Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Όταν η Κάλλας συνάντησε τη Μονρόε

Όταν η Κάλλας συνάντησε τη Μονρόε 
Άλφα-Ιδέα, Αθήνα
Κριτική θεατρικής παράστασης
Απρίλιος, 2019 

Της συντάκτριας: Συλβάνας Παπαϊωάννου 


Πώς μιλάει μια ντίβα σαν την Κάλλας; Η Μονρόε είναι απλώς μια ξανθιά μπίμπο; Τι θα συζητούσαν αν βρίσκονταν τυχαία μαζί στο ίδιο bar; Τις απορίες αυτές αναλαμβάνει να μας λύσει η ομάδα Dots. 


Η Μαρία Κάλλας και η Μέριλιν Μονρόε συναντήθηκαν μονάχα μία φορά, στις 19 Μαΐου του 1962, στα γενέθλια του Τζον Κέννεντυ στο Madisson Square Garden. Πίνοντας τα μαρτίνι τους, δύο γυναίκες, εκ διαμέτρου αντίθετες, συναντιούνται ξανά στη σκηνή του θεάτρου Άλφα-Ιδέα. Την έκπληξή τους για την τυχαία αυτή συνάντηση -που είμαι πώς βρέθηκα εδώ-, ακολουθεί μια άκρως τυπική κουβέντα, όπως αρμόζει σε δύο κυρίες του βεληνεκούς τους. 

Δύο παγκόσμια σύμβολα προσπαθούν να συνυπάρξουν πάνω σ' ένα βελούδινο καναπέ. Η συζήτηση, άλλοτε τις βρίσκει να συμφωνούν και άλλοτε να διαφωνούν. Αιχμηρές κουβέντες διαδέχονται η μία την άλλη κι όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή. Άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα τους ξεδιπλώνονται και οι δύο γυναίκες σταδιακά συμφιλιώνονται τόσο μεταξύ τους όσο και με την εικόνα τους. 


Μια υπέροχη παράσταση, που αλλιώς την περιμένει κανείς κι αλλιώς τελικά είναι. Η ομάδα Dots καταφέρνει -μετά από σχετική έρευνα- να μας παρουσιάσει μια υποθετική συνάντηση τόσο όμως ρεαλιστικά και με επιπρόσθετες δόσεις γέλιου. 


Σκηνοθεσία:

Η Άρτεμις Γρύμπλα και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής αναλαμβάνουν τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης, βασιζόμενοι πάνω στο κείμενο το οποίο πρότειναν οι δύο πρωταγωνίστριες. Μας καλωσορίζουν… και μας ανεβάζουν στη σκηνή του θεάτρου Άλφα-Ιδέα. Οι θεατές κάθονται σε απόσταση αναπνοής από τις ηθοποιούς, είναι σχεδόν μέρος της παράστασης. Καθόλη τη διάρκεια του έργου, γίνεται αντιληπτή η (σκηνοθετική) προσοχή που έχουν δώσει στις λεπτομέρειες-κινήσεις, ύφος, στήσιμο. Δε διστάζουν να τσακαλώσουν τις εικόνες των δύο ηρωίδων και το αποτέλεσμα τους αποζημιώνει. 


Το νέο βιβλίο της συγγραφέα Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές"  σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!
μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!

Ηθοποιοί: 

Στο ρόλο της Κάλλας είναι η Δανάη Σταματοπούλου. Είναι ακριβώς όπως περιμένει κανείς να είναι η Κάλλας. Κινείται στον χώρο με τον αέρα της ξινής ντίβας. Η Αναστασία Τζελέπη ερμηνεύει τον ρόλο της Μονρόε. Ξανθιά, λίγο χαζή, γεμίζει με το σεξαπίλ της την σκηνή. 

Στα 70' που διαρκεί η παράσταση, πραγματικά βρίσκεσαι κοντά στην Κάλλας και τη Μονρόε. Οι κινήσεις τους, η στάση του σώματος, το ύφος τους, ο τρόπος που μιλούν -και οι κάποιοι μικροί αυτοσχεδιασμοί- σε κάνουν να γελάσεις και τελικά να συμπαθήσεις τις γυναίκες πίσω από τις διάσημες προσωπικότητες. Δύο πραγματικά καλές ερμηνείες, που καλύτερο είναι να τις δει κανείς επί σκηνής, παρά να διαβάσει σχετικά σχόλια.


Ιδανικό soundtrack:


I'm-a a diva (hey)
I'm-a, I'm-a a diva (hey)
I'm-a, I'm-a a diva (hey)
I'm-a, I'm-a a diva


Μουσική, κοστούμια, σκηνικά, φώτα:

Οι πρωταγωνίστριες φορούν δύο υπέροχα μαύρα φορέματα, βελούδινο και αυστηρό για την Κάλλας, λαμπερό και εφαρμοστό για τη Μονρόε. Ό,τι ακριβώς περιμένει κανείς ότι θα φορούσαν αν βρίσκονταν σ' ένα μπαρ. Ένα μπαρ γεμάτο μπουκάλια, χαμηλό φωτισμό κι έναν υπέροχο κόκκινο βελούδινο καναπέ -χωρίς κάποια μουσική επένδυση, με μόνο τα απαραίτητα «ηχητικά εφέ»-, μας μεταφέρει στην εποχή που έζησαν κι έλαμψαν η Κάλλας και η Μονρόε. 


Bonus Tips: Bιαστείτε να πιάσετε καρέκλα με πλάτη, γιατί οι πάγκοι είναι λίγο άβολοι μετά από λίγη ώρα. Η παράσταση που παρακολουθήσαμε εμείς, πραγματοποιήθηκε στη σκηνή του θεάτρου κι όχι στο φουαγιέ. 

Credits: Στον υπεύθυνο επικοινωνίας της παράστασης, Χρήστο Τζίφα, για την πρόσκλησή του στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης!


Συντελεστές 

Συγγραφή Κειμένου: Ομάδα Dots

Ερμηνεύουν: Σταματοπούλου Δανάη, Τζελέπη Αναστασία.

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Άρτεμις Γρύμπλα, Κωνσταντίνος Μπιμπής.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρήστος Τζιάτζιος

Φώτα: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης, Σοφοκλής Μπιμπής

Παρασκευή 21.15 

Διάρκεια: 70 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ (προπώληση), 10 ευρώ (ταμείο), 8 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό)

Πληροφορίες: Τζίφας Χρήστος / Υπεύθυνος Επικοινωνίας

Θέατρο Άλφα.Ιδέα / Κιν.6970282888 / Mail: xristosxristost@gmail.com

Αγορά Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/



Η Συλβάνα Παπαϊωάννου μένει στην Αθήνα, ασχολείται με τη μετάφραση και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Δημιουργική Γραφή. Αγαπάει το θέατρο, το διάβασμα και το γράψιμο. Γράφει κυρίως ποίηση και μικρές ιστορίες, αλλά και άρθρα ποικίλου περιεχομένου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required