουσικού: Γιώργος Μιζήθρας
Βοηθός παραγωγής: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη
Βίντεο-τρέιλερ: Φώτης Φωτόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος
Παραγωγή: Ομάδα Νάμα – Λυκόφως

Παραστάσεις : Τετάρτη  20.00- Πέμπτη  21.15- Παρασκευή  21.15-Σάββατο  21:15-Κυριακή  20.00 
Τιμές εισιτηρίων : 20 €, 17 €, 12 € (φοιτητικό-μαθητικό-άνεργοι-ΑΜΕΑ) και 15 € εξώστης
 Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ
(Εθνικής Αμύνης 2 τηλ. 2310 262 051)
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ολλανδίας


                                

Η  Άννα Κβάσνιακ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει καταγωγή από την Πολωνία. Σπούδασε Ανθοκομία και Αρχιτεκτονική Τοπίου στην Άρτα. Ασχολείται με την συγγραφή ποιημάτων και ιστοριών. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required