Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Κριτική θεατρικής παράστασης

«Καραϊσκάκενα-ο Θρύλος» της συντάκτριας 

Παναγιώτας Παπαδοπούλου



Το θέατρο Vault ανοίγει τις πόρτες του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και μας υποδέχεται με την «Καραϊσκάκενα», μία ξεχωριστή παράσταση που θα κλέψει τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο που μεταδίδει μία πνοή αισιοδοξίας, σε παράδοξους καιρούς πολέμου, αποτυπώνοντας με δυναμισμό την εικόνα της γυναικείας φύσης. Ταυτόχρονα, δεν παραλείπει να αναδείξει τη μαγεία του ποδοσφαιρικού αθλήματος μέσα από την αγάπη της πρωταγωνίστριας προς αυτό. H μητέρα του Καραϊσκάκη ενσαρκώνεται με πρωτοποριακό τρόπο παρουσιάζοντας μέσα από την ερμηνεία της, τις πτυχές της προσωπικότητας του μεγάλου ήρωα και των κυριότερων γεγονότων της ζωής του!


Συντελεστές: 

H Σοφία Καψούρου, στον ρόλο της Καραϊσκάκενας, παρουσιάζει τις διαφορετικές εκφράσεις της γυναικείας προσωπικότητας, μιας μητέρας ενός ήρωα, μιας γυναίκας καλόγριας αλλά παράλληλα ανεξάρτητης και μιας μητέρας φιλάθλου. Η παράσταση αρχίζει με τη μητέρα φίλαθλο να παρακολουθεί τον αγώνα του Ολυμπιακού και της ομάδας Φενέρμπαχτσε μέσα στο κελί της που εξελίσσεται στο γήπεδο Καραϊσκάκη το οποίο έλαβε το όνομά του από τον ένδοξο γιο της. Η Σοφία μας παρουσιάζει με μεγάλη ένταση τα γεγονότα της ανατροφής του Καραϊσκάκη, από την γέννηση μέχρι και τον θάνατό του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία μητέρα καλόγρια με τρόπο επαναστατικό για τα δεδομένα της εποχής της αλλά και πρωτοποριακό. Μέσα από τον εκπληκτικά γραμμένο και πρωτότυπο μονόλογό της αφήνει το θεατρικό κοινό εντυπωσιασμένο με την εξαιρετικά ζωηρή ερμηνεία που δίνει επί σκηνής.

Σκηνοθεσία:

Η σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά έρχεται να δέσει την καθηλωτική αυτή ερμηνεία της πρωταγωνίστριας με τα σκηνικά στοιχεία που αποδίδουν στον θεατή την αίσθηση του κελιού όπου διαβιώνει η μητέρα του Καραϊσκάκη με αγιογραφίες στη δεξιά πλευρά της σκηνής και κρεμασμένα καντήλια τα οποία προσδίδουν ένα δεοντολογικό και θεοσεβούμενο ύφος στην παράσταση. Αυτό, αντίστοιχα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προσωπικότητα της Καραϊσκάκενας που είναι τολμηρή, απελευθερωμένη και ασυμβίβαστη, χωρίς να ακολουθεί του θρησκευτικούς κώδικες και ερχόμενη σε κόντρα με αυτούς.


Μουσική- Φωτισμός

Η παράσταση εμπεριέχει σε σημεία τη μουσική υπόκρουση από την εξέλιξη του ποδοσφαιρικού αγώνα των δύο ομάδων στο γήπεδο Καραϊσκάκη που διαπλέκονται με τον περιγραφικό μονόλογο της  ζωής της πρωταγωνίστριας και του ήρωα γιου της, δίνοντας στο προσκήνιο πιο εκτεταμένες στιγμές έντασης, ενώ ο φωτισμός είναι αρκετά χαμηλός ακολουθώντας το σκηνοθετικό μοτίβο του κελιού της Καραϊσκάκενας καλόγριας.


More things to do:

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα υπερσύγχρονο θεατρικό αριστούργημα στο οποίο δύσκολα θα μπορούσε κανείς να πει ότι κάτι έχει παραληφθεί, καθώς συμπεριλαμβάνει επιβλητικά στοιχεία και παράλληλα σατυρικά αλλά και αντιλήψεις οι οποίες έρχονται σε έντονη αντίθεση μεταξύ τους, κρατώντας με αυτό τον τρόπο έντονο το ενδιαφέρον του θεατρικού κοινού από την αρχή μέχρι και το τέλος. 


Bonus tips:

Σημαντικό πλεονέκτημα της παράστασης αποτελούν οι ημέρες και οι ώρες διεξαγωγής της, καθώς μπορεί να γίνει εύκολα επιλέξιμη αλλά και βολική τοποθεσία του θεάτρου Vault. Επιπρόσθετα, το φουαγέ του θεάτρου αποτελεί έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο με εσωτερική και εξωτερική πρόσβαση γι' αυτούς που θα ήθελαν να απολαύσουν κάτι πριν ή και μετά τη λήξη της θεατρικής παράστασης!

 

Sofianna Paidousi (Σοφιάννα Παϊδούση)

Kid 's book author


Πληροφορίες Παράστασης:


Συγγραφέας: Σοφία Καψούρου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς

Σκηνικά: Γιώργος Λιντζέρης, Κώστας Μπακάλης

Κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης, Παναγιώτα Τσομπανάκη

Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης

Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας


Παίζουν: Σοφία Καψούρου


Διάρκεια: 60' (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12 ευρώ, Μειωμένο εισιτήριο: 10 ευρώ (Φοιτητές /Σπουδαστές /Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων /ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

Πληροφορίες: Προπώληση Viva.gr : https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:15

Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Βοηθός Σκηνοθετη: Ελένη Μαζνώκη, Χρήστος Παναγιώτου, Κατερίνα Πουλέα, Όλγα Σούρσου, Δημήτρης Τζούκας, Λάμπρος Τζώρας

Πληροφορίες Χώρου: Πολυχώρος VAULT, Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός



 


Η Παναγιώτα Παπαδοπούλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και σπουδάστρια του τμήματος Μουσικών Σπουδών στο ΙΕΚ Δέλτα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, αγαπά και γράφει άρθρα για το θέατρο και παρακολουθεί το εργαστήριο Υποκριτικής & Σκηνοθεσίας στο Θέατρο των Αλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required