Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

«ΤΖΟΡΝΤΑΝ»
ΘΕΑΤΡΟ ALHAMBRA ART THEATRE, Αθήνα
Κριτική θεατρικής παράστασης
NOEMΒΡΙΟΣ 2019

Της συντάκτριας: Μαρίας Στέλλας Τσάτση


Το «Fairytales» βρέθηκε ως ένορκος σε μία αίθουσα δικαστηρίου όπου δικαζόταν μια γυναίκα, μια μάνα, η Σϊρλευ Τζόουνς για τον βίαιο θάνατο του μωρού της και την αποτυχημένη προσπάθειά της να βάλει τέρμα στη ζωή της. Η ηρωίδα, μέσα απ' όλη αυτήν την πλάνη που ζούσε καθημερινά, είχε μοναδική της χαρά και στήριγμα τον γιο της, τον "Τζόρνταν", τον οποίο η ίδια σκότωσε ως άλλη Μήδεια". Η Σϊρλευ έζησε άσχημα παιδικά χρόνια, αφού μέσα στο ίδιο της το σπίτι βίωνε τον εφιάλτη βλέποντας καθημερινά τη μητέρα της να κακοποιείται από τον πατέρα της. Περνώντας τα χρόνια ερωτεύτηκε και νόμισε πως βρήκε τη σωσίβια λέμβο της ζωής της. Μάταια όμως, γιατί ο άντρας που αγάπησε ήταν το λάθος πρόσωπο, μια σκιά του πατέρα της, που δεν μπορούσε να ξεφύγει. Καρπός του μίζερου έρωτά τους ήταν ο «Τζόρνταν», το μοναδικό δώρο στη ζωή της. Σαν τελικό χτύπημα ο εραστής της την εγκαταλείπει για να επιστρέψει δύο χρόνια μετά μαζί με την Πρόνοια και τη μέλλουσα γυναίκα του και να την κατηγορήσει ως ανήθικη και ανίκανη να μεγαλώσει το παιδί τους. Η Σϊρλευ απεγνωσμένη, όπως ήταν, έπνιξε το μοναδικό πλάσμα που αγάπησε, το ίδιο το παιδί της κι ύστερα έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Η ζωή της στη φυλακή δίνει διαστάσεις στο μαρτύριό της, όπου προσπαθεί να ξανά τερματίσει την ζωή της. Τι την οδήγησε να σκοτώσει το μοναδικό πλάσμα που αγαπούσε; Ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα; Ή ένας φόνος πλάνη; Μια διαταραγμένη ψυχή; Ή μια στυγνή δολοφόνος; H μεγάλη αγάπη μπορεί τελικά να σκοτώσει; Το παρελθόν καθορίζει το μέλλον μας; Τι ρόλο παίζει η ψυχική δύναμη στη ζωή μας; Πρέπει να αφηνόμαστε έρμαιο του πόνου και της ζωής μας;


Η αληθινή ιστορία της Σϊρλευ, μιας γυναίκας κρατούμενης στη φυλακή, δίχασε την κοινή γνώμη της Μεγάλης Βρετανίας τη δεκαετία του '80. Το έργο παίχτηκε πρώτη φορά στο θέατρο Lilian Baylis Studio στο Λονδίνο, τον Απρίλιο του 1992, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές, ενώ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου έργου από την Ένωση Αμερικανών Σεναριογράφων. Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο μονόλογο, μια αληθινή ιστορία, που συντάραξε την δεκαετία του '80. Την ιστορία αποκάλυψε η ίδια η Σίρλεϋ μέσα στη φυλακή στη συγκρατούμενή της Άνν Ρέινολντς και μία από τις δύο συγγραφείς του έργου (η οποία είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, για φόνο της κοιμισμένης μητέρας της με σφυρί και αφέθηκε ελεύθερη μετά από δύο χρόνια). Ο «Τζόρνταν» θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα δικαστικό-κοινωνικά ρεπορτάζ της τότε εποχής, ενσωματώθηκε σε συγκινητικό μονόλογο με μεγάλη θεατρική επιτυχία. Στη παράσταση δανείζουν τις φωνές τους ο Τάσος Νούσιας και ο Γιάννης Αϊβάζης.

«Κοίτα, Τζόρνταν, αυτό είναι φως. Ο Θεός μας χαμογελάει».


                                     
                                            Συγγραφέας: Σοφιάννα Παϊδούση
Ηλικία: από 4 ετών
Σελίδες: 80
Είδος: Print Book, Fairytale, Picture book, full color
Τόπος & Χρόνος έκδοσης: Αθήνα, Ιούλιος 2019

Παραγγείλτε το βιβλίο του Παρφέ, στη μοναδική τιμή των 9,99 € και κερδίστε αυτόματα: 

  • Το αντίστοιχο eBook του Παρφέ, (αξίας 4.90 €)
  • Την ηχογραφημένη αφήγηση της ιστορίας  (αξίας 1 €)
  • Ιδιόχειρη αφιέρωση της συγγραφέα


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

oparfes@gmail.com

Μπορείτε να δείτε το ανανεωμένο

                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!

Ηighlights: Το θλιμμένο πρόσωπο της ηρωίδας και ο πορσελάνινος ψυχισμός της από τη μια κι ένα ψυχρό κελί φυλακής από την άλλη, τόνιζαν τον κορμό της παράστασης.

Σκηνοθεσία: Η σκηνοθετική προσέγγιση του Γιάννη Αϊβάζη είναι καλοδουλεμένη, με έμφαση στα συναισθήματα και τον ψυχισμό της ηρωίδας, που ήταν και η πρωταγωνίστρια του έργου, προβάλλοντας με ευλάβεια και προσεγγίζοντας υποδειγματικά το αριστουργηματικό αυτό κείμενο.


Ηθοποιοί:
H Μαρία Κορινθίου σ' έναν αναπάντεχο ρόλο που δεν την έχουμε ξαναδεί, «τσαλακώνεται», προσπαθεί και βιώνει ολοκληρωτικά τον πόνο και το μαρτύριο της ηρωίδας, σε τέτοιο βαθμό, που κάνει επίκληση στο συναίσθημα με την ερμηνεία της. Ακούραστη και εύγλωττη δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, ανοίγοντας νέους δρόμους στο υποκριτικό της μέλλον.


Μουσική, κοστούμια, σκηνικά, φώτα:

Κοστούμια: Η ενδυματολογική προσέγγιση ήταν λιτή και κλείδωνε με την όλη πλοκή του έργου.

Μουσική: H μουσική σύνθεση του Δημήτρη Ίσαρρη, ήταν συγκλονιστικά συγκινητική, τόσο που σ' έβαζε αμέσως στην υπόθεση του έργου, βιώνοντας κι εσύ τα γεγονότα της ηρωίδας.

Σκηνικά: Ένα παιδικό κρεβάτι μ' ένα αρκουδάκι πάνω του από την μια κι ένα ψυχρό κελί φυλακής από την άλλη, έδιναν το καταλληλότερο ύφος στην ιστορία.

Φώτα: Ο επαγγελματικός φωτισμός του Παντελή Βούλγαρη, πρόσθετε στην παράσταση και την πλοκή της υπόθεσης ένα ακόμα λιθαράκι επιτυχίας, καθώς τόνιζε τις σημαντικότερες στιγμές της πλοκής του έργου, τις εκφράσεις και τα συναισθήματα της ηρωίδας άριστα.


Μore things to do: Ο υπέροχος αυτός μονόλογος από την Άννα Ρέϋνολντς και τη Μόιρα Μπουφίνι, είναι αναμφισβήτητα ένα στοίχημα για κάθε ηθοποιό. Επιτυχημένο και διαχρονικό έργο, δίνει πολλά μηνύματα για τη ζωή και τις εμπειρίες που βιώνουμε καθημερινά, τη δύναμη και την απόρροια των ψυχολογικών μας συναισθημάτων καθώς και την αντιμετώπισή τους.


Credits: Στην υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων, Αλίκη Δανάλη, για την ανταπόκριση και τη συνεργασία. 

Η παράσταση παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Θέατρο ALHAMBRA ART THEATRE, 
 Στουρναρη 53, Αθήνα 104 32
21 0522 0120
κάθε Δευτέρα και Τρίτη

Συντελεστές
Συγγραφείς : Άννα Ρέϋνολντς και Μόιρα Μπουφίνι
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αϊβάζης
Ερμηνεία: Μαρία Κορινθίου (Σίρλεϋ Τζόουνς)
Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Ίσαρρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Φρίγγας
Φωτογράφος: Παναγιώτης Μαλλιάρης
Μακιγιάζ ειδικών εφέ: Γιώργος Αλαχούζος – Ρούλης Αλαχούζος
Μακιγιάζ: Άρης Βερέμης
Hair Stylist: Στάθης Λίτσας
Βίντεο – Μοντάζ: Νικόλας Μακρής
Παραγωγή: Alhambra Art Theatre Productions- Aikor Productions

Διαβάστε επίσης: Το Fairytales προτείνει... 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required