Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

"ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ, βιβλίο 2ο, Κεφ.23ο"

     "ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ, 
   βιβλίο 2ο, Κεφ.23ο"
     Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 
   Φεβρουάριος 2019

Της συντάκτριας Άννας Κβάσνιακ

Το 23ο κεφάλαιο του δεύτερου βιβλίου, από το κλασικό μυθιστόρημα "Δον Κιχώτης", του Μιχαήλ Θερβάντες, αφήνει το θεατρικό του αποτύπωμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. 
Η θεατρική παράσταση απεικονίζει, σε πρώτη ανάγνωση, την κατακόρυφη είσοδο του Δον Κιχώτη στη σπηλιά του Μοντεσίνου. Ουσιαστικά, με μια πιο ενδογενή ανάγνωση,  παρατηρούμε τον κεντρικό ήρωα να κάνει μια βουτιά στο σκοτεινό βυθό του εσωτερικού του κόσμου εντός του οποίου υποβόσκουν σκοτεινές και φωτεινές πτυχές του χαρακτήρα του. Σ’ αυτό το μυστήριο μέρος, όπου λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν να διεισδύσουν και μάλιστα με μεγάλη δυσκολία, έρχεται αντιμέτωπος με τις φοβίες, τα όνειρα, τις προσδοκίες, τα πάθη, τις αρετές του... Στο έργο είναι διάχυτη η ιδέα της ισορροπίας και κατά πόσο αυτή μας επηρεάζει, καθώς και το γεγονός ότι ο  άνθρωπος βρίσκεται μονίμως σε μια ταλάντευση στο αέναο παιχνίδι της ζωής… 




Σκηνοθεσία:
Η σκηνοθέτης Έφη Μπίρμπα αποτυπώνει ένα σκηνικό που βοηθάει τους θεατές να συλλάβουν την κεντρική ιδέα βάση της υπόθεσης του έργου. Το γεγονός ότι δίνεται έμφαση στον χορό και την κίνηση, την ίδια στιγμή που έρχεται ν' αντικαταστήσει τον λόγο, αποτελεί ένα ιδιόμορφο πρίσμα γλωσσικής γλωσσικής αποκρυπτογράφησης, με δυσδιάκριτο και απρόσιτο τόνο.


Ηθοποιοί: 

Οι ερμηνευτές της παράστασης απέδωσαν άψογα τις διάφορες χορευτικές-ακροβατικές κινήσεις προκαλώντας τον θαυμασμό του κοινού. Εξίσου, εντυπωσίασαν η είσοδος του κεντρικού ήρωα, μέσω καταρρίχησης στην σκηνή και το εφέ της ομίχλης προς το τέλος του έργου. Ωστόσο, ο εννοιολογικός άξονας της κίνησης που υπέκρυπτε άφθονα συμβολικά στοιχεία, προκάλεσε οξύ προβληματισμό στους θεατές ως προς τις ποικίλες ερμηνευτικές εκδοχές πάνω στο έργο.


Κουστούμια, Μουσική, Φώτα: 

Ενδυματολογικά, η σκηνοθέτης Έφη Μπίρμπα καθώς και η βοηθός ενδυματολόγου Δάφνη Ηλιοπούλου, επέλεξαν αέρινα ενδύματα που διευκόλυναν τους ερμηνευτές στην εκτέλεση των ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων τους. Η επιμέλεια του φωτισμού, του Γιώργου Καρβέλα, πάνω στη σκηνή ήταν υποτονική, όπως άρμοζε, δίνοντας την ατμόσφαιρα της σπηλιάς. Η μουσική επιλογή του έργου της συνθέτριας Constantine Skourlis και του ηχολήπτη Ηλία Φλάμμου, κρίνεται όχι ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς έπαιζε σε υψηλά decibels, που αφενός μεν δυσχέραινε την προσπάθεια των θεατών ν' αποκωδικοποιήσουν το νοηματικό πλαίσιο του έργου και αφετέρου γινόταν, κατά διαστήματα, αρκετά τρομακτική. 
Κατά τη διάρκεια της παράστασης, έπαιζαν υπότιτλοι οι οποίοι βρίσκονταν πάνω από τη σκηνή, η γραμματοσειρά των οποίων ήταν μικρή και ταυτόχρονα μία εκ των ερμηνευτών έκανε την αφήγηση στα γερμανικά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ν' αποσπάται η προσοχή των θεατών από τη σκηνή, γεγονός που λειτουργούσε διασπαστικά.


Tο νέο βιβλίο της συγγραφέα 
Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές" σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!

μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!

Στο συγκεκριμένο έργο προβάλλεται ένας κόσμος γεμάτος από αντιθέσεις κάθε είδους (πάθη και αρετές, καλό και κακό, υπερηφάνεια και ταπείνωση, ζωή και θάνατος), με κοινό παρονομαστή την ισορροπία να δεσπόζει σε κάθε πτυχής της ζωής μας. Η συνύπαρξη δύο διαφορετικών κόσμων μοιάζει μ’ ένα παιχνίδι στο οποίο καλείται ο καθένας να συμμετέχει επιλέγοντας «στρατόπεδο». Εντούτοις, ακόμα και αυτό δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την ισορροπία. Χρειάζεται επίπονη προσπάθεια καθώς στον δρόμο της αναζήτησης, θα βρεθούν αρκετά εμπόδια (αντιληπτά ή μη) που θ' ανακόψουν την πορεία προς την κάθαρση. Εν τέλει, για να επιτευχθεί η αρμονία σ' όλα τα επίπεδα, προαπαιτείται να υπάρχει σταθερότητα μεταξύ σώματος και πνεύματος που θα δράσει καταλυτικά στη μετέπειτα πορεία μας μέχρι τον θάνατο.


More things to do: 

Για ένα τόσο διόλου εύληπτο και με πληθώρα συμβολισμών έργο, θα μπορούσε να ενταχθεί ο εσωτερικός μονόλογος του ήρωα, όπου συνδυαστικά και ισορροπημένα με το κομμάτι της κίνησης, θα βοηθούσε τους θεατές στην αποκωδικοποίηση των συμβολισμών. 
Η μουσική επιλογή καλό θα ήταν να εναρμονιζόταν με τις κινήσεις των ερμηνευτών, σε μια λογική ηχητική ένταση που να μην κουράζει, αλλά να προϊδεάζει τους θεατές. Ακόμη, θα μπορούσε να δοθεί πριν την έναρξη της παράστασης ένα φυλλάδιο, με πληροφορίες για το περιεχόμενο της.  


Βonus Tip:

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με την επιβλητική παρουσία του, αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη. Μπορεί να δεχτεί έναν μεγάλο αριθμό παραστάσεων και θεατών. Διαθέτει βεστιάριο, κυλικείο, ενώ είναι εύκολη και η πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα. 


Credits: Στην υπεύθυνη επικοινωνίας της παράστασης, Εύα Σκρόμπολα, για την άμεση ανταπόκρισή της!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-δραματουργία-σκηνογραφία-κοστούμια:
 Έφη Μπίρμπα
Κείμενα: Μιχαήλα Πλιαπλιά, Effi Rabsilber, Έφη Μπίρμπα
Επιμέλεια κειμένων: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Καρβέλας
Συνθέτης-σχεδιασμός ήχου: ConstantineSkourlis
Κατασκευή σκηνικών: Σωκράτης Παπαδόπουλος
Κατασκευή κοστουμιών: Δέσποινα Μακαρούνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Έλληνα
Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Λάμπρου
Βοηθός ενδυματολόγου: Δάφνη Ηλιοπούλου
Τεχνικός υπεύθυνος: Γιάννης Ψαρρός
Ηχολήπτης: Ηλίας Φλάμμος 
Ερμηνευτές: Άρης Σερβετάλης, Αχιλλέας Χαρίσκος, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Σοφία Γεωργοβασίλη, Δάφνη Αντωνιάδου, Κυριάκος Σάλης
Κινηματογράφηση trailer-teaser: Γρηγόρης Πανόπουλος|
make your own films.com
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης
Γραφιστική: Πασχάλης Ζέρβας | wolframgrafik
Εναερίτης-εκπαιδευτής αναρρίχησης: Βάιος Καραλάιος
Υπεύθυνες επικοινωνίας: Κατερίνα Αποστολοπούλου, 
Ευαγγελία Σκρομπόλα
Παραγωγή & Εκτέλεση παραγωγής: 
Rēs Ratio Network

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι συμπαραγωγή του Rēs Ratio Network 
με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ
 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Ημέρες παραστάσεων: Σάββατο 23 - Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019
Διάρκεια: 120 λεπτά
Χώρος: Αίθουσα Β. Πυρσινέλλας
Υπεύθυνη υποδοχής παραγωγών: κ. Μαρία Βλάχου 6948002880
 Προπώληση Η προπώληση ξεκινάει από 7 Ιανουαρίου στo Ταμείο Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και στην ticketservices.gr.¨

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required