Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Αντώνης Καλομοιράκης: "Μόλις σε οικειοποιηθούν και νιώσουν την αντίστοιχη ασφάλεια μαζί σου, έχεις γίνει κι εσύ παλιός (ηθοποιός)!"

Αποκλειστική συνέντευξη του ηθοποιού Αντώνη Καλομοιράκη στο Fairytales και τον δημοσιογράφο Νίκο Κολίτση

Ο ηθοποιός και συγγραφέας Αντώνης Καλομοιράκης συμμετέχει στην... Επιχείρηση του Ωρωπού, με ανορθόδοξο έστω τρόπο, χωρίς να είναι σίγουρος αν είναι αληθινή ή ψεύτικη... Ποιος άραγε νοιάζεται αλήθεια, όταν αυτό που προέχει και "είναι ζωτικής σημασίας είναι τόσο το να παίζω όσο και το να γράφω". 

Τι συνδέει και τι αποσυνδέει το παλιό ορθόδοξο ΠΑ.ΣΟ.Κ, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Μάρτιν Σκορτσέζε, τη Νατάσα Μποφίλιου, την Ελεονόρα Ζουγανέλη και τα Στρουμφάκια;

Όλα αυτά τα φαινομενικά αταίριαστα μεταξύ τους στοιχεία συνδέονται με μια θεοπάλαβη ιστορία. Την ιστορία του θεατρικού έργου «Πες μου ότι είναι ψέμα-Επιχείρηση Ωρωπός», του Anthony Neilson, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Τάσου Ιορδανίδη. Ο Τάσος έχει μεταφέρει την ιστορία στα καθ’ ημάς, στον Ωρωπό, με μια φρέσκια ματιά, χιούμορ κι εκρηκτικές καταστάσεις.

Διαφήμιση

www.sofiannapaidousi.com

                Σοφιάννα Παϊδούση

Υποδύεστε έναν junkie με περισσή επιτυχία, γεγονός που καταδεικνύει ότι δε φοβάστε να… τσαλακωθείτε. Eίναι συνειδητή επιλογή ή απλώς ζήτημα ρόλου; Γιατί οι νεότεροι κωμικοί ηθοποιοί κρίνονται τις περισσότερες φορές με πιο αυστηρά κριτήρια και γίνονται αντικείμενο σύγκρισης με παλιότερους;

Είναι ζήτημα ρόλου, φυσικά. Οι ηθοποιοί καλούμαστε να φιλοξενήσουμε τους ρόλους στο σώμα μας. Να τους δανείσουμε τα χαρακτηριστικά μας κι αν υπάρχει ανάγκη να τα τσαλακώσουμε κιόλας. Τώρα, όσο αφορά στη σύγκριση των νεότερων κωμικών με τους παλιότερους, αυτό είναι κάτι το οποίο, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, γιατί το παλιό το ξέρεις καλά, οπότε είσαι ασφαλής μαζί του, νιώθεις οικειότητα. 

Το νέο είναι αχαρτογράφητο ακόμα, πειραματίζεται. Μόλις σε οικειοποιηθούν και νιώσουν την αντίστοιχη ασφάλεια μαζί σου, έχεις γίνει κι εσύ παλιός.

Θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας καθηγητή καλλιτεχνικών σε δημοτικό ή σε γυμνάσιο της περιφέρειας, ως απόφοιτος τoυ Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Ναύπλιο); Aν όχι, γιατί;

Μου είναι λίγο δύσκολο να το σκεφτώ, γιατί δυσκολεύομαι να φανταστώ τον εαυτό μου μακριά από το θέατρο.



Είστε ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Τι εκτιμάτε ότι θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια; Ποιο από τα τρία έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας;

Πιο πολύ θα ήθελα να επικρατήσει το ηθοποιός-συγγραφέας. Τα αγαπώ και τα δύο ισότιμα, παρότι είναι εντελώς αντίθετες διαδικασίες μεταξύ τους. Το να παίζω είναι τόσο ζωτικής σημασίας για μένα όσο το να γράφω. Το ένα είναι φασαριόζικο κι εξωστρεφές, ενώ για το άλλο θέλω κλείσιμο της πόρτας, συγκέντρωση και εσωστρέφεια. 

Θεωρώ το γράψιμο πιο δύσκολο. Είναι καθημερινοί τοκετοί. Πρέπει να γεννήσεις καινούρια πράγματα, που να αξίζει τον κόπο να μιλήσεις γι' αυτά και να βρεις κι έναν ενδιαφέρον τρόπο να τα πεις. 



Είναι ευλογία ή κατάρα τελικά η συμμετοχή στην cult σειρά “Το Καφέ της χαράς” και γιατί;

Ευλογία φυσικά. Η τηλεοπτική μου πορεία ξεκίνησε σε ένα πολύ προστατευμένο περιβάλλον με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Είναι πολύ συγκινητικό δύο σεναριογράφοι να έχουν γράψει έναν ρόλο αποκλειστικά για σένα. Είναι τιμητικό. Πόσο μάλλον σε μια ιστορική πια σειρά. Μια σειρά η οποία με έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό και μου έδωσε δυνατότητες να δείξω τις δικές μου θεατρικές και καλλιτεχνικές βλέψεις σε περισσότερους ανθρώπους. 

Διαφήμιση


Πότε είπατε τελευταία φορά “Πες μου ότι είναι ψέμα” και γιατί;

Χαχα. Δεν το ‘χω πει με τα λόγια, αλλά το ‘χω σκεφτεί με το μυαλό. Όταν χτυπάει το ξυπνητήρι, ενώ νυστάζω ακόμα.


Νικος Κολίτσης 

(Αρχισυντάκτης)


Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής 

(Τμήμα Φιλολογίας-ΑΠΘ), 

με μεταπτυχιακό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 

Αριστούχος Δημοσιογραφίας, με σπουδές Φωτογραφίας. 

Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου (για παιδιά & ενήλικες), κινηματογράφου  & λογοτεχνίας, με συνεργασίες με έντυπο-ηλεκτρονικό τύπο πανελλαδικά.


Διαβάστε ακόμα: Η σκηνοθέτρια Ελένη Δαφνή και ο ηθοποιός-μουσικός Θράσος Σταθόπουλος δεν κρατάνε μυστικά! (Double Interview)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required