Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Πηνελόπη Δέλτα – Ίωνας Δραγούμης Τελευταία Συνάντηση

«Πηνελόπη Δέλτα – Ίωνας Δραγούμης 
Τελευταία Συνάντηση»
Θέατρο Αθήναιον, Θεσσαλονίκη
Κριτική Θεατρικής Παράστασης 
Ιανουάριος 2019

Της Σκηνοθέτριας – Φωτογράφου Φαίης Μαναλτζή

Η θεατρική παράσταση «Πηνελόπη Δέλτα – Ίωνας Δραγούμης Τελευταία Συνάντηση» είναι ένα όμορφο έργο για την πιο τρυφερή ερωτική ιστορία της ελληνικής Μπελ Επόκ.



Ο έρωτας της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη, έχει καταγραφεί στην ιστορία ως θυελλώδης, έντονος, μοναδικός και ανεκπλήρωτος. Εκείνη παντρεμένη, σπάζοντας τις κοινωνικές και ηθικές συμβάσεις της εποχής, τον εξομολογείται στον σύζυγό της ζητώντας του να χωρίσουν, κάτι που όμως δε θα επιτραπεί κι έτσι το θρυλικό ζευγάρι θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Μπορεί εν τέλει η Δέλτα ν' αγαπούσε τον πολιτικό για μια ολόκληρη ζωή –μαυροφορέθηκε, όταν χώρισαν, ως το τέλος της ζωής της, ενώ λέγεται μάλιστα πως η αιτία της αυτοκτονίας της ήταν ο Δραγούμης-, ωστόσο το οικογενειακό της περιβάλλον δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτή τη σχέση. «Είναι κάτι που δε θέλει καν ν' αγγίζει. Μάλλον πονάει…», αναφέρει η ηθοποιός Δήμητρα Παπαδήμα. Η τελευταία υποδύεται τη μεγάλη κυρία των γραμμάτων στην παράσταση του έργου «Τελευταία συνάντηση» που έγραψε η αδελφή της Μαρία Παπαδήμα.

                                                    

Το νέο βιβλίο της συγγραφέα Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές" σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!



Το έργο είναι βαθιά ερωτικό και συναισθηματικό, αλλά παράλληλα και με πολιτικές αναφορές για την περίοδο του Εθνικού Διχασμού.
Η Μαρία Παπαδήμα έχει γράψει ένα τρυφερό θεατρικό έργο, για την εξιστόρηση αυτής της ήδη γνωστής ιστορίας μέσω της θεατρικής αφήγησης. Χαρακτηρίζεται βαθιά ερωτικό και συναισθηματικό, με κορυφώσεις και νηνεμίες (όπως θα έλεγε κανείς πως ήταν και αυτός ο έρωτας) αλλά παράλληλα και με πολιτικές αναφορές για την περίοδο του Εθνικού Διχασμού, καθώς οι δυο εραστές συνομιλούν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, η Δέλτα πολιτικά προσκείμενη στον Βενιζέλο και ο Ίωνας προσκείμενος στον Βασιλιά. Έτσι, πέρα από τον συγκλονιστικό αυτό έρωτα, που τάραξε τα ήθη της εποχής, περιγράφεται και η ταραγμένη, ακραία διχαστική, πολιτική πραγματικότητα της περιόδου μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή.


Ηθοποιοί:
Η Δήμητρα Παπαδήμα σαγηνεύει το κοινό με την ερμηνεία της στο ρόλο της Δέλτα. Βαθιά μελετημένη ερμηνεία, συγκινητική, με μια έξοχη κορύφωση προς το τέλος του έργου, διάχυτη από θεατρικό λυρισμό και συναίσθημα. Συγκλονιστική είναι και η ερμηνεία του Μάνου Κωστή, που υποδύεται τον ώριμο, πλέον, Δραγούμη, τον δυνατό, αποφασιστικό και ρεαλιστή, που όμως ακόμα στο βάθος είναι πάντα το ίδιο συναισθηματικός και ευάλωτος όπως παλιά.

Σκηνοθεσία:
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Ειρήνη Ευαγγελάτου και την επιμέλειά της ο Γιάννης Μποσταντζόγλου. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους μοναδικό. Η επιμελής εργασία και των δύο και η βαθιά μελέτη της εποχής αλλά και των ηρώων, είναι εμφανέστατη δίνοντας ένα άψογο αποτέλεσμα.


Σκηνικά, κουστούμια, μουσική:
Εξαιρετικά σκηνικά και κοστούμια της Χριστίνας Οικονόμου, ιδανικά σχεδιασμένα, ώστε να μεταφέρουν το κλίμα της εποχής καθώς και την ιδιαιτερότητα του χώρου ενός τρένου, από τη στιγμή που η παράσταση διαδραματίζεται στο βαγόνι  ενός τρένου, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ευρώπη.
Τέλος, η εξαιρετική μουσική του Δημήτρη Χρυσανθακόπουλου, ρομαντική, στο ύφος της εποχής και απόλυτα χαρακτηριστική, δίνει έμφαση όπου χρειάζεται και απογειώνει την παράσταση. Πρόκειται για μια μουσική που μιλάει στην καρδιά και την ψυχή του θεατή και συνολικά για μία παράσταση που θα σας συγκινήσει.

Bonus tips: 
«Ένιωσα ότι διάβασα κάτι που με εξέφραζε πολύ. Κυρίως μου έκανε εντύπωση το επίπεδο των ανθρώπων που δεν το βρίσκουμε σήμερα. Έτσι μου γεννήθηκε η ανάγκη να γνωρίσω στον κόσμο αυτές τις δύο προσωπικότητες», τόνισε η συγγραφέας για τον τρόπο που ξεκίνησε να γράφει το έργο. 
Στο κείμενό της η Πηνελόπη Δέλτα συναντά τον Ίωνα Δραγούμη στο σταθμό ενός τρένου σε μια προσπάθεια να κλείσουν εκκρεμότητες. Ωστόσο μέσα στη μιάμιση ώρα που διαρκεί η παράσταση και στο φόντο της σχέσης των δύο αυτών προσωπικοτήτων, βρίσκεται η ιστορία πολλών ετών. «Είναι ίσως η σημαντικότερη περίοδος της νεότερης ιστορίας, αλλά και μια μπλεγμένη εποχή που δεν έχει αποκωδικοποιηθεί», τονίζει η συγγραφέας. Χαρακτηριστικό της και το μακεδονικό ζήτημα  που βρίσκει αναφορές στην παράσταση μέσα από τον Μακεδονικό Αγώνα. Αυτός, εξάλλου, είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οι συντελεστές της αποφάσισαν να κάνουν την πανελλαδική πρεμιέρα τους στη Θεσσαλονίκη. «Θελήσαμε να το παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στην καρδιά των γεγονότων», επισημαίνει η Δήμητρα Παπαδήμα. Παρ' όλα αυτά το κοινωνικοπολιτικό ζήτημα επιχειρείται να κρατηθεί σε μια ισορροπία ενώ αυτό που ενδιέφερε τους συντελεστές ήταν να αναδειχθούν οι χαρακτήρες μέσα από την υπαρξιακή τους κατάσταση αλλά και τη σχέση τους με το θάνατο, «αφού και οι δύο ήταν ορμητικοί ως προς αυτόν», υπογραμμίζει η Δήμητρα Παπαδήμα, που αντιμετώπισε αυτόν τον ρόλο ως ένα βήμα για ν'  αλλάξει ρεπερτόριο, όπως προσθέτει.


Παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον μια παράσταση που επιχειρεί να διεισδύσει στον ψυχισμό ιστορικών προσωπικοτήτων, μέσα από μια ιδιαίτερη προσωπική στιγμή, παρά το αυξημένο ρίσκο της επιλογής.
Η ιστορία αυτή που έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από το υπέροχο βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού «Η Εκτέλεση» αναφέρεται στον «παράνομο» ερωτικό δεσμό δυο συγκλονιστικών προσωπικοτήτων της περιόδου του Εθνικού Διχασμού, του πολιτικού και στοχαστή 'Ιωνα Δραγούμη και της συγγραφέας Πηνελόπης Δέλτα, σύζυγο του Στέφανου Δέλτα και κόρη του μεγιστάνα Εμμανουήλ Μπενάκη.
Σύμφωνα με το έργο οι δύο πρώην εραστές επιβιβάζονται σε ένα τρένο για ένα τελευταίο κοινό ταξίδι στην Ευρώπη, ενώ ήδη έχουν από καιρό τερματίσει τον ερωτικό τους δεσμό, καθώς η Δέλτα έχει πλέον επιστρέψει στον άντρα της και στα παιδιά της και ο Δραγούμης συνδέεται πλέον ερωτικά με τη διάσημη ηθοποιό της εποχής Μαρίκα Κοτοπούλη.

Credits: Στον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της παράστασης, Πέτρο Πέτρου, για την άμεση ανταπόκρισή του!

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Ευαγγελάτου. 
Επιμέλεια παράστασης: Γιάννης Μποσταντζόγλου 
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Οικονόμου
Κατασκευή Σκηνικού: Παναγιώτης Μανίκας 
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος
Φωτισμοί: Γιώργος Φωτόπουλος
Μουσική Παραγωγή-mixi mastering: Χρήστος Μπάκης
Στο ρόλο του Ίωνα Δραγούμη, ο Μάνος Κωστής.
Στο ρόλο της Πηνελόπης Δέλτα η Δήμητρα Παπαδήμα
Διάρκεια: 90 λεπτά

Εισιτήρια για την παράσταση 
στο θέατρο Olvio
μπορείτε να βρείτε στο Viva.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required