Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

ΚΟΥΚΛΕΣ

 ΚΟΥΚΛΕΣ
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
KΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Ιανουάριος 2019 

Της συντάκτριας Μαρίας Ελένης Κραββαρίτη


Ακριβώς 140 χρόνια μετά την πρώτη ανάγνωση του Κουκλόσπιτου, του Χένρικ Ίψεν, το έργο που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα των κοινωνικών δεδομένων αιώνων, για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, αναθεωρείται. Ένα κουκλόσπιτο. Δέκα γυναίκες. Ένας χορός κέρινων ομοιωμάτων. Οι αμαζόνες σε εγρήγορση. Όλες νεαρές. Όλες αλαβάστρινες. Όλες κούκλες. Κι όλες τους είναι μητέρες. Κόρες. Σύζυγοι. Αδελφές. Φίλες. Ερωμένες. Ξένες. Μαριονέτες κι επαναστάτριες. Οι κούκλες ζωντανεύουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ένα έργο βαθιά κοινωνικό που κάνει αναδρομή στη ζωή της γυναίκας ανά τους αιώνες. Μία ζωή καταπιεστική κάτω απ' τη σκιά του άνδρα της, του πατέρα της, του εραστή της… Όντας υποχείριο αυτών, εξελίσσεται με άξονα την ικανοποίησή τους. Άλλοτε, όμως, οι γυναίκες της ζωής κάθε άνδρα επιλέγουν ως στάση τη χειραφέτηση, την ανεξαρτησία και την επανάσταση. Αυτές οι φωνές, αν και λίγες, διαμορφώνουν το πρότυπο της γυναίκας του 21ου αιώνα, που παρά τις προσπάθειες αυτές, συνεχίζουν να καθρεφτίζουν τ' ασυνείδητα βάσανά τους. Μια ωμή αποτύπωση της πραγματικότητας, που προσφέρει το έργο, θα σας πείσει για την κλονισμένη ψυχοσύνθεση κάθε κούκλας-γυναίκας ανά τους αιώνες. Μια ψυχοσύνθεση πονεμένη, που άλλοτε διεκδικεί κι άλλοτε διεκδικείται.



Ηθοποιοί:

Ιώβη Φραγκάτου: Μία νέα ηθοποιός με προσωπικότητα, σκηνική παρουσία και μεστό λόγο
Έλενα Μεγγρέλη: Σωστή ηθοποιός και επαγγελματίας
Αντιγόνη Σταυροπούλου: Εξαιρετική ερμηνεία, συγκλονιστική παρουσία και ευλαβικότητα στη σκηνή. 
Αγγέλικα Σταυροπούλου: Ωραίες ερμηνείες



Το νέο βιβλίο της συγγραφέα 
Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές" σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!
μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!

Αναστασία Παντούση: Ζωηρός λόγος, κίνηση, σκηνική παρουσία, αισθητική και αυθορμητισμός
Ναταλία Δήμου: Σταθερότητα και ξεχωριστό ύφος στο λόγο και την κίνηση 
Εύη Δόβελου: Αυθορμητισμός, ταμπεραμέντο, πληθωρική παρουσία και δυνατές ερμηνείες 
Έμιλυ Νικόλα: Εξαιρετική ερμηνεία, σκηνική παρουσία και διαχείριση του χώρου της σκηνής και του κοινού 
Ζαΐρα Νικολακοπούλου: Δυνατή ερμηνεία, νέα κι ανατρεπτική παρουσία 

Δεμένο σύνολο από δυνατές ερμηνείες, μεταδίδει το μήνυμα του έργου με διαφορετικούς τρόπους, μέσα από δέκα διαφορετικές φωνές όλες άρτια συντονισμένες. 


Σκηνοθεσία:

Ο Νικόλας Ανδρουλάκης, ο οποίος όχι μόνο σκηνοθετεί, αλλά παίζει κιόλας στο έργο, με μεγάλη υποκριτική επιτυχία, ζωντάνια και δυναμισμό, χιούμορ και συναίσθημα, αναζητεί, ως σκηνοθέτης, τη γυναικεία χειραφέτηση, ό,τι κι αν αυτό προϋποθέτει. Τολμά, πειραματίζεται και τις περισσότερες φορές φαίνεται ότι τα καταφέρνει, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο ερμηνευτικό σύνολο. Μια αναθεώρηση της διαχείρισης του χώρου και των υλικών ενδείκνυται, ωστόσο, χωρίς αυτό να αφαιρεί πολύ, από μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στον χώρο του Ίψεν. 



Σκηνικά, Κοστούμια, Φωτισμός: 

Φωτισμός: Το πρώτο μέρος του έργου, διαδραματίζεται σε πλήρες σκοτάδι, που φωτίζει ο φακός ενός άνδρα, του σκηνοθέτη-άνδρα κάθε κούκλας, αλλά ο φωτισμός του συμπληρώνεται από θεατές ανάμεσά μας, οι οποίοι δε γνωρίζουμε αν ήταν μέρος του έργου ή απλώς ασυνείδητοι που παρεμβαίνουν στη σκηνοθεσία του για να βλέπουν τους ηθοποιούς από τις δικές τους οπτικές γωνίες. Ωστόσο, η απότομη εναλλαγή σκότους και φωτός προκαλεί μια δυσάρεστη οπτική αίσθηση και δυσφορία στον θεατή και συνιστά σκηνοθετική δυσλειτουργία.



Συνέντευξη της νεαρής ηθοποιού 
Αναστασίας Παντούση στο Fairytales 

και στον δημοσιογράφο Νίκο Κολίτση!

Σκηνικά: Υπέροχος ο χώρος της αίθουσας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, δίνει κύρος, ιστορικότητα και αισθητική πληρότητα στο έργο. Τα σκηνικά που χρησιμοποιουνται, πάντως, δε συνάδουν με τον χώρο ούτε με τα πρότυπα του έργου (πυροσβεστήρας, νάιλον, γαρύφαλλα) 


Κοστούμια: Εμπνευσμένα, αιθέρια και εντυπωσιακά για κάθε κούκλα, κρύβουν μια ιστορία που αξίζει ν' ανακαλύψουμε…! 


ΙΔΑΝΙΚO SOUNDTRACK: 


Μ' αυτά τα λόγια η κάθε κούκλα παραδίδεται, όταν μιλάει με γνώμονα την καρδιά και σπάνια το μυαλό. Γιατί παρά τα βάσανά της, τα προβλήματά της, την καταπιεστική ζωή της, δεν ξεχνά την απαρχή της καρδιά της. Τότε, που ξεκίνησαν γι' αυτήν όλα. Και μ' αυτό το συναίσθημα παρηγορείται, όταν δεν μπορεί να επαναστατήσει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία:  Νικόλας Ανδρουλάκης

Σύμβουλος δραματουργίας:  Aλκίνοος Δωρής

Κοστούμια:  Ελένη Καββάδα

Σκηνικά:  Δημήτρης Κωνσταντάρας

Φωτισμοί - βίντεο:  Αντώνης Κουνέλλας

Χορογράφος:  Έμιλυ Νικόλα

Μουσική επιμέλεια:  Νόρα Χέλμερ

Ερμηνεύει η σοπράνο  Ζαϊρα Νικολακοπούλου

Βοηθοί σκηνοθέτη:  Εύη Δόβελου, Γιάννης Αξιώτης

Φωτογραφίες:  Ελπίδα Ρώτα

Παίζουν:   Ιώβη Φραγκάτου, Έλενα Μεγγρέλη, Αντιγόνη Σταυροπούλου,  Αγγέλικα Σταυροπούλου, Αναστασία Παντούση, Ναταλία Δήμου, Εύη Δόβελου, Έμιλυ Νικόλα, Ζαϊρα Νικολακοπούλου

και η  Κατερίνα Μισιχρόνη, σε έναν ρόλο έκπληξη

Παραγωγή:  Ντουέντε

Εισητήρια στο Viva.gr

«Τα σκουπίδια»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required