Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

«Σήμερα Ξύπνησα Παιδί»

«Σήμερα Ξύπνησα Παιδί»
Kριτική θεατρικής παράστασης
Faust Theatre Bar
Οκτώβρης 2018


Του συντάκτη Μιχάλη Mαλανδράκη

«Ό, τι για έναν άνθρωπο είναι θησαυρός, στον άλλον ηχεί σαν τρέλα»
Έρμαν Έσσε


Για δύο συναπτά έτη η θεατρική ομάδα «Αντιστροφή» παρουσιάζει στη σκηνή του Faust Theatre Bar την παράσταση «Σήμερα Ξύπνησα Παιδί», βασισμένη στη ζωή και το έργο του εμβληματικού Γερμανού συγγραφέα, Έρμαν Έσσε. 

Ένα έργο που πραγματεύεται τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής και το ενδιάμεσο -μα και συνεχές- κυνήγι της ευτυχίας, δε θα μπορούσε να ξεκινήσει διαφορετικά από τη γένεση. Όταν, λοιπόν, ο νεαρός Αύγουστος έρχεται στον κόσμο, ο νονός του, ως από μηχανής θεός, αποφασίζει να εκπληρώσει μία ευχή της μητέρας του για το νεαρό γιο της, η οποία θα τον συντροφεύει για όλο το βίο του. Η μητέρα του Αυγούστου σκέφτεται διεξοδικά την ευχή που θα επιλέξει για το γιο της. Απορρίπτει αρκετές συνηθισμένες καταστάσεις που θεωρούνται συνώνυμα της ευτυχίας, όπως: «Να είναι όμορφος, «Έξυπνος», «Γοητευτικός», «Να γίνει καλός γιατρός». Τίποτα απ’ αυτά δε μοιάζει αρκετό στα μάτια της μητέρας, που θέλει το καλύτερο για το παιδί της και καταλήγει στην ευχή «Να μην τον αφήσει έξω καμία καρδιά». Έτσι, ο Αύγουστος έχει εξασφαλίσει την αγάπη του περίγυρού του για μια ζωή. Από τη βρεφική έως την ενήλικη ζωή του, όσοι βρίσκονται στο διάβα του γοητεύονται από τον Αύγουστο και ζητούν για πάντα την παρέα και την αγάπη του. Όμως τι γίνεται με τη δική του αγάπη προς τους άλλους; Μπορεί ο Αύγουστος να δώσει, να προσφέρει, ν’ αγαπήσει, να ικανοποιηθεί; Εν τέλει, η ευτυχία κρύβεται στην εξωγενή ή στην εσωτερική αγάπη του ατόμου; 


Στις επόμενες σκηνές παρατηρούμε τα πρώτα βήματα του Αυγούστου, που ξεχωρίζει απ’ όλα τα παιδιά, λόγω της ευφυΐας και των γνώσεων του. Όταν φεύγει για να σπουδάσει τα επόμενα χρόνια, δεν του λείπει τίποτα. Πράγματι, καμία καρδιά δεν τον αφήνει απ’ έξω, όλοι όσοι έρχονται σ’ επαφή μαζί του, ζητούν την αιώνια συντροφιά του. Όμως, κάτι βασανίζει τον Αύγουστο. Πώς είναι δυνατόν, σ’ έναν άνθρωπο που του τα παρέχουν όλα, υλικά και συναισθήματα, να τον βασανίζει κάτι; Τι είναι αυτό; Πώς ορίζεται η ευτυχία;
«Η ευτυχία είναι ισορροπία», καταλήγει ο Έσσε, μέσα από τα διδάγματα του βίου του. Η ευτυχία προϋποθέτει ισορροπία. Αγάπη και μίσος, αποδοχή και απόρριψη, φως και σκοτάδι. Στη ζωή όλα κάνουν κύκλους και ο Αύγουστος θ’ αποκτήσει ένα παιδάκι, με παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά του. Στο τέλος ίσως το νόημα της εξατομικευμένης ευτυχίας να έχει λιγότερη σημασία, ακόμη και για τον ίδιο. Το νόημα βρίσκεται στον κύκλο, στην επανάληψη, εμείς θα φύγουμε, άλλοι θα έρθουν, αν το χέρι μας αποτελέσει απλώς την κλωστή της κυκλικής φορεσιάς, δε θα πρέπει να βασανιζόμαστε με αιώνια ερωτήματα. Η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας.


Ηθοποιοί: 
Εξαιρετική ερμηνεία και από τις δύο ηθοποιούς, που υποδύονται τον Αύγουστο. Όσο ο Αύγουστος διανύει τα νεανικά του χρόνια, τον ενθουσιώδη, παρορμητικό και ανήσυχο χαρακτήρα του ήρωα αναλαμβάνει ν’ αποδώσει η Αλεξία Στολιδάκη, με ανάλογες δόσεις ενέργειας και ικανότητας στην αυξομείωση συναισθημάτων και στην ισορρόπηση ανάμεσα στο χιούμορ και στην τραγικότητα της αναζήτησης για εσωτερική γαλήνη. Ακόμη κι όταν ο Αύγουστος, εκμεταλλευόμενος τα μονοπάτια που του ανοίγει εμπρός του ο ακαταμάχητος χαρακτήρας του, αναλώνεται σε παροδικούς έρωτες, φιλήδονες ασχολίες, στα ναρκωτικά, στο περιθώριο ακόμη και στο φόνο, η ηθοποιός καταφέρνει να διατηρήσει τη φυσικότητα στις κινήσεις και στις εκφράσεις, που μεθοδικά έxτισε μέχρι τότε. 

Πειστική και η ερμηνεία της Δανάης Δάρας, η οποία επωμίζεται το ρόλο του ώριμου, πλέον, Αυγούστου, που μετά από αρκετό διάστημα στη φυλακή, αποφασίζει ν’ αλλάξει τρόπο ζωής και να αποκτήσει μία μεθοδική επιμονή στην αγάπη του προς τους άλλους. 

Γενικότερα οι ερμηνείες είναι ικανοποιητικές απ’ όλες τις ηθοποιούς, που μολονότι υποδύονται πολλούς και ποιοτικά διαφορετικούς ρόλους μέσα στο έργο, κρατάνε, χωρίς αμφιβολία, την πεποίθηση του θεατή ότι παρατηρεί μία ειλικρινή, σοβαρή και πειστική προσπάθεια απόδοσης ενός υπαρξιακού πονήματος. 

Αξιοζήλευτος είναι και ο συγχρονισμός κινήσεων και εκφράσεων επί σκηνής, καθώς και η ευρηματικότητα που φανερώνεται κυρίως μέσω της ηχητικής υπόκρουσης -διάφορα εφέ, όπως της πετσέτας που βυθίζεται σε λεκάνη με νερό και δίνει την αίσθηση κουπιού που σκίζει τα νερά του ποταμού-, αλλά και μέσω της εναλλαγής ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, επιτυγχάνοντας, σε σημεία, ν’ αποδώσει σκηνές με σκιές, που θα ζήλευαν και Διευθυντές Φωτογραφίας στην εποχή της άνθησης του film noir.


Μουσική, Κοστούμια, Σκηνικά, Φώτα:
Την πρωτότυποη μουσική-ζωντανή εκτέλεση φέρει σε πέρας η Αθηνά Ξανθάκου, με ευρηματικούς και διαδραστικούς στίχους  -ανάμεσα σε ηθοποιούς και κοινό- στην αρχή της παράστασης, με αρκετή φαντασία στα ηχητικά εφέ και με ακουστική υπογράμμιση στις πιο συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές του έργου. 
Το σκηνικό, όντας αρκετά λιτό και περιορισμένο, αφήνει τον απαιτούμενο χώρο για τις χορευτικές κινήσεις των ηθοποιών. Άλλωστε, ο χώρος συνεχώς μεταβάλλεται και μία παράσταση περιορισμένου budget, είναι αρκετά δύσκολο να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις αυτές. 
Τα κοστούμια κινούνται σε ανάλογο επίπεδο, δε δημιουργούν την ατμόσφαιρα που ίσως επιθυμούσαν, όντας αρκετά απλά και συνηθισμένα, όμως στον αντίποδα δεν αποτελούν βασικό απαιτούμενο της συγκεκριμένης παράστασης, ίσως και λόγω θεματολογίας. 
Tα φώτα αποδεικνύονται το σημαντικό εκφραστικό μέσο, στο οποίο οι συντελεστές φαίνεται να έριξαν το μεγαλύτερο βάρος, καθώς, σε αρκετά σημεία, η εναλλαγή και η πολυχρωμία τους σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μία ονειρική κατάσταση του Μάξιμου. Παράλληλα, το έντονο contrast εντείνει την τραγικότητα και αυξάνει το δραματικό τόνο (εξαιρετικά ευρηματική η τοποθέτηση φακού εντός μικρού κουβά -θυμίζει την πολυσυζητημένη σκηνή στο «Suspicion» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, όπου το φως έχει κρυφτεί μέσα σε ένα ποτήρι γάλατος-).
Κλείνουμε, με την παράθεση της φράσης που αποκομίζει ο Αύγουστος ως απόσταγμα σοφίας και επίλογο στο δικό του μονοπάτι.

«Η καρδιά μου να είναι ανοιχτή για όλους τους ανθρώπους»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έργο:
ΣΗΜΕΡΑ ΞΥΠΝΗΣΑ ΠΑΙΔΙ

Συγγραφέας:
Bασισμένο σε έργα του Έρμαν Έσσε

Ηθοποιοί:
ΔΑΝΆΗ ΚΑΡΡΆ
ΚΎΡΑ ΚΑΡΥΤΙΝΟΎ
ΦΙΛΊΠΠΑ ΣΚΟΎΡΤΗ
ΑΛΕΞΊΑ ΣΤΟΛΙΔΆΚΗ

Συντελεστές:
ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΉ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΟΥΤΑΦΤΣΉΣ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: ΑΘΗΝΆ ΞΑΝΘΆΚΟΥ
ΣΚΗΝΙΚΑ: ΝΆΣΙΑ ΠΛΈΤΣΗ
ΦΩΤΑ: ΚΥΡΙΆΚΟΣ ΠΕΤΡΊΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΊΑ ΨΑΡΟΎ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΆΝΤΖΥ ΝΟΜΙΚΟΎ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ: ΤΆΣΟΣ ΛΙΏΣΗΣ

Παραστάσεις: 
κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 20:30


Τιμές Εισιτηρίων:
Κανονικό: 12€
Φοιτητικό, ανέργων: 10€

Προπώληση:

Η Θεατρική Ομάδα ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ και το FAUST Bar-Theatre-Arts σας παρουσιάζουν την Θεατρική Παράσταση
 ΣΗΜΕΡΑ ΞΥΠΝΗΣΑ ΠΑΙΔΙ 

Ένα παιδί έρχεται στον κόσμο. Ο νονός ζητά από την μητέρα του να κάνει μία και μόνο ευχή για τον γιο της και αυτός θα την πραγματοποιήσει. Η ευχή γίνεται πραγματικότητα. Το παιδί μεγαλώνει και όλοι οι δρόμοι, του ανοίγονται χωρίς καμία προσπάθεια. Μπορεί όμως να ενηλικιωθεί κανείς χωρίς να συναντήσει κανένα εμπόδιο;

Μια παράσταση εμπνευσμένη από την ζωή και το έργο του Έρμαν Έσσε. Ο νομπελίστας συγγραφέας, στην προσπάθεια του να ανακαλύψει το νόημα της ζωής, αμφισβητεί, συγκρούεται και τελικά ερμηνεύει αλλιώς την πραγματικότητα. Που βρίσκεται η ευτυχία; Στο φως ή στο σκοτάδι; Στο καλό ήταν στο κακό; Στον έρωτα ή στον θάνατο;

Σε αυτήν την αναζήτηση, ο Έρμαν Έσσε ανακαλύπτει το μεγάλο μυστικό. Ο δρόμος για την ευτυχία δεν είναι μόνο ένας αφού όπως χαρακτηριστικά είπε και ο ίδιος: “ότι για έναν άνθρωπο είναι θησαυρός, στον άλλον ηχεί σαν τρέλα. ”

ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΉ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΟΥΤΑΦΤΣΉΣ
ΠΑΙΖΟΥΝ: ΔΑΝΆΗ ΚΑΡΡΆ
ΚΎΡΑ ΚΑΡΥΤΙΝΟΎ
ΦΙΛΊΠΠΑ ΣΚΟΎΡΤΗ
ΑΛΕΞΊΑ ΣΤΟΛΙΔΆΚΗ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: ΑΘΗΝΆ ΞΑΝΘΆΚΟΥ
ΣΚΗΝΙΚΑ: ΝΆΣΙΑ ΠΛΈΤΣΗ
ΦΩΤΑ: ΚΥΡΙΆΚΟΣ ΠΕΤΡΊΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΊΑ ΨΑΡΟΎ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΆΝΤΖΥ ΝΟΜΙΚΟΎ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ: ΤΆΣΟΣ ΛΙΏΣΗΣ


ΤΙΜΕΣ:
10 ΕΥΡΩ ΚΑΝΟΝΙΚΟ
5 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΑΜΕΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required