Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Κριτική θεατρικής παράστασης

«Η Κυρία δεν πενθεί» 

 ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ Μαίρης Ραζή 

Φεβρουάριος '23



Tης συντάκτριας Παναγιώτας Παπαδοπούλου

Παρευρεθήκαμε με το Fairytales σε μία μοναδική ανατρεπτική παράσταση, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσόγκα, που θα σας κάνει να… ξεκαρδιστείτε στα γέλια. Ο λόγος φυσικά για το «Η Κυρία δεν πενθεί», μία σπαρταριστή κωμωδία η οποία αποτυπώνει πέντε διαφορετικές ιστορίες ηρώων και μοναδικών προσωπικοτήτων που κλέβουν αναμφισβήτητα τις εντυπώσεις του θεατρικού κοινού. 

Η παράσταση αντικατοπτρίζει διαχρονικά ζητήματα τα οποία συνδέονται με τη σύγχρονη εποχή που ζούμε, δίνοντας την πραγματική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, καθώς προβάλλει με χιουμοριστικό τρόπο τις διαφορετικές οπτικές και αντιλήψεις των ανθρώπινων σχέσεων. Από την καθαρή οπτική γωνία των πραγμάτων, γελοιοποιεί τη διαμόρφωση αυτών των αντιλήψεων, τονίζοντας τις αντιθέσεις και την τραγική ειρωνεία των ζητημάτων που προβάλλονται στο θεατρικό κοινό.


Συντελεστές

Ο Σωτήρης Τσόγκας με συμπρωταγωνιστές την Μαίρη Ραζή, τον Κώστα Δαρλάση, τον Αντώνη Ζιώγα, την Κατερίνα Ζαχαρουδάκη και τον Κώστα Κατσένο, μας παρουσιάζουν πέντε διαφορετικές ιστορίες: ένα νεόπλουτο ζευγάρι φτάνει στον τσακωμό με αφορμή ένα χαλί, ένας θεσιθήρας στερείται την περιουσία της χήρας συζύγου του με αφορμή ένα νέο πρόσωπο, ένας γιος βρίσκεται ανάμεσα στην κόντρα των γονέων του με αφορμή μία σημαία, δύο ηλικιωμένοι προσπαθούν να βρουν λύση στα σεξουαλικά τους προβλήματα με αφορμή μία γυμνή αφίσα και ένα περιοδικό και τέλος μία χήρα εξομολογείται τα «κατορθώματά» της στον μακαρίτη σύζυγό της. 

Με το καυστικό χιούμορ τους και την έντονη σκηνική τους παρουσία, αποτυπώνουν με αυθορμητισμό και ακρίβεια τους ευρηματικούς διαλόγους, κάνοντας την παράσταση άκρως απολαυστική για τους θεατές, προκαλώντας γέλιο και κλέβοντας τις εντυπώσεις.



Σκηνοθεσία-Σκηνικά

Η σκηνοθεσία της παράστασης, την οποία έχει επιμεληθεί ο Σωτήρης Τσόγκας, είναι λιτή και προσεγμένη.

Το σκηνικό είναι εμφανώς περιορισμένο, καθώς περιλαμβάνει κάποια σκαμπό στα οποία κάθονται οι ηθοποιοί με τον υπόλοιπο σκηνικό χώρο να παραμένει ελεύθερος. Με αυτό τον τρόπο δίνεται έμφαση στις κινήσεις και την ερμηνεία των συντελεστών οι οποίοι προσελκύουν τα βλέμματα του θεατρικού κοινού με τις έντονες αλλά και χορευτικές τους δεξιότητες κατά τη διάρκεια του θεατρικού έργου. Επιπρόσθετα, για τις ανάγκες των ιστοριών, χρησιμοποιούνται συνοδευτικά αντικείμενα όπως η σημαία, η γυμνή αφίσα και το περιοδικό και η εικόνα του μακαρίτη συζύγου με το παραβάν όπου η χήρα βγάζει από επάνω της τη μαύρη ενδυμασία του πένθους.


Φωτισμός-Μουσική

Η παράσταση χαρακτηρίζεται από έντονα μουσικά στοιχεία, υπό την επιμέλεια του Νίκου Χαριζάνου,  που είναι άκρως ταιριαστά με τις περιστάσεις των ιστοριών της, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μία ευχάριστη μουσική νότα στους θεατές. Αντίστοιχα, ο φωτισμός περιλαμβάνει εναλλαγές που κυμαίνονται από έντονες, στις περιπτώσεις εστίασης σε κάποιον συντελεστή κατά τη διάρκεια της ερμηνείας του μέχρι και πιο σκοτεινές σε διαφορετικές ιστορίες της παράστασης.


Μοre things to do:

Πρόκειται για μία πολύ ολοκληρωμένη παράσταση σκηνοθεσίας και ερμηνείας συντελεστών που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να προσθέσει κάτι αναφορικά με οποιοδήποτε κομμάτι της. Για την ακρίβεια είναι ένα καλοδουλεμένο θεατρικό έργο που συνεχίζει να παίζεται στο θέατρο Πρόβα, εκπλήσσοντας μικρούς αλλά και μεγάλους θεατές με την αριστουργηματική πλοκή των διαλόγων του και την ανταπόκριση των συντελεστών του σε αυτούς.


Bοnus tips

Η παράσταση διαθέτει μία πολύ φιλική τιμή εισιτηρίου, γεγονός που την κάνει ακόμα πιο ελκυστική σε μεγαλύτερο εύρος κοινού, ενώ το θέατρο Πρόβα με την πολύχρονη διαδρομή του, τους θεαματικούς χώρους και το φιλόξενο φουαγέ, κατά τη διάρκεια της αναμονής, αποτελεί σίγουρα έναν ζεστό χώρο που αξίζει να επισκεφθείτε!


Sofianna Paidousi (Σοφιάννα Παϊδούση)

                              Kid 's book author


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ: Κώστας Μουρσελάς

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σωτήρης Τσόγκας

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Λαμπρινή Καρδαρά

ΜΟΥΣΙΚΗ: Νίκος Χαριζάνος

VIDEO ART: Παναγιώτης Τσάγκας

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Σωτήρης Τσόγκας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Υάκινθος Μάινας

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Αντώνης Ζιώγας

ΣΤΙΧΟΙ: Κώστας Δαρλάσης

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Κοραλία Τσόγκα

ΚΙΘΑΡΑ: Υάκινθος Μάινας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ: Σταυρούλα Ρόιδου

ΦΩΤΟΓΡΑΦIEΣ: Γιώργος Πανηγυρόπουλος

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΚΙΤΣΩΝ: Κώστας Δαρλάσης

ΑΦΙΣΑ – ΕΞΩΦΥΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : Βασίλης Κουκμήσης

ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΦΙΣΑΣ: Σταυρούλα Ρόιδου

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ : ANGELAKIS DIGITAL

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ Μαίρης Ραζή // ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ : Μαίρη Ραζή

Διεύθυνση: Ηπείρου 39, Αθήνα 104 39

Τηλέφωνο: 21 0881 8326

Πληροφορίες: https://prova.gr/

Ε-mail: theatro.prova@gmail.com – info@prova.gr

Web address: http://prova.gr/ 

Facebook: https://www.facebook.com/prova.theater

Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 ώρα 21:00

Ημέρες και ώρες παραστάσεων : Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00  και Κυριακή στις 20:00

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Τιμή εισιτηρίων: 12 & 15 euro/άτομο

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/i-kyria-den-penthei/

TICKETMASTER – και στο Ταμείο του Θεάτρου

     


Η Παναγιώτα Παπαδοπούλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και σπουδάστρια του τμήματος Μουσικών Σπουδών στο ΙΕΚ Δέλτα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, αγαπά και γράφει άρθρα για το θέατρο και παρακολουθεί το εργαστήριο Υποκριτικής & Σκηνοθεσίας στο Θέατρο των Αλλαγών.


Διαβάστε ακόμα: Κριτική-παρουσίαση βιβλίου "Η τρομερή Αντέλ – Όλα πάνε στραβά!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required