Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Του Κόσμου το Μυστήριο

Του Κόσμου το Μυστήριο
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Αθήνα
Κριτική θεατρικής παράστασης
Μάρτιος 2019


Του συντάκτη Άρη Ζαφειρόπουλου



Η παράσταση "Του Κόσμου το Μυστήριο" που παρακολουθήσαμε στον ανεξάρτητο καλλιτεχνικό χώρο του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, είναι ένας μουσικο-θεατρικός στοχασμός σε σχέση με τον άνθρωπο και τη φύση του. Η performance ξεκινάει με την ηθοποιό Ντίνα Καφτεράνη να παρατηρεί το κοινό με τα κυάλια της, μεταθέτοντας το ενδιαφέρον στους θεατές. Σε απόλυτη αρμονία με τη μουσική του Άγγελου Αγγελίδη και με τη μορφή ερωτο-απάντησης, θίγονται ζητήματα αιώνια, άλυτα προβλήματα και σκέψεις που ταλαιπωρούν την ανθρώπινη ύπαρξη. Με τρόπο έξυπνο και χιουμοριστικό, σχολιάζονται κυνικά η απαισιοδοξία και η ματαιότητα της ζωής, παρομοιάζοντας την ανθρώπινη υπόσταση μ' αυτή του λεμονιού. Το λεμόνι, όπου και επί σκηνής κόβει και τρώει σε κάποιο σημείο η πρωταγωνίστρια, είναι η σταθερή έννοια στο τέλος κάθε προβληματισμού και λειτουργεί ως το μέσο αποφόρτισης, προσδίδοντας σ' αυτό ανθρώπινες σημασίες. Σωματοποιώντας τον ήχο της κιθάρας, αλληλεπιδρά με τα σκηνικά αντικείμενα όπως η καρέκλα, πάνω στην οποία χορεύει και η μουσική γίνεται μέρος της αφήγησης. 

«Του κόσμου το μυστήριο κοιμάται κι η αναπνοή του μουρμουρίζει μυστικά 

όποιος φοβάται παύει να θυμάται πως μέσα στ' όνειρο είν΄ όλα πιθανά».


Highlights:


  • Η χρήση του χαρτιού στον τοίχο, όπου σαν καθηγήτρια προσπαθεί να λύσει την εξίσωση της ζωής με το συμπέρασμα «δε μου βγαίνει το παρόν». 
  • Ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα με τη μουσική, όπου η ηθοποιός παίζει εύστοχα με το λάθος, εντάσσοντάς το στην αφήγησή της. 




«Είμαι μια επιλογή;»

Σκηνοθεσία:

Η εμπνευσμένη σκηνοθεσία της Πολυξένης Αλκίδη, να εντάξει σκηνικά αντικείμενα όπως το λεμόνι, όπου εμφανίζεται συχνά στην αφήγηση αλλά και τα κυάλια όπου παρατηρεί και αγναντεύει το σουλάτσο της ανθρωπότητας και το δέσιμο της μουσικής με το κείμενο και τη σκηνική του επιτέλεση, δημιουργούν μια άρτια καλλιτεχνική performance.


«Οι μέρες είναι φτιαγμένες για να περνούν».

Ηθοποιοί:

Η Ντίνα Καφτεράνη, δίνοντας ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, έρχεται αντιμέτωπη με την ανθρώπινη φύση και τους προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου. Χρησιμοποιώντας το σώμα της και τις κινήσεις των χεριών της, χορεύοντας κι αξιοποιώντας τον σκηνικό χώρο, μας βυθίζει και μας οδηγεί σ' ένα κωμικοτραγικό ταξίδι, όπου η ματαιότητα της ύπαρξης και το προδιαγραφόμενο τέλος προκαλούν το περισσότερο γέλιο. Λιτή και άμεση, μ' ένα αριστουργηματικό κείμενο, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα, όπου δεν καταλαβαίνεις πώς πέρασε η ώρα. 
Επίσης, χρειάζεται να δοθούν τα εύσημα στον παρτενέρ της, Άγγελο Αγγελίδη, αφού η μουσική του συμπληρώνει με τρόπο αφηγηματικό και περιγραφικό την παράσταση, εντάσσοντας το κοινό σ' ένα κλίμα άρρηκτα δεμένο με τις εικόνες που δημιουργεί η πρωταγωνίστρια.


Το νέο βιβλίο της συγγραφέα Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές"  σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!

μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!

Μουσική, κοστούμια, σκηνικά, φώτα:

Η μουσική του Άγγελου Αγγελίδη, σε συνάρτηση με τον χαμηλό φωτισμό, δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου ο θεατής ταξιδεύει κι έρχεται μπροστά σε ζητήματα που αφορούν στην ύπαρξή του, την ανθρωπότητα και τη μετέπειτα ζωή. Η μουσική συνομιλεί με την ηθοποιό, την οδηγεί, ενώ χρησιμοποιείται και σαν δημιουργία εικόνων όπως το μπλουμ της θάλασσας. 
Τα σκηνικά αντικείμενα, όπως το χαρτί, τα κυάλια, το λεμόνι και η καρέκλα, συμπληρώνουν το κείμενο, ενώ το κοστούμι της Ντίνας Καφτεράνη είναι ένα απλό λευκό μπλουζάκι κι ένα φόρεμα, σε αντίθεση με τη χαμηλού φωτισμού σκηνή στο μεγαλύτερο μέρος.



Μore things to do:
Η διάρκεια της παράστασης θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. 


Bonus Tips: 
Η παράσταση παίζεται 7 και 14 Απρίλη στο Quilombo. 

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΕΡΜΗΝΕΙΑ:
Ντίνα Καφτεράνη
ΜΟΥΣΙΚΗ – ΚΙΘΑΡΑ:
Άγγελος Αγγελίδης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Πολυξένη Ακλίδη
ΚΟΣΤΟΥΜΙ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required