Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Ο Άσχημος

Ο Άσχημος
Κριτική θεατρικής παράστασης
Tempus Verum-Εν Αθήναις
Δεκέμβριος 2018

Της συντάκτριας Μαριάννας Τσάκλα

Πώς θα ήταν άραγε ο κόσμος αν ήμαστε όλοι ίδιοι;
Από Πέμπτη έως και Κυριακή παρουσιάζεται στο θέατρο Tempus Verum - Εν Αθήναις στο Γκάζι, το θεατρικό έργο «ο Άσχημος». Την υπόθεση του έργου υπογράφει ο Μάριους Φον Μάγιενμπουργκ, ενώ ο μεταφραστής και σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Δημήτρης Λάλος.



Η μαύρη κωμωδία «ο Άσχημος» μας παρουσιάζει την ιστορία του Λέττε, ενός αποκρουστικά άσχημου ανθρώπου, οποίος όμως αγνοεί παντελώς το πόσο άσχημος είναι. Όταν η εξωτερική του εμφάνιση στέκεται τροχοπέδη στην επαγγελματική του ανέλιξη, ο περίγυρός του του αποκαλύπτει τη δυσάρεστη αλήθεια για την εμφάνισή του. Ο Λέττε επηρεαζόμενος από τη στάση των ατόμων του στενού του κύκλου, αποφασίζει να προβεί σε πλαστική επέμβαση. Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι απρόσμενα καλαίσθητο. Ο πρωταγωνιστής μας πλέον όχι μόνο δε θεωρείται άσχημος, αλλά είναι ανείπωτα όμορφος.  Από εκείνη τη στιγμή η ζωή του άλλαζει ριζικά. Το κάλλος του πλέον είναι τόσο μεγάλο που όλος ο κόσμος επιθυμεί ν' αποκτήσει πρόσωπο ίδιο με το δικό του. Καθώς η υπόθεση ξεδιπλώνεται, μας αποκαλύπτεται ότι ο Λέττε δεν είναι ο μόνος που φέρει αυτό το τόσο όμορφο πρόσωπο, αλλά σταδιακά όλο και περισσότεροι άνθρωποι το αποκτούν. Η κατάσταση αυτή προκαλεί στο Λέττε διατάραξη της ψυχικής του υγείας και της συνείδησής του για το ποιος τελικά είναι, αφού όποιον και να κοιτάξει βλέπει  σ' αυτόν το πρόσωπό του.


Το νέο βιβλίο της συγγραφέα Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές"
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!
Εικόνες από το παραμύθι (της Πηνελόπη Λάζαρη
μπορείτε να δείτε εδώ!
Φωτογραφίες της Σοφιάννας Παϊδούση 
μπορείτε να δείτε εδώ!


Το θεατρικό έργο «ο Άσχημος» αποτελεί μια ευχάριστη παράσταση με έντονα κωμικά στοιχεία που όμως θίγει και διαχρονικά θέματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και των ανθρώπινων σχέσεων. Μερικοί από τους προβληματισμούς που αναδύονται παρακολουθώντας την παράσταση είναι: Το κατά πόσο η εξωτερική εμφάνιση επηρεάζει τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι άνθρωποι, αλλά και τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Ακόμα, το πόσο στενά συνδέεται η εξωτερική μας εμφάνιση μ' αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως «εγώ». Τέλος, είναι σημαντικό να επισημανθεί πως τα γεγονότα εξελίσσονται γύρω από το πλαίσιο του καπιταλισμού, στο οποίο κυρίαρχο κίνητρο της κάθε πράξης αποτελεί το κέρδος.
Οι περισσότεροι επιθυμούν να αλλάξουν θέλοντας πάντα το κάτι παραπάνω, το άπιαστο, τι γίνεται, όμως, όταν το παρακάνουμε; Σε μια εποχή ματαιοδοξίας, επιφανειακής αντίληψης και κομφορμισμού όπως η σημερινή, όπου η υπερβολή και η ανασφάλεια αλλά και η αλαζονεία αποτελούν τους κύριους οδηγούς για την «ευτυχία», η θεατρική παράσταση σαν γροθιά στο στομάχι μας ξυπνάει από το λήθαργο και μας δίνει το πολύτιμο μήνυμα του να είμαστε περήφανοι που είμαστε ο εαυτός μας, γιατί ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός και αυτή ακριβώς η μοναδικότητα είναι που κάνει αυτόν αν και σκληρό κόσμο τόσο ξεχωριστά και αληθινά όμορφο. Άλλωστε, όπως αναφέρει και ο Oscar Wilde, «να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι».
Πριν από την έναρξη της παράστασης και όσο ακόμα οι θεατές, βρίσκονται στο φουαγιέ του θεάτρου, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια απρόσμενη έκπληξη.


Ηθοποιοί:

Ο Θανάσης Δόβρης, η Βάσω Καβαλιεράτου, ο Συμεών Τσακίρης και ο Μιχάλης Βρεττός, αποτελούν την ομάδα των ηθοποιών που επιτυχημένα μεταφέρουν τους θεατές στην ιλαροτραγική ατμόσφαιρα του έργου. 


Κοστούμια: 

Επειδή η ιστορία του «Άσχημου» εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό, οι τρεις εκ των τεσσάρων ηθοποιών αλλάζουν ρόλους. Η καθεμία από τις εναλλαγές αυτές είναι ευδιάκριτη και ενισχύεται με μικρές προσθήκες και αφαιρέσεις ενδυματολογικών στοιχείων στα κοστούμια των ηθοποιών. Οι διάλογοι είναι ζωηροί και η μετατόπιση από το κωμικό στο τραγικό στοιχείο και αντίστροφα, γίνεται με τρόπο ομαλό. Επιπλέον, υπάρχει αλληλεπίδραση με το κοινό ακόμα και ενεργή συμμετοχή των θεατών σε ορισμένα σημεία της παράστασης. Αναφορικά με τα κουστούμια χρειάζεται ν' αναφερθεί ότι είναι μεν απλά αλλά κατάλληλα για την παράσταση. Άλλωστε, η δυναμική στην ερμηνεία των ηθοποιών είναι αυτή που καθηλώνει τους θεατές. 

Μουσική:

Η πρωτότυπη μουσική είναι απολύτως ταιριαστή με τα εκτυλισσόμενα επί σκηνής, δίνοντας μια πολύτιμη πινελιά και κάνοντας ακόμα πιο ποιοτικό το αποτέλεσμα, ενώ οι φωτισμοί επιτελούν άριστα τη λειτουργία τους.
 «Ο Άσχημος» είναι μια μαύρη κωμωδία που ψυχαγωγεί, δίνοντας  παράλληλα  δυνατά ερεθίσματα για συζήτηση επί των θεμάτων που θίγει. Η εκφραστικότητα των ηθοποιών και η γρήγορη εξέλιξη των γεγονότων κρατάει την προσοχή απερίσπαστη καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει διάλειμμα δεν κουράζει καθόλου, αφήνοντας στο τέλος της ένα γλυκό χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη των θεατών.


Bonus Tip:
Στην υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της παράστασης, Βάσω Σωτηρίου, για την άμεση ανταπόκρισή της.


 Τίτλος: Ο άσχημος

Κείμενο: Marius Von Mayenburg

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

Πρωτότυπη μουσική: Μίνως Μάτσας

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης

Μake up artist: Γιάννα Μαρματάκη

Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κρίστελ Καπερώνη

ΠΑΙΖΟΥΝ

Θανάσης Δόβρης, Βάσω Καβαλιεράτου, Συμεών Τσακίρης, Μιχάλης Βρεττός

Έναρξη: 13 Δεκέμβρη

Έως: Κυριακή των Βαΐων

Πού: 
Tempus Verum-Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι, τηλ.: 210 3425170

Πότε: 
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, 21:00 και Κυριακή 19:00

Διάρκεια: 85’ χωρίς διάλειμμα

Εισιτήρια: 
18 € (κανονικό), 12 € (μειωμένο), 10 € (ανέργων)

Κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 10 ευρώ

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 3425170

Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου, We will

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required