Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

"Καληνύχτα Μαργαρίτα"

«Καληνύχτα Μαργαρίτα»
Μονή Λαζαριστών- Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, 
Θεσ/νίκη

Κριτική Θεατρικής Παράστασης 
Δεκέμβριος 2018

Της Σκηνοθέτριας – Φωτογράφου Φαίης Μαναλτζή



Πρόκειται για μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη», από τη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα με τίτλο: «Το τέλος της μικρής μας πόλης», το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη.

Μια ιστορία που διαδραματίζεται στο ερεβώδη ιστορικό πλαίσιο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, της ιστορικής περιόδου που αποτέλεσε την αφορμή για να ξεπηδήσουν αμέτρητες καθημερινές ιστορίες αυταπάρνησης και ηρωισμού αλλά και απανθρωπιάς και προδοσίας. 


Βρισκόμαστε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη στα μέσα της γερμανικής Κατοχής. H Μαργαρίτα Περδικάρη, που την υποδύεται η ηθοποιός Κατερίνα Παπαδάκη, φύση καθόλου ηρωική, ανύποπτη για ό,τι συμβαίνει γύρω της, μεγαλωμένη σ’ ένα σπίτι με «κατάκλειστα παράθυρα», με «αυστηρές αρχές», κόρη μεγαλοαστικής οικογένειας, βρίσκεται ανυπεράσπιστη και ευάλωτη μπροστά σε συγκρούσεις της κοινωνίας αλλά και της ίδιας της της οικογένειας. Αποφασίζει να σπάσει τα δεσμά, να ωριμάσει, να θυσιαστεί σαν να μην υπάρχει άλλη επιλογή. Εντάσσεται στην αντίσταση υπογράφοντας την καταδίκη της.


"Ο Παρφές..." 
ένα παραμύθι για το σχολικό εκφοβισμό (Βullying) 
έρχεται σύντομα...

Ο Γιώργος Νινιός, στο ρόλο του Περικλή Περδικάρη, συμβάλει καταλυτικά -φυσικά πάντοτε με την- συμβολή των σπουδαίων ηθοποιών του ΚΘΒΕ-, στην απόδοση ενός ελκυστικού αποτελέσματος, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Φώτη Μακρή.


Σκηνοθεσία:

Ο Φώτης Μακρής δομεί μια παράσταση ιδιαίτερης ομορφιάς και γοητείας, κρατώντας το θεατή σε επαγρύπνηση, με αμείωτο ενδιαφέρον έως το τέλος.

Ηθοποιοί:

Τόσο ο Γιώργος Νινιός, όσο και η νεαρή Κατερίνα Παπαδάκη, μας δίνουν δύο εξαιρετικές ερμηνείες, ζωντανεύοντας δύο διαφορετικούς χαρακτήρες εκείνης της εποχής. Από τη μία η νεαρή δασκάλα που εντάσσεται  στην αντίσταση σχεδόν χωρίς δεύτερη επιλογή και από την άλλη ο ψευτο- ηθικολόγος θείος (πατριάρχης της οικογένειας Περδικάρη), ένας αδίστακτος εκμεταλλευτής της ανθρώπινης ανάγκης, υποκριτής, με ειλικρινή, όμως, αγάπη για την ανιψιά του. 
Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση που έχει ως σκοπό να προκαλέσει έντονα συναισθήματα, να μεταφέρει το θεατή στην πραγματικότητα του «τότε»,  δημιουργώντας έντονες συγκινήσεις. Το δυναμικό φινάλε, ο αποχαιρετισμός με το «καληνύχτα ντε…», εκφράζει τις ελπίδες αλλά και την πικρία της βασανισμένης γενιάς του πολέμου, που φορτώθηκε το βαρύ χρέος να μας οδηγήσει στο μέλλον από ένα κακοτράχαλο, αιχμηρό μονοπάτι.


Σκηνικά, κουστούμια, μουσική, φώτα:

Εξαιρετική σημασία στη θεατρική παράσταση έχουν τα σκηνικά του Αντώνη Δαγκλίδη, τα οποία και αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς αναπαριστάνουν με ακρίβεια τις τοποθεσίες και το κλίμα της εποχής, με ιδιαίτερες λεπτομέρειες, δίνοντας έμφαση όπου χρειάζεται. Σε σύγκρουση, όμως, έρχεται η εναλλαγή αυτών στο backround της ιστορίας που εξελίσσεται. Μπερδεύουν το βλέμμα του θεατή, με αποτέλεσμα κάποιες στιγμές ν' αποσπάται η προσοχή στην εναλλαγή των σκηνικών αντί για την ιστορία.
Τα σκηνικά δένουν αρμονικά με το Video Art του Μπάμπη Βενετόπουλου, τα κουστούμια του Χρήστου Μπρούφα και τους φωτισμούς του Νικόλαου Βλασόπουλου.
Τέλος, η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, που παίζεται ζωντανά επί σκηνής από τον ακορντεονίστα και σπουδαστή του ΚΘΒΕ, Περικλή Σιούντα, έρχεται ν' απογειώσει το έργο κάνοντας τα συναισθήματα πιο έντονα και προκαλώντας συγκίνηση στο θεατή.  Το ίδιο και το τραγούδι του Κραουνάκη που σχεδόν απαγγέλλεται  acapella, στο τέλος της παράστασης, απ' όλους τους ηθοποιούς, με μια φωνή.

Δείτε το trailer!


Η διάρκειά της παράστασης είναι 
2 ώρες και 40 λεπτά.

Η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη 
με υπέρτιτλους στα αγγλικά.

Στην παράσταση παίζουν εξαιρετικοί ηθοποιοί
 του Κρατικού Θεάτρου, το καστ συνθέτουν: 
Νεφέλη Ανθοπούλου (Κατερίνα), Τέλης Ζαχαράκης (Ορέστης), Σόνια Καλαϊτζίδου (Φωτεινή), Γιάννης Καραμφίλης (Δέρβης), Λευτέρης Λιθαρής (Μπάρμπα Θωμάς), Γιώργος Νινιός (Περικλής), Ιωάννα Παγιατάκη (Αντιγόνη), Κατερίνα Παπαδάκη (Μαργαρίτα), Θοδωρής Σκούρτας (Στέφανος), Ευτυχία Σπυριδάκη (Αγγελική), Αθηνά Συκιώτη (Κοπέλα), Γιώργος Σφυρίδης (Βασίλης), Γιάννης Τσάτσαρης (Σταθμάρχης).
Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Μιχάλης Παπαδημητρίου, Περικλής Σιούντας (παίζει ζωντανά ακορντεόν στη σκηνή), Μάριος Τζόγκανος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Συκιώτη, Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Ναλμπάντη, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required