Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Βρικόλακες

Βρικόλακες
Kριτική θεατρικής παράστασης
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - ΦΡΥΝΙΧΟΥ
Μάρτιος 2019


Της συντάκτριας: Συλβάνας Παπαϊωάννου 

Οι Βρικόλακες, το διάσημο έργο του Ερρίκου Ίψεν, γράφτηκε το 1881 και τάραξε τον πνευματικό κόσμο της εποχής. Ο αυθεντικός τίτλος του έργου «Gengangere», στα νορβηγικά, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα φαντάσματα ή τους ανθρώπους που παραμένουν συνεχώς στα ίδια μέρη και στις ίδιες καταστάσεις. 



Βρισκόμαστε μέσα στην οικία της οικογένειας Άλβινγκ, σ' ένα σκηνικό το οποίο θυμίζει μαυσωλείο. Παρακολουθούμε τους ήρωες να εμμένουν σε μια ψεύτικη τυπικότητα και σε μια ζωή γεμάτη από κοινωνική υποκρισία. Βρικόλακες παίρνουν τη μορφή των παλαιών αντιλήψεων που κυριαρχούν στον κόσμο. Μια συνεχής πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, τα πρέπει και τα θέλω, ξετυλίγεται μπροστά μας. 

«Η εξουσία της ένοχης συνείδησης» δεν αφήνει την κυρία Άλβινγκ να ελευθερωθεί από το παρελθόν της. Ο πάστορας Μάντερς θεωρεί μέγιστη ανθρώπινη ύβρη το κυνήγι της ευτυχίας. Ο Όσβαλντ έχει κάτι εκ γενετής, κληρονόμησε κάτι σάπιο που του τρώει το μυαλό. Η Ρεγκίνε προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη φτωχή της καταγωγή και στην επιθυμία της για ένα καλύτερο μέλλον. Ο μέθυσος Έγκστραντ, τέλος, φαίνεται να είναι ο μόνος που δέχεται τις συνέπειες των επιλογών του.


Σκηνοθεσία:
Ο Δημήτρης Καραντζάς καταφέρνει να μας καθηλώσει με τις σκηνοθετικές του επιλογές και την ταιριαστή διανομή των ρόλων. Νιώθουμε ν' ασφυκτιούμε μέσα στην έπαυλη των Άλβινγκ, μέσα σ' αυτή την αέναη υποταγή στη μοίρα. 


Το νέο βιβλίο της συγγραφέα Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές"  σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!

μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!

Ειδική προσφορά: Δώρο η ηχογραφημένη αφήγηση του παραμυθιού με κάθε αγορά του eBook στη μοναδική τιμή των 0.50 ευρώ!!!
Μέχρι 23/3

Ηθοποιοί:
Η Ρένη Πιττακή, ως Κυρία Άλβινγκ, αποτυπώνει στο πρόσωπό της όλο τον πόνο της απατημένης γυναίκας και της μάνας που λαχταρά να φυλακίσει κοντά της το γιο της. 
Ο Ακύλλας Καραζήσης, ως Πάστορας Μάντερς, δεν καταφέρνει να μας πείσει ολοκληρωτικά, παρόλη την ένταση του ρόλου. 
Ο Μιχάλης Σαράντης, ως Όσβαλντ, είναι θαρρείς και γεννήθηκε γι' αυτόν τον ρόλο. Η στάση του σώματός του, οι εκφράσεις του προσώπου του, όλη η ερμηνεία του, είναι καθηλωτικά. 
Η Ιωάννα Κολλιοπούλου, ως Ρεγκίνε, καταφέρνει -παρότι έχει τον μικρότερο ρόλο- να μας μαγέψει με την παρουσία της στη σκηνή. Το λευκό της φόρεμα, οι κινήσεις της, η εμφάνισή της, ταιριάζουν απόλυτα σε μια νεαρή κοπέλα της εποχής στην οποία διαδραματίζεται το έργο. 
Ο Κώστας Μπερικόπουλος, ως Έγκστραντ, με την υπέροχη ερμηνεία του, ελαφραίνει, σε μερικά σημεία, το βαρύ κλίμα του έργου. 


Μουσική, φώτα, κοστούμια, σκηνικά:
Το όλο σκηνικό, δένει υπέροχα με τα κοστούμια, τη μουσική και τα φώτα. Η μουσική υπόκρουση, πλαισιώνει σχεδόν υπόκωφα το δράμα της ψυχής. Η πρώτη εντύπωση που αφήνει ο φωτισμός είναι η «κακή επιλογή». Σταδιακά, όμως, ανακαλύπτουμε -ακολουθώντας τις κινήσεις των ηθοποιών μέσα σ' έναν λαβύρινθο υποταγής- τις σκοτεινές πτυχές των ηρώων τις οποίες γλύφει το φως. Τα υπέροχα φορέματα, το πράσινο της κυρίας Άλβινγκ, αναδεικνύει την κομψότητα και το κύρος της και το λευκό της Ρεγκίνε, έρχονται σε αντίθεση με το μαύρο αυστηρό ένδυμα του Πάστορα. Το κοτλέ κίτρινο παντελόνι του Όσβαλντ και η ιδιαίτερη στυλιστική επιλογή του Έγκστραντ, είναι οι τελικές πινελιές για την ανάδειξη του εσωτερικού κόσμου των ηρώων. 

Η παράσταση καταφέρνει, έχοντας, βέβαια, μερικές ελλείψεις στην αφηγηματική ροή, να μας κάνει να νιώσουμε παγιδευμένοι και καθηλωμένοι από το δράμα των ηρώων και τις παρελθοντικές επιλογές, οι οποίες βαραίνουν τις ψυχές τους. Η διάρκειά της είναι περίπου δύο ώρες και δέκα λεπτά και παρόλη την ένταση και τις εξαιρετικές ερμηνείες, λίγο πριν την κορύφωση, κάνει μια μικρή κοιλιά». Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε. 

Ιδανικό soundtrack: 


Bonus Tip:

Στους Βρικόλακες, ο Ίψεν -με μια δομή που θυμίζει αρχαία τραγωδία-, προσπαθεί να διερευνήσει το δικαίωμα του ανθρώπινου όντος στην ευτυχία. Σε μια κοινωνία υποταγμένη σε απαρχαιωμένες ιδέες και ηθικές, η Έλεν Άλβινγκ προσπαθεί να ορθώσει το ανάστημά της και ν' απαλλαγεί απ' οτιδήποτε στοιχειώνει τη ζωή της, προτείνοντας έναν εντελώς ριζοσπαστικό τρόπο ζωής απαλλαγμένο από ιδιότητες.


Σ’ αυτή της την απόπειρα θα έρθει σε σύγκρουση με τις αδιάλλακτες και τιμωρητικές θεωρίες του Πάστορα Μάντερς και με την ίδια της τη ζωή και τις ενοχές της μέσα από την αντιμετώπιση της ασθένειας του γιου της Όσβαλντ. Οι «βρικόλακες» του παρελθόντος και του παρόντος, κατά την εξέλιξη του έργου, κατακλύζουν το σπίτι και οδηγούν στην αναπόφευκτη καταστροφή των πάντων. Το τέλος του έργου βρίσκει τα πρόσωπα βουτηγμένα στο σκοτάδι του νου τους, να παρακαλάνε για μια «ανύψωση» στον ήλιο.

Ο Ίψεν εξυφαίνει ένα εντελές αριστούργημα για την αέναη και απελπιστικά επαναληπτική και αναπόδραστη μοίρα του ανθρώπου. Η παράσταση επιχειρεί να φωτίσει αυτό ακριβώς το εγκλωβιστικό σχήμα, σ' ένα σύστημα αλληλεξαρτητικών σχέσεων και αέναης κίνησης, σ' ένα περιβάλλον (ηχητικό και σκηνογραφικό) στοιχειωμένο από παιδικές μνήμες.

Credits: Στον υπεύθυνο επικοινωνίας της παράστασης, Άρη Ασπρούλη, για την άμεση ανταπόκρισή του. 


Συντελεστές 

Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Σύμβουλος στη Δραματουργία: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Επιμέλεια κίνησης: Τάσος Καραχάλιος
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννα Παπαγεωργίου

Ηθοποιοί:
Ρένη Πιττακή (Κυρία Άλβινγκ)
Ακύλλας Καραζήσης (Πάστορας Μάντερς) 
Μιχάλης Σαράντης (Όσβαλντ) 
Ιωάννα Κολλιοπούλου (Ρεγκίνε)
Κώστας Μπερικόπουλος (Έγκστραντ)

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - ΦΡΥΝΙΧΟΥ
Φρυνίχου 14, Πλάκα, Αθήνα

Από 22.2.2019 έως 21.4.2019
Προπώληση https://www.viva.gr/

Παραστάσεις τον Μάρτιο: 
Τετάρτη στις 20.00 
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15
Κυριακή στις 20.45
Παραστάσεις τον Απρίλιο:
Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00
Πέμπτη- Παρασκευή- Σάββατο στις 21.15

Τιμές Εισιτηρίων
Τετάρτη & Παρασκευή: 15€ γενική, 10€ μειωμένο και 8€ ανεργίας
Πέμπτη: 10€ γενική είσοδος
Σάββατο: 18€ γενική και 12€ μειωμένο και ανεργίας
Κυριακή: 16€ γενική και 12€ μειωμένο και ανεργίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required