Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

170 Τετραγωνικά (Moonwalk)

170 Τετραγωνικά (Moonwalk)
Από Μηχανής Θέατρο, Αθήνα
Κριτική θεατρικής παράστασης
Μάρτιος 2019

Της συντάκτριας: Συλβάνας Παπαϊωάννου 


«170 τετραγωνικά/ (Moonwalk)», ονομάζεται η νέα θεατρική δουλειά της εταιρείας θεάτρου MaNonΤroppo, που παρακολούθησε το Fairytales στο Μεταξουργείο και στο "Από Μηχανής Θέατρο" στην Αθήνα.



Μετά τον θάνατο του πατέρα τους, δύο αδερφές βρίσκονται ξανά κάτω από την ίδια στέγη και πιο συγκεκριμένα στο πατρικό τους σπίτι στη Θήβα, σ' ένα σπίτι 170 τετραγωνικών. Η Λίλυ (η μικρότερη) που δεν έφυγε ποτέ από το σπίτι εκείνο, πλέον ζει εκεί με τον σύντροφό της τον Άγγελο. Η Αλεξάνδρα (η μεγάλη αδερφή) επιστρέφει μετά από εξαφάνιση σχεδόν δέκα χρόνων, με απώτερο σκοπό την πώληση του σπιτιού. Δε συμπαθεί καθόλου τον Άγγελο και δε διστάζει να του επιτίθεται συνεχώς. Η Λίλυ αναγκάζεται συνεχώς να μπαίνει στη μέση και αγωνιά να βρει έναν τρόπο να «το πει στην Αλεξάνδρα». Τι έχει να της πει; Μια επίσκεψη τη λάθος μέρα, θα τους ταράξει όλους. Ποιος είναι ο Γρηγόρης και τι θέλει στο σπίτι τους; Κρυμμένα μυστικά και ανατροπές συνθέτουν ένα καλοδουλεμένο έργο, γεμάτο ένταση, γέλιο και συγκινήσεις. 


Σκηνοθεσία: 
Ο Γιώργος Παλούμπης, δουλεύοντας πάνω στο κείμενο του Γιωργή Τσουρή, για τρίτη φορά συνεργάζεται με την ομάδα και παρουσιάζει μια ακόμη εξαιρετική δουλειά. Σκηνοθετεί μια κωμικοτραγική παράσταση, διατηρώντας όλες τις εντάσεις επί σκηνής σ' ένα επίπεδο που όχι μόνο δεν κουράζουν, αλλά συγκινούν και προκαλούν απορίες και αγωνία. 


Ηθοποιοί: 
Η Αμαλία Αρσένη (Λίλυ) ενσαρκώνει καλά το ρόλο της μικρής αδερφής, είναι εύθραυστη και προσπαθεί συνεχώς να διατηρήσει τις ισορροπίες μέσα στο σπίτι. Η Βάλια Παπακωνσταντίνου (Αλεξάνδρα) εναρμονίζει τις κινήσεις και τον χαρακτήρα της μ' εκείνον της ξινής, μεγάλης αδερφής, που σιχαίνεται την πόλη που μεγάλωσε. Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (Άγγελος) καταφέρνει να ενσαρκώσει με επάρκεια τον ήρεμο και πράο «σπιτωμένο» σύντροφο της Λίλυς. Η Άννα Πατητή (Κατερίνα) κάνει καίριες guest εμφανίσεις, με τον αέρα και το θράσος της κουτσομπόλας γειτόνισσας. Ο Γιωργής Τσουρής (Γρηγόρης) κλέβει πραγματικά την παράσταση με το «Moonwalk» του και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. 

\
Το νέο βιβλίο της συγγραφέα Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές"  σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!
μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!

Ιδανικό soundtrack: 


Μουσική, κοστούμια, σκηνικά, φώτα:
Βρισκόμαστε σε μια σαλονοτραπεζαρία μιας άλλης εποχής. Τα έπιπλα και τ' αντικείμενα συνθέτουν ένα σπίτι παλιακό, με μια έντονη αίσθηση κλεισούρας παρά τα 170 τ.μ. Ένα τυπικό σπίτι σε μια μικρή πόλη, εκεί που όλοι έχουν γνώμη και κρίνουν τα πάντα. 
Τα ρούχα των πρωταγωνιστών είναι αυτά που αρμόζουν στην περίσταση. Απλό ντύσιμο σπιτιού για τις αδερφές και τον Άγγελο και κοστούμι για τον Γρηγόρη «που πάει επίσκεψη». Η μουσική, παραπέμπει σε ραδιόφωνο επαρχιακής πόλης, με το κατάλληλο λαϊκό πρόγραμμα. 


Credits: Στον υπεύθυνο επικοινωνίας της παράστασης Αντώνη Κοκολάκη για την άμεση ανταπόκρισή του!

Μια παράσταση που θα ξαναβλέπαμε μ' ευχαρίστηση. Μας έκανε να γελάσουμε μέχρι δακρύων, να συγκινηθούμε και ν' αγωνιούμε για την τελική έκβαση της έκρυθμης κατάστασης μέσα στο σπίτι. 



Το βίντεο της παράστασης:


Συντελεστές Παράστασης:

Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Δραματουργική επεξεργασία: 
Γιώργος Παλούμπης – Βάλια Παπακωνσταντίνου

Μουσική – Video εγκατάσταση: Γιωργής Τσουρής
Σκηνικά: Κωνσταντίνα Μαρδίκη – Έλλη Παπαδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτης: Γιωργής Τσουρής
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Άρτεμις Βαλτάτζη
Φωτογραφίες: 
Ανδρέας Παπακωνσταντίνου – Γεωργία Παναγοπούλου

Οργάνωση Παραγωγής: MA NON TROPPO*

ΠΑΙΖΟΥΝ: 
Αμαλία Αρσένη
Βάλια Παπακωνσταντίνου
Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Άννα Πατητή
Γιωργής Τσουρής

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ, 
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, 
Τηλ.: 210-5232097

Διάρκεια: 90’ 
Από 9 Μαρτίου 2019 μέχρι 20 Απριλίου 2019
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00
Διάρκεια100'
Διάλειμμα Όχι
Εισιτήρια
13 ευρώ κανονικό 10 ευρώ φοιτητικό, άνω των 65, 
και ΑΜΕΑ 5 ευρώ ατέλεια


Η Συλβάνα Παπαϊωάννου μένει στην Αθήνα, ασχολείται με τη μετάφραση και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Δημιουργική Γραφή. Αγαπάει το θέατρο, το διάβασμα και το γράψιμο. Γράφει κυρίως ποίηση και μικρές ιστορίες, αλλά και άρθρα ποικίλου περιεχομένου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required