Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

(Μ)ΠΑΡΩΔΥΣΣΕΙΑ

       (Μ)ΠΑΡΩΔΥΣΣΕΙΑ
      STAGE-CAFE-BAR OMBRELA, Θεσ/νίκη
        Κριτική Θεατρικής παράστασης
        Μάρτιος 2019


Της συντάκτριας Άννας Κβάσνιακ


Μια παράσταση που πρόκειται να ταράξει τα θεατρικά δρώμενα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Συνδυάζει πολύ πετυχημένα τρία διαφορετικά μοτίβα, το stand up comedy, το sketch και την παρωδία, με κοινό παρονομαστή την ενεργή συμμετοχή του κοινού. Στον πρώτο όροφο του café-bar Ombrela έχει διαμορφωθεί ένας πολύ φιλικός και ζεστός χώρος, που υπόσχεται όχι μόνο να φιλοξενήσει μικρές και μεγάλες παρέες, αλλά και να εγγυηθεί την διασκέδαση... Η άποψη του Νίκου Κορεξιανού, που εμπνεύστηκε από την Ομήρου Οδύσσεια, ήθελε μ’ αυτόν τον τρόπο να τονίσει το πως ο κάθε άνθρωπος προκειμένου να φθάσει στον στόχο του, στη δική του «Ιθάκη», έρχεται αντιμέτωπος με διάφορους ανθρώπους και καταστάσεις, είτε ευχάριστες είτε δυσάρεστες, οι οποίες ανακόπτουν την πορεία του. Ένα έργο με επικαιρικό χαρακτήρα, που θίγει τρεις σημαντικούς τομείς (ανθρώπινες σχέσεις, τέχνη, κοινωνία), εμπλουτισμένο με μεγάλη δόση σαρκασμού.


Σκηνοθεσία:
Ο σκηνοθέτης, Δημήτριος Χατζηθεοδοσίου, κατάφερε να συνδυάσει με αισθητικά αξιόλογο τρόπο τα στοιχεία καμπαρέ με διάφορες αρχαιοελληνικές αναπαραστάσεις, ενώ τις εντυπώσεις «έκλεψε» το άγαλμα που βρισκόταν εντός της σκηνής. Λόγω της μικρής επιφάνειας, η δράση του έργου, κατά διαστήματα, μεταφερόταν στο bar δημιουργώντας μια δόση πρωτοπορίας και εκκεντρικότητας. 


Ηθοποιοί: 
Ο Αντώνης Γκουτζαμάνης, ο Νίκος Κορεξιανός, η Αρετή Μακρολειβαδίτη και η Άννα Παρασίδου,  υποδύθηκαν με πολύ ταλέντο ένα πλούσιο απόθεμα ρόλων μέσα από την «Οδύσσεια»  (Κίρκη, Πηνελόπη, Αθηνά, Πόλυ-φήμη, Σκύλα, Χάρυβδη) χαρίζοντας στο κοινό άφθονο γέλιο, πνευματώδες χιούμορ και λογοπαίγνια. Η μεταξύ τους συνεργασία ήταν τόσο γόνιμη και δημιουργική που αυτό ήταν εμφανές και κατά τη διάρκεια του έργου, καθώς και οι ίδιοι έδειχναν να το απολαμβάνουν.  


Μουσική: 
Ο Δημήτριος Χατζηθεοδοσίου, ως ένας άλλος ραψωδός, ανέλαβε το μουσικό ντύσιμο του έργου, όπου πολύ συντονισμένα και σχεδόν συνειρμικά τοποθετούσε ελληνικές επιτυχίες που ακούγαμε στα μαθητικά μας χρόνια, πάνω στις ατάκες των ηθοποιών, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ήδη εύθυμη ατμόσφαιρα στο κοινό. 


Κοστούμια:
Ανάλογα με τη σκηνή και τον ρόλο, χρησιμοποιήθηκαν αρκετά κοστούμια, τα οποία διατήρησαν έναν μοντέρνο χαρακτήρα. Πολλές φορές δε, διευκόλυναν και τα χορευτικά κομμάτια των ηθοποιών.


Το νέο βιβλίο της συγγραφέα Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές"  σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!
μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!

Φώτα: 
Η σκηνή ήταν επαρκώς φωτισμένη, χωρίς να κουράζει τους θεατές. Τα φώτα εναλλάσσονταν μόνο όταν το απαιτούσε κάποια σκηνή (παραλήρημα Κίρκης) και στα χορευτικά μέρη της παράστασης, δίνοντας τον συναισθηματικό παλμό της στιγμής των ηρώων.
Απαραίτητη πυξίδα στο ταξίδι της ζωής είναι η ειλικρίνεια, αρχικά στον ίδιο μας τον εαυτό, που θ' αποτελέσει τον πυρσό που θα μας προφυλάξει από τυχόν κακοτοπιές και κατ’ επέκταση την ειλικρίνεια που δείχνουμε απέναντι στους άλλους. Ωστόσο, η ζωή είναι πολύ απρόβλεπτη και έχει άλλα σχέδια… Μας προσφέρει «στο πιάτο»  μαθήματα ζωής, δίχως να μας αφήνει περιθώρια επιλογής αλλά μόνο μάθησης… Μια παράσταση ανάλαφρη και χαριτωμένη που μόνο ξεχωριστές εμπειρίες μπορεί να σου προσφέρει...


Bonus Tip:
Είναι πολύ εύστοχη η επιλογή του τραγουδιού από το swing συγκρότημα Νάμα-Οδυσσέας.

Credits: 
Στον (συν τοις άλλοις) υπεύθυνο επικοινωνίας της παράστασης, Νίκο Κορεξιανό, για την άμεση ανταπόκρισή του και την επικοινωνία.                                     

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διακωμωδούν και διακωμωδούνται σε 16 ρόλους οι ηθοποιοί 
(με αλφαβητική σειρά):
Γκουτζαμάνης Αντώνης
Κορεξιανός Νίκος
Μακρολειβαδίτη Αρετή 
                                 Παρασίδου Άννα                                   
Αυτοκτονική, Σκηνοθετική- Δραματουργική Επιμέλεια:
Δημήτριος Χατζηθεοδοσίου
Υπεύθυνος Ραδιοφωνικού σποτ (Μας τρέλανε): 
Γιάννης Κωνσταντινίδης (thess culture)
Επιμέλεια Αφίσας (Έγραψε πάλι): Κώστας Σιδηρόπουλος
Καλλιτεχνική Επιμέλεια (Ζωγράφισε): Εύα Παυλίδου
Σύλληψη-Κείμενο: Νίκος Κορεξιανός
Παραγωγή: KorexArt
Με την ηθική υποστήριξη του Πολιτιστικού Σωματείου Θεάτρου και Τέχνης «ΔΥΙΟΣΚΟΥΡΟΣ ΦΟΙΝΙΞ»

Τηλ. Κρατήσεων:  2310 282880, 6986952772

                                                             

Η Άννα Κβάσνιακ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει καταγωγή από την Πολωνία. Σπούδασε Ανθοκομία και Αρχιτεκτονική Τοπίου στην Άρτα. Ασχολείται με την συγγραφή ποιημάτων και ιστοριών. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required