Κριτική θεατρικής παράστασης
"Το μικρό Πόνι"
Δεκέμβριος 2018
Της συντάκτριας Άννας Κβάσνιακ
Το θεατρικό έργο, «Το μικρό Πόνι», του Πάκο Μπεθέρα, αποτυπώνει, με έντονο τρόπο, ένα κοινωνικό φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις, δημιουργώντας μια φρικτή πραγματικότητα, εντός του σχολικού περιβάλλοντος, με πρωταγωνιστές τα παιδιά. Και ξαφνικά τα ανέμελα, αθώα και γεμάτα φως παιδικά χρόνια, σκοτεινιάζουν, ενώ ξεπροβάλλει μια σκληρή καθημερινότητα μέσα από συνεχείς σωματικές προσβολές και ψυχικούς εξευτελισμούς όπου θύτες και θύματα βρίσκονται εγκλωβισμένοι σ’ έναν φαύλο κύκλο που συνεχώς διαιωνίζεται.
Το Vis Motrix Performance Studio είναι ένας μικρός αλλά πολύ «ζεστός» και φιλόξενος χώρος. Το σκηνικό, όμορφο και λιτό, αποδίδει άψογα το νοηματικό πλαίσιο χωρίς περιστροφές, παρόλο που τελείται υπό το βάρος ενός τόσου ευαίσθητου θέματος.
Η ενδυματολογική άποψη αντανακλά στους δύο κόσμους της λογικής (γυναίκα) και του συναισθήματος (άνδρας), που έρχονται συνεχώς σε σύγκρουση, προκειμένου να βρουν μια «χρυσή τομή» στην επικοινωνία τους και μετέπειτα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η ενδυματολογική άποψη αντανακλά στους δύο κόσμους της λογικής (γυναίκα) και του συναισθήματος (άνδρας), που έρχονται συνεχώς σε σύγκρουση, προκειμένου να βρουν μια «χρυσή τομή» στην επικοινωνία τους και μετέπειτα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ηθοποιοί:
Η ερμηνεία των ηθοποιών βρίθει από ετερόκλητες αντιδράσεις και συναισθήματα, αναδεικνύοντας το ταλέντο τους και την ίδια στιγμή κάνουν το θεατή να συμπάσχει με το αδιέξοδο των ηρώων πάνω στην προσπάθειά τους να βρουν λύση.
Σκηνοθεσία:
Η πρωτότυπη σκηνοθετική ιδέα να παρεμβάλλονται εικόνες, υπό την μορφή των διαφανειών (slides), στο φόντο της σκηνής, φώτιζε με ανάγλυφο τρόπο τη δραματική εξέλιξη.
"Ο Παρφές..."
ένα παραμύθι για το σχολικό εκφοβισμό (Βullying)
έρχεται σύντομα...
Μουσική, φώτα:
Η μουσική που συνόδευε την εναλλαγή των πράξεων δεν ήταν διόλου κουραστική και σε συνδυασμό με το φωτισμό, προσέδιδε ακόμη πιο δραματικό τόνο στην ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα.
Ο συγγραφέας, μέσα από το έργο του, καταδεικνύει το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες των ανθρώπινων σχέσεων, όταν παρουσιαστεί η όποια δυσκολία. Συγχρόνως, τονίζει την ορθολογική, συναισθηματική και πνευματική ακαμψία ολόκληρης της κοινωνίας, που «καταδικάζει» το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου να υπερασπίζεται και να εκφράζει ελεύθερα τις όποιες επιλογές του και κατ’ επέκταση να εθελοτυφλεί σε παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, οι οποίες, ορισμένες φορές, καταλήγουν σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες.
Μια παράσταση που αξίζει να δει κανείς, καθώς φεύγει γεμάτος από συναισθήματα συγκίνησης και έντονου προβληματισμού για το πού βαδίζουμε ως ανθρωπότητα σε μια ζωώδη ηθική που δεν αρμόζει σε μια κοινωνία στον 21ο αιώνα που ζούμε.
Credits: Στην "Ιρένε" ή αλλιώς Έλενα Δαμίγου, για την ανταπόκρισή της!
Ταυτότητα παράστασης
Συγγραφέας: Paco Bezerra
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Οικονόμου
Σκηνικά-Κοστούμια: Νάσια Λάζου
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
Μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Οικονόμου
Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Αντώνης Ντεβετζιδάκης
Σχέδιο αφίσας: “daddy”-https://www.facebook.com/daddyshirts/
Videoprojection: Διονύσης Θάνος & Σιδέρης Νανούδης
ΔΙΑΝΟΜΗ:
ΧΑΙΜΕ: Χρήστος Παληογιάννης
ΙΡΕΝΕ: Έλενα Δαμίγου
.
Χειρισμός κονσόλας φωτισμού -ήχου:
Αγγέλα Μπολέτση- Χρήστος Μαυρίδης
Αγγέλα Μπολέτση- Χρήστος Μαυρίδης
Φωτογραφίες παράστασης: Νάσια Λάζου
Δημόσιες σχέσεις & Επικοινωνία: Έλενα Δαμίγου
Συμπαραγωγή: Αβέρτο Θέατρο -Θεατρική Ομάδα ριSκο
Θεατρική Ομάδα ριSκο
Ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2009 με τη μορφή μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Είναι μια ομάδα που επιμένει να λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα με το πνεύμα της συλλογικότητας. Εμψυχωτής της ομάδας και σκηνοθέτης, στις περισσότερες παραστάσεις της, ο Βαγγέλης Οικονόμου. Η θεατρική ομάδα ριSκο, χωρίς μόνιμη θεατρική στέγη, φιλοξενείται στο "Αβέρτο Θέατρο", με το οποίο συνεργάζεται από την ίδρυσή του.
INFO
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Από 24 Νοεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή, στις 19.00 για 8 μόνο παραστάσεις.
Σάββατο 24/11, Κυριακή 25/11
Σάββατο 1/12, Κυριακή 2/12
Σάββατο 8/12, Κυριακή 9/12
Σάββατο 15/12, Κυριακή 16/12.
Vis motrix performance studio,
Έδισσον 4 (Έναντι του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης)
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10 €
ΑΝΕΡΓΩΝ: 5 €
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ:
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ριSκο: 6943 649 009
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου