Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Σκηνές από ένα Γάμο

Σκηνές από ένα Γάμο
Θέατρο Σοφούλη, Θεσ/νίκη 
Κριτική θεατρικής παράστασης
Απρίλιος 2019

Της συντάκτριας Άννας Κβάσνιακ


Το Θέατρο Σοφούλη παρουσιάζει το έργο «Σκηνές από ένα Γάμο», του Ingmar Bergman. Απεικονίζεται η ιστορία ενός ζευγαριού και τα προβλήματα που προκύπτουν υπό το πρίσμα της φθοράς του χρόνου. Στο αέναο κυνήγι της ευτυχίας προσπαθούμε για την τελειότητα σε όλους τους τομείς της ζωής μας (οικογένεια, φίλοι, προσωπικό επίπεδο) υποβάλλοντας τον εαυτό μας στο «επικίνδυνο» γρανάζι της καθημερινότητας που μας συνθλίβει με ευκολία δίχως να το καταλάβουμε. Αυτή η αόρατη πίεση, σε συνδυασμό με την τριβή, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη σωματική και ψυχική φθορά. Το σώμα υπομένει όμως… η αεικίνητη ψυχή δε θέλει να υπαχθεί σε κανόνες. Η ελευθερία είναι το φάρμακό της. Έτσι, μόλις κάνει την εμφάνισή της, η μυρωδιά της απελευθέρωσης μέσω της περιπέτειας, του ανεξερεύνητου, του καινούργιου, "ξυπνάει" η πνευματική και σωματική άνοιξη. Τότε, ο γλυκός καρπός της απόλαυσης μεθάει τον άνθρωπο τόσο πολύ που δεν τον βοηθάει να δει καθαρά. Έχει την αυταπάτη ότι το σαρκικό μεθύσι του θα κρατήσει για πάντα.. Αυτή η αίσθηση της αναζωογόνησης και της φρεσκάδας, αντί ν' αποτελέσει την αιώνια νιότη του, θα καταλήξει να μετατραπεί στην καταδίκη του. Δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό που ζει, μέχρι εκείνη την στιγμή, αποτελεί μια ουτοπία. Ωστόσο, ακόμα και στην ουτοπία, δημιουργούνται ρωγμές οι οποίες αργά ή γρήγορα δε θ' αργήσουν να φανούν…. 





Ηθοποιοί/Σκηνοθεσία:

Η συνεργασία του Αντώνη Λουδάρου, που σκηνοθετεί παράλληλα και της Παυλίνας Χαρέλα, ήταν εξαιρετική επί σκηνής. Η υποκριτική τους έσφυζε από έντονη εκφραστικότητα και ζωηρότητα, φανερώνοντας απροκάλυπτα, σε αρκετά σημεία μέσα στο έργο, τη συναισθηματική τους παλέτα, ενώ η σχέση τους θα μπορούσαμε να πούμε ότι ομοίαζε ως ένας άλλος καμβάς που με τη συμβολή του χρόνου, τα χρώματα αγγίζουν το ξεθώριασμα. Μέσα από την ερμηνεία τους, αναδείχθηκαν προβλήματα αρκετά σκληρά μα αληθινά, που ακούγεται αρκετά συχνά ν' αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις μεταξύ τους σχέσεις.

Σκηνικά: 

Ο βοηθός σκηνοθέτη Τάσος Κοντογιώργας και η Μαρία Φιλίππου στα σκηνικά, δημιούργησαν ένα θεατρικό φόντο που ανταποκρινόταν στην πλοκή του έργου και η τοποθέτησή τους στο χώρο είχαν τη σημασία τους. Μάλιστα, έμμεσα αναδεικνύεται ότι πρόκειται για ένα ζευγάρι των τύπων-του πρέπει, η ζωή των οποίων ήταν στηριγμένη σ’ ένα αυστηρό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να παραγκωνίζονται οι ίδιοι. Η έντονη απουσία του στοιχείου της έκπληξης, του απρόοπτου, δημιούργησε σιγά σιγά μια βαριά αποπνικτική ατμόσφαιρα ερωτικής αναλγησίας στο ζευγάρι. 


Το νέο βιβλίο της συγγραφέα Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές"  σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!
μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!
Σύντομα και σε έντυπη μορφή από τις εκδόσεις Οσελότος!

Φώτα: 
Η επιμέλεια του φωτισμού από τον Ανέστη Ατακτίδη σε αποχρώσεις του ροζ, μπλε και λευκού, τόνιζε τις διάφορες συναισθηματικές διακυμάνσεις των ηρώων, προσδίδοντας περισσότερη ζωντάνια στο δράμα τους. 


Μουσική: 
Η μουσική επιλογή του Γιώργου Τζιαφέττα, στις διάφορες σκηνές του έργου, ήταν θαυμάσια. Πριν την έναρξη της παράστασης έπαιξε μια απαλή ελαφρώς μελαγχολική μουσική, θέλοντας να εννοηθεί ότι στο ξεκίνημα κάθε σχέσης όλα είναι ρόδινα, υπέροχα και αναδύεται έντονα η essence του ρομαντισμού. Ανάλογα με την εξέλιξη της σκηνής, στο έργο ακούστηκαν αγγλικά και γαλλικά τραγούδια, δίνοντας ένα πιο εξομολογητικό ύφος στους ήρωες, χωρίς να εκφραστούν με λόγια...

Κοστούμια:    
Οι εναλλαγές των ενδυμάτων στο έργο, της Κατερίνας Καπεζάνου, μας προϊδέαζαν για την επαγγελματική τους ιδιότητα, τον συναισθηματικό-υπαρξιακό τους κόσμο καθώς και τις συνέπειες των επιλογών τους.


Highlights:
Εντυπωσιακή ήταν η βροχή, σε συνδυασμό με τον ήχο του κεραυνού και του φλας, δραματοποιώντας τον χωρισμό του ζευγαριού. Άκρως καθηλωτική ήταν η αποτύπωση του ανθρώπινου πόνου της ηρωίδας, σε συνδυασμό με το τεχνητό χιόνι που έπεφτε πάνω της και στο βάθος να παίζει το γαλλικό τραγούδι "Ne quitte pas" (Μη μ’ αφήνεις), φόρτισε συναισθηματικά τη σκηνή και τον κόσμο. Επίσης, αισθητικά όμορφο ήταν και το γεγονός ότι πάνω στο πάπλωμα του κρεβατιού προβλήθηκαν slides του Άρη Σομπότη, με ρομαντικές σκηνές από διάφορες ταινίες εποχής, υπενθυμίζοντας στον ήρωα το υποβόσκον ερωτικό πάθος που είχε απέναντι στη γυναίκα του, όμως δεν το άφηνε να εκδηλωθεί...


Ο δακτυλοδεικτούμενος χρόνος υπεύθυνος για ό,τι ζήσαμε ή ό,τι δεν ζήσαμε αντίστοιχα στη ζωή μας, αποτελεί εν τέλει μια σταθερά. Το πρόβλημα ενυπάρχει μέσα μας στο πώς αξιοποιούμε αυτό το δώρο που μας έχει δοθεί... Στην προσπάθειά μας να βρούμε τη σταθερότητα που θα μας προσφέρει την υποτιθέμενη ευτυχία, κινδυνεύουμε να πνιγούμε μέσα σ’ αυτήν. Όμως, οι σχέσεις δεν αποτελούν μια στατική κατάσταση. Πρόκειται για κύτταρα ζωντανά, γεμάτα ενέργεια, τα οποία θέλουν την αγάπη, την αφοσίωση, το ενδιαφέρον μας, προκειμένου να μη χτυπήσει η παρακμή την πόρτα... Η ευτυχία της σχέσης εξαρτάται και από τους δύο. Η καθημερινότητα μπορεί να είναι σκληρή, όμως μπορούμε, αν το επιθυμούμε πραγματικά, να προσφέρουμε αυτό «το αλατοπίπερο», προκειμένου ν' αποφύγουμε τη φθορά που τόσο πολύ φοβόμαστε. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για την ευτυχία του, αρκεί να θελήσει να το ανακαλύψει, να το δημιουργήσει, με τον δικό του πάντα τρόπο…  


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πρωτότυπο κείμενο: Ingmar Bergman

Μετάφραση- Διασκευή : Αντώνης Λουδάρος

Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος

Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου

Κοστούμια: Κατερίνα Καπεζάνου

Μουσική: Γιώργος Τζιαφέττας

Στίχοι: Αίσωνας Χαρατσάρης

Ερμηνεία τραγουδιού παράστασης: Εύη Σιαμαντά

Κινησιολογία: Ελένη Χρυσομάλλη

Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Κοντόγιωργας

Γραφιστικά: Αριστοτέλης Σομπότης

Φωτογραφία αφίσας: Αντρέας Σφυρίδης

Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Κρίτωνας Ζαχαριάδης

Παραγωγή: Καλλιτεχνική Εταιρία Θεάτρου


Ερμηνεύουν:

Αντώνης Λουδάρος

Παυλίνα Χαρέλα

Θέατρο Σοφούλη

Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Τ.Κ. 55131 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310423925,

  
Εισητήρια


Η Άννα Κβάσνιακ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει καταγωγή από την Πολωνία. Σπούδασε Ανθοκομία και Αρχιτεκτονική Τοπίου στην Άρτα. Ασχολείται με την συγγραφή ποιημάτων και ιστοριών. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required