Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Το Fairytales, ως Χορηγός Επικοινωνίας, προτείνει... Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα!

Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα
Θέατρο Από Κοινού, Αθήνα
Κριτική θεατρικής παράστασης
Μάρτιος  2019


Της συντάκτριας Μαρίας-Ελένης Κραββαρίτη


Τα όνειρα δεν απαγορεύονται, αλλά τις περισσότερες φορές διαψεύδονται... Η μετανάστευση δεν είναι παράπλευρη απειλή αλλά οικουμενικό πρόβλημα, κοινωνικό και πολιτικό. Κάθε ιστορικό κύμα μετακίνησης πληθυσμού έχει τις ρίζες του σε πολέμους, καταδιώξεις μισαλλοδοξίες, ρατσισμούς και φονταμενταλισμούς, πείνα, φτώχεια, ασθένειες και εκμετάλλευση. Το κτίσιμο, λοιπόν, πιο γνήσιων σχέσεων, είναι η μοναδική παρηγοριά απέναντι στην ματαιότητα της ανθρώπινης φύσης μέσα σ' έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο και αλληλένδετο...




"Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα" είναι η λαχτάρα του νόστου, η απόδειξη του αγώνα ζωής του εκπατρισμένου, του οικονομικού μετανάστη Έλληνα. Του Έλληνα που έπρεπε να φύγει από τη χώρα του, για να βρει τρόπο να επιβιώσει. Είναι η διαβεβαίωση στη γενέτειρα πως δεν την ξέχασε, πως δεν τη θεώρησε ποτέ μητριά πατρίδα. Πιο συγκεκριμένα, στο έργο εξελίσσεται η ζωή τριών γενεών. Η πρώτη, φτάνει εκεί, στη Θεσσαλονίκη, με το πρώτο μεταναστευτικό ρεύμα. Οι απόγονοί της επιδίδονται στην κατάθεση κόπων και οικονομιών για να στηθεί ένα νοικοκυριό που θα τους δίνει την ασφάλεια μιας ιδιοκτησίας για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η μοίρα, όμως, θέλει να ρίξει στη φυγή και πάλι μια γενιά... Το πολυπόθητο «Ανάκτορο» θα κτισθεί, μα ο χρόνος δε θα ευνοήσει ποτέ να το απολαύσουν, όπως ονειρεύονταν. Η ιστορία της πρωταγωνίστριας, Αγάπης, γύρω από τον δρόμο της ξενιτιάς και η πολυπόθητη επιστροφή στη γη της επαγγελίας, την πατρίδα της, εξελίσσονται σ' ένα ταξίδι ματαιότητας χωρίς γυρισμό, που μόνο δίνοντας αξία σ' ένα ευτελές παλάτι, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της τραγικής ειρωνείας της ανθρώπινης υπόστασης. Έτσι, κοιτώντας πίσω, στον χρόνο που την έκανε από παιδί, γυναίκα και στη συνέχεια βλέποντας μπροστά, στα χρόνια που έγινε μητέρα κι απόκτησε παιδιά κι εγγόνια, θέλει κάπου να βρει ένα στέρεο καρφί, να κρεμάσει τα ημερολόγια με τα όνειρα της ζωής της...



Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου

Δε χρειαζόταν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο για να περάσουν ο λόγος και τα συναισθήματα στο κοινό. Απλή σκηνοθεσία αλλά βαθιά κοινωνική και επίκαιρη που ο χαρακτήρας του έργου κυριαρχεί πάνω από τα υλικά, σκηνικά και θεατρικά σύμβολα.


Το νέο βιβλίο της συγγραφέα Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές"  σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!

μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!


Ηθοποιοί: Ελένη Γερασιμίδου

Η κυρία Αγάπη, Ελληνογερμανίδα πια, στην ηλικία της σύνταξης, θέλει την πολυθρόνα της για να ξεκουραστεί, σε μια βεράντα με γεράνια, που η αντοχή τους μοιάζει με τις δικές της αντοχές. Το "Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα" είναι ο λαβύρινθος της ζωής της και καθώς ψάχνει την έξοδο, συνειδητοποιεί πως η ελευθερία της απαιτεί την κατεδάφισή του. 
Η Ελένη Γερασιμίδου, με ελεγχόμενη ευαισθησία και υποκριτική μαεστρία, κινήθηκε μεταξύ δράματος και κωμωδίας. Ισορροπώντας ανάμεσα στον αυτοσαρκασμό, τη θυμοσοφία, την πίκρα και την οργή, προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της στο έργο, πως είχε και κάποιες στιγμές ευτυχίας, πριν το τελικό ναυάγιο της ζωής της. Με χιούμορ, εσωτερικότητα αλλά και ξεσπάσματα, που έρχονται στα κατάλληλα σημεία, δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία που συγκινεί, προβληματίζει, ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί τις συνειδήσεις των θεατών.




Μουσική, κοστούμια, σκηνικά, φώτα:

εναρμονισμένη μουσική με το περιεχόμενο του έργου
λιτά και απέριττα κοστούμια
σκηνικά στο βαθμό του θεμιτού

σωστά τοποθετημένα φώτα και εύστοχες εναλλαγές

Ιδανικό soundtrack: 

'

Credits: στην υπεύθυνη επικοινωνίας της παράστασης, Αγγελική Ξένου, για την άμεση ανταπόκρισή της!

Συντελεστές

Συγγραφέας: Παναγιώτης Μέντης
Ερμηνεία: Ελένη Γερασιμίδου
Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου
Εικαστική επιμέλεια: Κώστας Βελινόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Τοκμάκη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Λυκουρέζος
Γενική είσοδος:10€ ημέρες παραστάσεων: Κυριακή στις 20:00 & Δευτέρα στις 21:00 
από 17 Μαρτίου μέχρι 21 Απριλίου


Από Κοινού Θέατρο 
Ευπατριδών 4, Γκάζι Τ.Κ. 11854 
(μετρό: Κεραμεικός)
τηλ. 211 4057249 
apokoinou4@gmail.com


Η Μαρία Ελένη Κραββαρίτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπουδάζει στο τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Ήταν άριστη μαθήτρια και πέρα από την κλίση της στα μαθήματα θετικών επιστημών, αγάπησε πάντα την συγγραφή. Έχει  ασχοληθεί στο παρελθόν με την αρθρογράφηση σε διαδικτυακό περιοδικό ενώ αυτή την περίοδο μαζί με την σχολή και την συμμετοχή της στην συγγραφική ομάδα του blog “fairytales”, δραστηριοποιείται και στο χώρο του κοσμήματος διευθύνοντας το online shop  artaya.jewelry ( instagram name).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required