Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Η Κουζίνα

Κριτική Θεατρικής Παράστασης 
"Η κουζίνα"
Θέατρο Αποθήκη, Αθήνα
Ιανουάριος 2019

Της συντάκτριας Μαρίας Ελένης Κραββαρίτη

Σε μια κοινωνία, έναν κόσμο, που εξαχρειώνεται βασισμένος σε εφήμερα ιδανικά, όπως το χρήμα, η φράση "ζούμε για να δουλεύουμε" φαίνεται πως περιγράφει κατάλληλα όλα όσα θέλει το έργο να μας μεταφέρει. Ζωώδη ένστικτα βγαίνουν στην επιφάνεια, συμπεριφορές αψυχολόγητες, στερεότυπα και προκαταλήψεις, όλα σ' ένα συνειδησιακό μίξερ, που δημιουργεί ανθρωποειδή εξαχρειωμένα, απαλλαγμένα από την πραγματική τους ανθρώπινη υπόσταση. "Η κουζίνα" είναι ένα βαθιά συμβολικό έργο, με πολλές προεκτάσεις. Πρώτη φορά παιγμένο στην Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι μπορεί να σοκάρει, να καυτηριάσει, να συγκινήσει, ακόμα και να ενοχλήσει μερικούς, που συνεχίζουν να κρατούν ίσως τ' αυτιά και τα μάτια τους κλειστά απέναντι στα βαθύτερα νοήματα του έργου.



"Η κουζίνα" αποτελεί την μικρογραφία της κοινωνίας μας. Εργασιακός μόχθος, ρατσισμός, καταπίεση, ομοφοβία, ψυχικά δράματα, το μόνο που αφήνουν όλα είναι διαλυμένες συνειδήσεις. Το έργο θίγει όλ' αυτά τα ζητήματα και αυτοχαρακτηρίζεται έτσι ως βαθιά κοινωνικό, προσφέροντας έντονους προβληματισμούς και τροφή για γόνιμη σκέψη.


Ηθοποιοί:
Ο θίασος στην παράσταση αποτελείται αποκλειστικά από έντεκα νέους-πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς, που δεν ξεχωρίζουν ατομικά. Δεν έχουν συγκλονιστικές ερμηνείες, όπως θα περίμενε κανείς διαβάζοντας τα παραπάνω, αλλά η ομαδικότητα των ηθοποιών στην σκηνική τους παρουσία και οι εναλλαγές φράσεων και διαθέσεων, δημιουργούν εν τέλει ένα αρκετά ικανοποιητικά δουλεμένο αποτέλεσμα. Ρυθμικότητα, ενέργεια και κυρίως συγχρονισμός είναι μερικά από τα ερεθίσματα που λαμβάνει ο θεατής από το σύνολο των ερμηνειών που βομβαρδίζεται, πετυχαίνοντας, μ' αυτόν τον τρόπο, όχι να τον βάλουν σ' ένα ψυχικό παραλήρημα, εξαιτίας του όγκου των κοινωνικών προβληματισμών αλλά σε μια σκυταλοδρομία αισθητοποίησης…

                                                      

Το νέο βιβλίο της συγγραφέα 
Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές" 
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!

Ο Γιώργος Νανούρης, που σκηνοθετεί την παράσταση, συμμετέχει σ' αυτήν και σε ρόλο ηθοποιού. Η εμπειρία του έναντι των "μαθητευόμενων"-πρωτοεμφανιζόμενων του, μαρτυρά τη σκηνική του υπεροχή, που όμως φαίνεται ότι τον προδίδει σε ορισμένα σημεία και υπερεκτιμώντας τη σκηνική του άνεση, σπεύδει σε ερμηνευτικά λάθη… Σε γενικές γραμμές, όσο αφορά στην υποκριτική του συνεισφορά, αυτή θα ήταν κατά κάποιον τρόπο εφάμιλλη των άλλων ηθοποιών, σχετικά ωχρή από μόνη της αλλά δημιουργώντας εν τέλει ένα αξιόλογο αποτέλεσμα στο σύνολο του έργου. 


Σκηνοθεσία:
Όσο αφορά στη σκηνοθετική συνεισφορά του ιδίου, ωστόσο, βλέπουμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα στο οπτικό μας πεδίο, με τους ηθοποιούς να μην απαλλάσσονται κυριολεκτικά από τη ματιά του θεατή ούτε λεπτό, παραμένοντας σε πλαϊνά σκαμπό της σκηνής καθ' όλη τη διάρκεια του έργου, ακόμα κι όταν τελείωνε ο ρόλος τους. Δεν ενοχλεί, ωστόσο, καθόλου, αντίθετα προσθέτει μια σκηνοθετική ποικιλία που έρχεται και ενισχύεται κι από άλλα τεχνάσματα, όπως τα εντυπωσιακά slow motion των ηθοποιών!


Σκηνικά - Κοστούμια - Φώτα - Μουσική:
Πολύ άρτια σκηνικά και κοστούμια και ακόμα πιο εντυπωσιακές οι εναλλαγές των φώτων και τα τραγούδια που πλαισίωναν τις σκηνές κατάλληλα.

Ιδανικό Soundtrack:



Come touch me like I’m an ordinary man, have a look in my eyes, underneath my skin there is a violence, it's got a gun in it's hand...


Credits: Στην υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της παράστασης, κ. Λαζαρίδου, για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα του Fairytales!

Bonus Tip:

Η παράσταση «Η ΚΟΥΖIΝΑ» έχει ανέβει σε περισσότερες από 40 χώρες σ' όλο τον κόσμο.

                          Θέατρο Αποθήκη

Συντελεστές

Μετάφραση-Προσαρμογή-Σκηνοθεσία:
 Γιώργος Νανούρης

Παίζουν:
Μαρία Αθητάκη, Μοσχούλα Ατσιδαύτη, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Γιουρνάς
Απόστολος Καμιτσάκης, Φίλιους-Μιχαήλ Κανάκης, Χρήστος Καρνάκης, Τάσος Κορκός
Γρηγορία Μεθενίτη, Μάριος Ράμμος, Σταύρος Τσουμάνης
Κοστούμια : Λάζαρος Τζοβάρας
Σκηνικό-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Ρυθμοί, Κινησιολογία και Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης και Θίασος
Φωτογραφίες παράστασης : Νίκος Πανταζάρας


ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΘΗΚΗ
Σάρρη 40,Ψυρρή
Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα
Πρεμιέρα: Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 
Διάρκεια: 95΄χωρίς διάλειμμα 
Εισιτήρια:
Καθημερινές: Κανονικό 17€, Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων) 15€
Σάββατο Βράδυ: Γενική Είσοδος 20€
Κυριακή: Κανονικό 18€, Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων) 15€ 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 μ.μ.
Κυριακή στις 20:0 μ.μ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required