Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Κριτική θεατρικής παράστασης...

Η ΑΤΖΕΝΤΑ»

Faust Bar – Theatre - Arts

Ιανουάριος '23



Της συντάκτριας Βασιλικής Καλλιάνη


"H Ατζέντα" είναι νεοελληνικό έργο, από τα λίγα ελληνικά στο θέατρο που έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, όταν Έλληνες δημιουργοί επιχειρούν και καταφέρνουν, μέσα από τη σκηνοθετική τους οπτική, να αποδώσουν σε βάθος και με ουσία μια ιστορία, είτε απλή είτε πολύπλοκη που εκτυλίσσεται στον μικρόκοσμο της κοινωνίας που ζούμε. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.


Η Υπόθεση

Η υπόθεση του έργου ξεκινάει να ξετυλίγεται στη στάση ενός λεωφορείου, με ανατροπή την ξαφνική απεργία και τα προβλήματα που προκύπτουν. Μια ξεχασμένη ατζέντα γίνεται αφορμή για να έρθουν πιο κοντά δύο νέοι και να αποκτήσουν νέο στόχο στη -φοιτητική- τους ζωή. Θεωρούν σωστό να παραδώσουν την ξεχασμένη ατζέντα στην ιδιοκτήτριά της και καθώς την ανοίγουν για να βρουν στοιχεία επικοινωνίας μαζί της, εκπλήσσονται από αυτά που διαβάζουν. Οι νέοι απορούν, αλλά τολμούν να ξεκινήσουν την αναζήτηση για την ιδιοκτήτρια της ατζέντας και με θάρρος και ενθουσιασμό αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν. 

Τελικά ο χρόνος που έρχεται και φεύγει, αλλά αφήνει μνήμες, γνώσεις και καταστάσεις ανεκπλήρωτες, θα καταφέρει να επιφέρει τη λύτρωση στις ψυχές των ανθρώπων; Παρακολουθούμε, άλλοτε με τραγικό τρόπο και άλλοτε με νεανικό -χιουμοριστικό- την πορεία της σκέψης και των συναισθημάτων των ανθρώπων διαφόρων ηλικιών και τη σχέση τους με τη ζωή, τον χρόνο κι όλα όσα μας φέρνει αυτός στην πορεία και την εξέλιξή μας. 

Πρόκειται για ένα έργο πρωτότυπο με υπόθεση καθηλωτική που καταφέρνει να μας κάνει να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε για την ελληνική κοινωνία κι όχι μόνο αλλά και για την πορεία της ζωής και της σκέψης μας μέσα στον χρόνο. 


Οι ηθοποιοί

Η αγαπημένη Βίκυ Μαραγκάκη καθηλώνει με την ερμηνεία της και καταφέρνει να μας κάνει να νιώσουμε ότι παρακολουθούμε την εξέλιξη της ζωής της πρωταγωνίστριας σαν να ζούμε στην γειτονιά όπου διαδραματίζεται και ζει. Όλοι οι ηθοποιοί πάντως, ανεξαρτήτου ηλικίας, επιτυγχάνουν να μας κάνουν μέρος της παρέας και της γειτονιάς που ζουν μέσα στο έργο, λες και όλη η πλοκή ξετυλίγεται στη δική μας πραγματική γειτονιά. Μας άρεσε που η ομάδα των ηθοποιών είναι διαφορετικής ηλικιακής κλίμακας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παίζει  κι ένα μικρό κοριτσάκι.



Συγγραφέας

Η Χρυσή Γιάντσιου έχει αποδώσει με ξεχωριστό τρόπο ένα δύσκολο -δραματικό- θέμα με καθημερινή απλότητα που καθηλώνει τον θεατή και μας προτρέπει να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε για το πόσο δυνατοί χρειάζεται να είμαστε για να αντέχουμε ψυχολογικά όλα όσα η ζωή φέρνει στον δρόμο μας. 


Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κουστούμια

Η Μαργαρίτα Αμαραντίδη μεταμορφώνει τη σκηνή του θεάτρου Faust σε μια τυπική γειτονιά, όπως αυτές που μας περιβάλλουν, όπου η καθημερινή απλή ζωή των κατοίκων αναστατώνεται από μια τραγική ιστορία που διαδραματίζεται σιωπηλά για πολλά χρόνια. 


Η παράσταση είναι πολύ προσεγμένη και μας ξαφνιάζει ευχάριστα με τη συμμετοχή μιας μπαλαρίνας αλλά και ενός μικρού κοριτσιού, που αποτυπώνει έντονα την παιδική ηλικία και αθωότητα, όπως ακριβώς είναι πριν μας παρασύρουν τα χρόνια και οι σκέψεις μας, καθώς μεγαλώνουμε. 


Sofianna Paidousi (Σοφιάννα Παϊδούση)

    Kid 's book author


Ταυτότητα παράστασης


Συγγραφέας: Χρυσή Γιάντσιου

Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια: Μαργαρίτα Αμαραντίδη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μάχου

Πρωτότυπη μουσική – τραγούδια – στίχοι: Γιάννης Ταυλάς

Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς

Φωτογραφίες – Βοηθός παραγωγής: Έλενα Μπούρα

Χορεύτρια: Λυδία Εμμανουηλίδου

Παίζουν οι: Βίκυ Μαραγκάκη, Μάνος Ζούρας, Μαρίσα Μπίλη, Αντώνης Φλώρος, Γιάννης Ηλιόπουλος

Φιλική συμμετοχή: Ανδρέας Ζάκας, Κώστας Ρόκας

Ευχαριστούμε θερμά την εικαστικό Δήμητρα Βελισσάρη για την ευγενική παραχώρηση των πορτραίτων.




Η Βασιλική Καλλιάνη είναι παιδαγωγός και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ψυχολογίας, παιδοψυχολογίας, αυτογνωσίας, ψυχανάλυσης και life coaching. Η αγάπη της για το θέατρο την ωθεί στο να παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις για όλες τις ηλικίες. Πιστεύει ότι το θέατρο για παιδιά προσφέρει πολλά, όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Όταν της δίνεται η ευκαιρία, παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις και στο εξωτερικό. 


Διαβάστε ακόμα: Χριστίνα Κουλουμπή: "Η αγάπη διευκολύνει τη δημιουργία, η δημιουργία είναι γέννηση κι η γέννηση ζωή!"Αποκλειστική συνέντευξη της ηθοποιού, σκηνοθέτριας και σκηνογράφου στο Fairytales και τον δημοσιογράφο Νίκο Κολίτση!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required