Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Το Τάβλι, Κριτική θεατρικής παράστασης

Το Τάβλι
Θέατρο Faust, Αθήνα
Κριτική θεατρικής παράστασης
Μάϊος 2019

Της συντάκτριας Συλβάνας Παπαϊωάννου 

Το κλασικό κείμενο του Δημήτρη Κεχαΐδη , Το τάβλι, σκηνοθετεί -κι ερμηνεύει- ο Πέρης Μιχαηλίδης. Το έργο ανέβηκε πρώτη φορά στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης το 1972 κι από τότε παραμένει το ίδιο επίκαιρο κι απολαυστικό. 


Ο Φώντας και ο Κόλιας παίζουν μια από τις κλασικές τους παρτίδες τάβλι. Κουνιάδοι, μα και φίλοι, δύο εκ διαμέτρων αντίθετοι χαρακτήρες, ξεδιπλώνουν την ψυχή τους και μαζί και όλη την ελληνική κουλτούρα της εποχής, πάνω από ένα ξύλινο τάβλι. Ρίχνουν τα ζάρια κι ονειρεύονται πώς θα πιάσουν την καλή. Ένα σχέδιο που θα τους φέρει πιο κοντά στο όνειρο για μια καλύτερη ζωή κι όλα τα μεταπολεμικά κατάλοιπα γεμίζουν το τραπέζι. Θα εκδώσει κάποτε αυτό το βιβλίο που τόσο ονειρεύεται ο Κόλιας; Θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τη μιζέρια και τη ζωούλα που ζουν; Θα πείσει, τελικά, ο Φώντας τον Κόλια να κάνουν την «κομπίνα»; 

Σκηνοθεσία: Ο Πέρης Μιχαηλίδης καταφέρνει να σκηνοθετήσει και να ερμηνεύσει εξίσου καλά, στο ρόλο του Φώντα, ένα κλασικό κείμενο. Με μια μίξη αλήθειας και χιούμορ, καταφέρνει να μας μεταφέρει μέσα στη νεοελληνική νοοτροπία και να ταυτιστούμε με τις ζωές, τις έγνοιες και τις αγωνίες των δύο ηρώων. Πρόκειται για μια εξαιρετική ρεαλιστική σκηνοθετική προσέγγιση. 

Ηθοποιοί: Ο Φίλιππος Σοφιανός έρχεται να συμπληρώσει τον Πέρη Μιχαηλίδη, με τρόπο τέτοιο που πραγματικά νομίζει κανείς ότι παρακολουθεί δύο φίλους να παίζουν τάβλι. Η φυσικότητα με την οποία ερμηνεύει τον ρόλο του Κόλια, η ρουτίνα που τον καταβάλει κι ο ενθουσιασμός του για το «σχέδιο», καθηλώνουν τον θεατή. 


Το νέο βιβλίο της συγγραφέα Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές"  σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!
μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!



Μουσική, κοστούμια, σκηνικά, φώτα:
Λαϊκή μουσική κι ένα λιτό σκηνικό: δύο καρέκλες κι ένα τραπεζάκι, αρκούν για να μας μεταφέρουν σε μια αυλή στη μεταπολεμική Ελλάδα. Παρέα είναι και ο «πρωταγωνιστής» της παράστασης, το κλασικό τάβλι. 

Ιδανικό soundtrack: 


"Θα την πιάσω την καλή… θα σου γίνω εγώ σπουδαίος!" 

Συντελεστές 

«Το κλασικό αυτό έργο, με τη ρεαλιστική γραφή και την εξαιρετική πλοκή, αποτελεί πάντα μια μεγάλη πρόκληση. Ο Κεχαΐδης γράφει: “αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω για τον λαϊκό Έλληνα γενικά. Για τις χαρές και τις πίκρες του, για τα προβλήματά του, καθώς και την προσπάθειά του να βγει απ' το κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο. Και πιο πέρα για τη σπαραχτική αισιοδοξία του πώς, αν πάρει το δρόμο της πρωτεύουσας ή της ξενιτιάς, θα δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή.
Για τον Έλληνα που δεν έχει συνειδητοποιήσει την κατάστασή του και τη θέση του μέσα στον κοινωνικό του περίγυρο και προσπαθεί να δώσει λύση στα προβλήματά του με τη «φυγή»”. 
Τα λόγια αυτά του συγγραφέα συναντούν και τη σκηνοθεσία που αφήνει απλώς το έργο ν' αναπνεύσει σκηνικά, χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις, τόσο στο κείμενο όσο και στο ύφος των ηρώων. Η παράσταση με δύο ήρωες ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό, μοιάζει με τη γελοιογραφία της σημερινής Ελλάδας».

Εισiτήρια: Viva.gr
θέατρο Faust
Καλαμιώτου 11, Αθήνα 

Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης
Παίζουν:
Κόλιας: Φίλιππος Σοφιανός
Φώντας: Πέρης Μιχαηλίδης
Φωτογράφιση: Κατερίνα Αρβανίτη
Τοποθεσία: θεατρική σκηνή του FAUST Bar-Theatre-Arts
Διεύθυνση: Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11, Μοναστηράκι
Τηλέφωνο  κρατήσεων: 210 3234095
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
Πρεμιέρα: Πέμπτη 2 Μαΐου 2019
Ημέρες και ώρες παραστάσεων : 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 Μαΐου 2019 στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων:  Γενική Είσοδος: 10 ευρώ


Η Συλβάνα Παπαϊωάννου μένει στην Αθήνα, ασχολείται με τη μετάφραση και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Δημιουργική Γραφή. Αγαπάει το θέατρο, το διάβασμα και το γράψιμο. Γράφει κυρίως ποίηση και μικρές ιστορίες, αλλά και άρθρα ποικίλου περιεχομένου.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required