«Όταν πεθάνω, θάψτε με στο Facebook!»
Φεβρουάριος 2019
Θεάτρο "Μπέλλος"
Της συντάκτριας: Συλβάνας Παπαϊωάννου
Την Τετάρτη 20 Φλεβάρη, βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης «Όταν πεθάνω, θάψτε με στο Facebook!», ένα έργο που διαπραγματεύεται μεγάλες αλήθειες για τη ψεύτικη – διαδικτυακή – ζωή μας. Είτε έχετε προφίλ στο Facebook είτε είστε από τους τελευταίους που ακόμη αντιστέκονται, δεν μπορεί παρά να γελάσετε και να προβληματιστείτε παρακολουθώντας την παράσταση. «Εδώ ήρθαμε για να αντέξουμε τον εαυτό μας» θα μας πουν οι ήρωες, «Είναι μέρος της θεραπείας», θα απαντήσει ο Υπεύθυνος.
Στη σκηνή του Θεάτρου «Μπέλλος», ο καθένας μπορεί να προσποιηθεί ότι βρίσκεται κάπου αλλού, να παίξει εκείνο τον ρόλο, πάντα σε συμφωνία μ' όσα έχει «ανεβάσει» στο προφίλ του στο Facebook.
Καυστική και συγκινητική -ίσως λίγο παραπάνω, απ' όσο χρειαζόταν, σε κάποια σημεία-, παράσταση, μας έκανε να ταυτιστούμε με τις «φωνές» του Facebook.
«-Είναι η θεραπεία από το πρόβλημα.
-Ποιο;
-Το μεγαλύτερο!»
Το κοινό καλείται να συμμετάσχει απαντώντας σε διάφορες τυχαίες ερωτήσεις από τα «τεστ» του Facebook. Οι ερωτήσεις ποικίλουν, όπως και οι απαντήσεις. Την παράσταση «έκλεψε», για λίγο, η φοβερή Μαρία Αλιφέρη από το κοινό, όταν σε ερώτηση «Ποια εποχή είσαι;» απάντησε ακομπλεξάριστα «Προ Χριστού», προκαλώντας τον θαυμασμό του Υπευθύνου.
Μια υπέροχη παράσταση και όπως λέει και ο Υπεύθυνος: «Η ευχαρίστηση που σου δίνει το ψέμα είναι αληθινή». Θα ευχαριστηθείτε σίγουρα τη συγκεκριμένη παράσταση. Θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα κομμάτι του διαδικτυακού εαυτού, που όλοι κρύβουμε μέσα μας (οκ, σχεδόν όλοι!). Και μην ξεχνάτε: «Τα προφίλ δεν πεθαίνουν ποτέ!» (Υπεύθυνος speaking).
Θα προτείναμε να ζητήσετε μπροστινή θέση κεντρικά, καθώς, μ' αυτόν τον τρόπο, θα νιώσετε ακόμη περισσότερο μέρος της παράστασης.
Tο νέο βιβλίο της συγγραφέα
Σοφιάννας Παϊδούση
"Ο Παρφές" σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό (bullying)
είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!
μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!
Σκηνοθεσία:
Αφαιρετική σκηνοθεσία (το κείμενο, άλλωστε, είναι αρκετά δυνατό από μόνο του). Παρότι ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος, σκηνοθέτης της παράστασης, δεν έχει προφίλ στο Facebook, καταφέρνει να δημιουργήσει μια «εικονική πραγματικότητα» κι έναν «τοίχο», στον οποίο μεταφερόμαστε αμέσως.
Ηθοποιοί:
Ο Δημήτρης Γιώτης υποδύεται τον Υπεύθυνο, έναν ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Με τις υπέροχες εκφράσεις προσώπου, την κατάλληλη στάση σώματος και τη φοβερή σκηνική παρουσία του, ξετρέλανε το κοινό.
Η Μαρίνα Γεωργοπούλου υποδύεται την Οφηλία, μια καθημερινή κοινότοπη γυναίκα. Καταφέρνει εξαίσια να μπει στο πετσί του ρόλου και να μας κάνει να την συμπαθήσουμε και γιατί όχι ίσως και να ταυτιστούμε μαζί της.
Ο Γιώργης Κοντοπόδης υποδύεται τον Εστραγκόν, έναν νευρωτικό και εσωστρεφή νεαρό. Μια καρικατούρα ανθρώπου, που καταφέρνει έξοχα να ζωντανέψει επί σκηνής.
Τα ονόματα τον δύο βασικών ηρώων, δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως και η ζωή στο Facebook, έτσι και τα ονόματά τους, είναι το alter ego τους.
Ιδανικό soundtrack:
Μουσική, κοστούμια, σκηνικά, φώτα:
Η μουσική επένδυση της παράστασης αποτελείται από δύο μονάχα κομμάτια, τα οποία πλαισιώνουν αρμονικά τις αλλαγές. Ετοιμαστείτε να σιγοτραγουδάτε και τα δύο στο τέλος!
Καθημερινοί χρήστες του Facebook οι δύο πρωταγωνιστές, οπότε δε θα μπορούσε το ντύσιμό τους ν' απέχει πολύ απ' αυτό το «καθημερινό». Δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο οι ενδυματικές επιλογές, αλλά ταιριάζουν απόλυτα στον χαρακτήρα του κάθε ήρωα.
Ο Υπεύθυνος αντίθετα, είναι η προσωποποίηση του Facebook και δε θα μπορούσε να μην είναι άψογος εμφανισιακά. Μ' ένα κοστούμι και υπέροχα παπούτσια και τα δύο στα χρώματα του Facebook, είναι ντυμένος, όπως ακριβώς αρμόζει στην περίσταση.
Το σκηνικό είναι τελείως λιτό. Ένα απλό τραπέζι κι ένας υπολογιστής είναι, άλλωστε, όσα χρειάζεται ο μέσος χρήστης για να υποδυθεί τον ρόλο που επιθυμεί.
Λίγα λόγια για την παράσταση
Ένας άντρας και μια γυναίκα αναζητούν τον Έρωτα. Ο Εστραγκόν και η Οφηλία, δύο ιδιαίτεροι άνθρωποι της καθημερινότητας, με ευαισθησίες, συναντιούνται στη θεραπευτική κοινότητα του Facebook και υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου της κοινότητας προσπαθούν να δώσουν νόημα και περιεχόμενο στην προσωπική τους ζωή.
Στην κοινωνική μοναξιά της εποχής μας, οι σχέσεις που γεννιούνται στο διαδίκτυο μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά.
Σε σημεία της παράστασης, κάποιοι εκ των θεατών μπορούν να συμμετάσχουν στο έργο, υποδυόμενοι διάφορους χρήστες-φίλους του Facebook.
Βοnus Tip: Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σκηνοθέτης της παράστασης, Αλέξανδρος Λιακόπουλος, δεν έχει προφίλ στο Facebook και αρνείται επίμονα να δημιουργήσει, καθώς δε χρησιμοποιεί τα social media.
Credits: Στην υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της παράστασης, Αγγελική Ειρήνη Μήτση, για την άμεση ανταπόκρισή της και στον ηθοποιό Δημήτρη Γιώτη, για την αφοπλιστική ευγένεια και την προθυμία του.
Credits: Στην υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της παράστασης, Αγγελική Ειρήνη Μήτση, για την άμεση ανταπόκρισή της και στον ηθοποιό Δημήτρη Γιώτη, για την αφοπλιστική ευγένεια και την προθυμία του.
Συντελεστές
Συγγραφέας: Αντώνης Τσιπιανίτης
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Σκηνικά/Κοστούμια: Κατερίνα Κοντού
Μουσική Επένδυση: Γιώργης Κοντοπόδης
Φωτογραφίες: Γιάννης Παυλίδης
Πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης): Δημήτρης Γιώτης, Μαρίνα Γεωργοπούλου, Γιώργης Κοντοπόδης
Teaser παράστασης:
Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά με διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ , 10 ευρώ φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15
Θέατρο ΜΠΕΛΛΟΣ - Κέκροπος 1, Πλάκα
Τηλέφωνο: 2103229889
Διαβάστε επίσης: O Επιθεωρητής έρχεται,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου