Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Κριτική Θεατρικής Παράστασης




Κριτική της Θεατρικής Παράστασης "Ζορμπάς" στον Ελληνικό Κόσμο 

Της συντάκτριας Βασιλικής Καλλιάνη

Παρακολουθήσαμε την εκπληκτική ερμηνεία του Γιάννη Στάνκογλου ως Ζορμπά και μείναμε καθηλωμένοι όση ώρα κράτησε η παράσταση. 

Το έργο αρχίζει δυναμικά με τους ηθοποιούς να συστήνονται μέσα από τους ρόλους τους και συγχρόνως να χορεύουν πλημμυρίζοντας τη σκηνή του Ελληνικού Κόσμου με ελληνική μουσική και Ελλάδα. Το έργο ξεκινάει με μια υπέροχη φράση που ξεχωρίσαμε "Το μαρτύριο της ύπαρξης", φράση που, παρά τον τραγικό χαρακτήρα της, κατάφερε να κάνει το κατάμεστο θέατρο να γελάσει, αφού αποδόθηκε αριστοτεχνικά από τον πρωταγωνιστή της παράστασης.


Σκηνοθεσία: 

Το πιο πολυδιαβασμένο, ίσως, βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη αποδίδεται άψογα σκηνοθετικά  μέσα από τη ματιά και την έμπειρη σκηνοθετική προσέγγιση του Γιάννη Κακλέα, δίνοντας την ευκαιρία σε σπουδαίους δημιουργούς να ερμηνεύσουν μοναδικούς ρόλους. 

Με τη σκηνοθετική του απλότητα ο Γιάννης Κακλέας καταφέρνει να μας μεταφέρει στην Ελλάδα της φτώχειας και της προσφυγιάς, αλλά και να μας δείξει την αγωνία της ύπαρξης, της δημιουργίας, της ίδιας της ζωής τελικά, την οποία αξίζει να ζούμε μέσα από το μακρινό ταξίδι της πορείας της, απολαμβάνοντας όσα μας φέρνει στον δρόμο μας εύκολα ή δύσκολα. Μέσα από το πάθος για τη ζωή, την ελπίδα, τη φιλία, τον έρωτα και όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, ο σκηνοθέτης  μας οδηγεί στο να σκεφτούμε και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τη ζωή αξίζει να τη ζούμε με τα θετικά, τα αρνητικά και τις δυσκολίες της. 


Ηθοποιοί: 

Ο Γιάννης Στάνκογλου, ως Αλέξης Ζορμπάς, καθηλώνει το γεμάτο θέατρο και μένουμε άφωνοι με την ερμηνεία, την αντοχή και το ταπεραμέντο του. Τον απολαμβάνουμε σε ένα από τους καλύτερους ρόλους της ζωής του. 

Η Όλια Λαζαρίδου μας συστήνεται ως Μαντάμ Ορτάνς, σε μια εκπληκτική ερμηνεία που συγκίνησε από την πρώτη στιγμή που βγήκε στη σκηνή. 

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, ως χήρα, με τη δροσιά και την ερμηνεία της καταφέρνει να μας μαγέψει και ο Αιμιλιανός Σταματάκης, ως συγγραφέας, μας κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον για την πλοκή του έργου. Όλοι οι ηθοποιοί με τους ρόλους τους συμβάλλουν στο να αποτελεί η συγκεκριμένη παράσταση μία από τις καλύτερες παραστάσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια!


Bonus Tips:

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τα χαρακτηριστικά σκηνικά του Μανώλη Παντελιδάκη που, σε συνδυασμό με τον φωτισμό της Στέλλας Κάλτσου και την μουσική επιμέλεια του Βάιου Πράπα, αποδίδουν ένα έργο αφιέρωμα στην Ελλάδα που αγωνίστηκε να ζήσει και να επιβιώσει σε δύσκολους καιρούς. 

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές ανεξαιρέτως γι' αυτό το θεατρικό αριστούργημα.


Sofianna Paidousi (Σοφιάννα Παϊδούση)

   Kid 's book author


Πληροφορίες Παράστασης: 

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία

Γιάννης Κακλέας


Θεατρική απόδοση/επεξεργασία

Γεράσιμος Ευαγγελάτος

Γιάννης Κακλέας


Σκηνικά

Μανόλης Παντελιδάκης


Κοστούμια

Ηλένια Δουλαδίρη


Πρωτότυπη μουσική

Μίκης Θεοδωράκης


Μουσική/Μουσική επιμέλεια παράστασης

Βάιος Πράπας


Κινησιολογία

Αγγελική Τρομπούκη

Φωτισμοί

Στέλλα Κάλτσου


Βοηθός σκηνοθέτη

Ρέα Σαμαροπούλου


Φωτογραφίες

Πάτροκλος Σκαφίδας


Προβολές βίντεο

Παντελής Μάκκας


Βοηθός video design

Ανθή Παρασκευά Βελουδογιάννη


Μακιγιάζ

Αθηνά Ευθυμιάδου


Ερμηνεύουν:

Γιάννης Στάνκογλου (Αλέξης Ζορμπάς), Όλια Λαζαρίδου (Ορτάνς), Αιμιλιανός Σταματάκης (Συγγραφέας), Ιβάν Σβιτάιλο (Μαυραντώνης), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Χήρα), Θοδωρής Τσουανάτος (Μανόλακας), Αντώνης Καρναβάς (Παυλής), Δημήτρης Φουρλής (Μιμηθός), Νίνα Φώσκολου (Λόλα), Γιάννης Γιαννούλης (Αναγνώστης), Δέσποινα Πολυκανδρίτου (Μαυραντώνενα), Νικόλας Γραμματικόπουλος, Τέλης Ζαχαράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης, Σοφία Μιχαήλ, Ματίνα Περγιουδάκη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Δανάη Σταματοπούλου, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Βασίλης Τσιγκριστάρης και οι Belly Dancers Anaiza (Αναστασία Βυλλιώτη & Ιζαμπέλα Καρκαρασβίλη)


ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη: 19:00

Πέμπτη: 19:00

Παρασκευή: 20:30

Σάββατο: 20:30

Κυριακή: 19:00


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

VIP 55€, Ζώνη Α 45€, Ζώνη Β 35€, Ζώνη Γ 28€, Ζώνη Δ 22€, Πλαϊνές - Θεωρείο Α 17 €, Θεωρείο Β'14 €    

(Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑΜΕΑ & ανέργους, νέους έως 26 ετών και φοιτητές από τα ταμεία του θεάτρου ή με τηλεφωνική κράτηση)


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

•    Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος


•    Στην ηλεκτρονική διεύθυνση tickets.theatron254.gr

 

•    Τηλεφωνικά, στο 212 254 0300


ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΑΤΟΜΩΝ

Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»:

Τ. 212 254 0300, Κ. 698 254 0300, e-mail: tameio@hellenic-cosmos.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required