Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Κωνσταντίνος Μπενέκης: "O σύγχρονος άνθρωπος έχει πολλά όπλα στη διάθεσή του: μελέτη, προσευχή, τέχνες, πολιτιστικά δρώμενα, καλές πράξεις, γυμναστική"


Ο συγγραφέας κι αστυνομικός Κωνσταντίνος Μπενέκης κάθεται γύρω από τη φωτιά και κάτω από τα αστέρια, με πολεμιστές κι αθλητές και μοιράζεται μαζί με το Fairytales ιστορίες με ιερά παιχνίδια, ασκήσεις γυμναστικής στα δέντρα και την άμμο, κολύμπι στα νερά, κυνήγι και τρέξιμο μέχρι το πρωί, για να ξαναθυμηθούμε τον.... "ξεχασμένο σκοπό της άσκησης που είναι η επίτευξη σθένους, αγωνιστικού πνεύματος κι άλλων πνευματικών αρετών."

Άλλωστε, "όπου και να ασκείται κάποιος, μόνο όφελος θα έχει, αρκεί να το κάνει σωστά και με ασφάλεια..."

Αποκλειστική συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μπενέκη στο Fairytales

«Το ανθρώπινο σώμα είναι η καλύτερη εικόνα της ανθρώπινης ψυχής», σύμφωνα με τον Αυστριακό φιλόσοφο Λούντβιχ Βιτγκενστάϊν. Πώς συνδέεται η ψυχή με το σώμα και πόσο εφικτό είναι για τον άνθρωπο των σύγχρονων μεγαλουπόλεων να διατηρήσει αυτή τη σύνδεση;

Δεν πιστεύω ότι το ανθρώπινο σώμα είναι η καλύτερη εικόνα της ανθρώπινης ψυχής. Μπορεί κάποιος να έχει τέλειο σώμα και η ψυχή του να είναι σκοτεινή και βρώμικη. Ισχύει και το αντίστροφο. Μέσα σε ένα ασθενικό σώμα να κατοικεί μια λαμπερή και δυνατή ψυχή. Βέβαια μπορεί μέσα σε ένα δυνατό και υγιές σώμα να κατοικεί μια εξίσου δυνατή ψυχή. Ο άνθρωπος είναι ψυχή και σώμα. Το σώμα είναι ο οίκος της ψυχής. Συνήθως το ένα συμπαρασύρει το άλλο. Όπως έγραψε και ο Άγιος Νεκτάριος στο σύγγραμμα του "Περί Γυμναστικής" (1901), «όχι μόνο η ψυχική υγεία του ανθρώπου βοηθά το σώμα αλλά και η σωματική την υγεία της ψυχής». 

Ο σύγχρονος άνθρωπος των μεγαλουπόλεων μπορεί να διατηρήσει αυτή τη σύνδεση. Έχει πολλά όπλα στη διάθεσή του. Μελέτη, προσευχή, τέχνες, πολιτιστικά δρώμενα, καλές πράξεις, γυμναστική. 

Ποια είναι η καθημερινότητα της ζωής ενός μάχιμου αστυνομικού της εποχής και πόσο θελκτική μπορεί ν’ αποδειχθεί για τους εφήβους και τους νέους ανθρώπους; Ποια είναι η σχέση του αστυνομικού στον δρόμο με τον πολίτη και από τι αυτή εξαρτάται και μεταβάλλεται;

Η καθημερινότητα ενός μάχιμου αστυνομικού είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Χρειάζεται να είναι πάντα σε καλή σωματική και πνευματική κατάσταση, ώστε να ασκήσει ορθά το λειτούργημά του. Από τις πράξεις ενός αστυνομικού εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές. Αυτό είναι, βέβαια, ιδιαίτερα δύσκολο, διότι και ο αστυνομικός είναι άνθρωπος με οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις, στενοχώριες και αδυναμίες. Πολλές φορές, λοιπόν, είναι αναγκαίο να ξεπερνάει τον εαυτό του. Η ηθική, όμως, ικανοποίηση που νιώθουμε, όταν συμβάλλουμε σε μια δύσκολη κατάσταση, μας κάνει να ξεχνάμε τα πάντα. Η ζωή τώρα αυτή μπορεί να ταιριάζει σε κάποιους μπορεί και όχι. Παίζει ρόλο η ιδιοσυγκρασία του καθενός. 

Τώρα, με ρωτάτε, ποια είναι η σχέση του αστυνομικού με τον πολίτη. Τόσα χρόνια που είμαι στον δρόμο, έχω εισπράξει μεγάλη αγάπη και συμπαράσταση από τους πολίτες και τους ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Είναι ωραίο να είμαστε όλοι μια γροθιά για το συνολικό καλό. Όλοι μαζί και ο καθένας από το δικό του μετερίζι θα συμβάλλουμε στο καλό. Πολίτης και αστυνομικός είναι ανάγκη να νιώθουν φίλοι και συμπαραστάτες. Άλλωστε, ο αστυνομικός υπηρετεί, δεν εξουσιάζει. 



Η εκγύμναση, όχι αναγκαστικά με απώτερο σκοπό να αποκτήσουμε το τέλειο σώμα, αλλά να ασκήσουμε το σώμα μας, ενώ παράλληλα θα διαμορφώσουμε χαρακτήρα μέσα από την προσπάθεια, την επιμονή και την υπομονή είναι ο στόχος του βιβλίου, που επιδιώκει να ανασύρει έναν σχεδόν ξεχασμένο σκοπό της άσκησης, τον  πιο σημαντικό, την απόκτηση ψυχικής και πνευματικής δύναμης - με όλες τις παραμέτρους - η οποία δημιουργεί καλύτερους ανθρώπους και κατ’ επέκταση καλύτερες κοινωνίες. 

Άθληση στη φύση ή σύγχρονο γυμναστήριο; Mπορεί ένα πρόγραμμα γυμναστηρίου να υποκαταστήσει τη φυσική άσκηση σε ένα δάσος ή μία παραλία, στα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες;

Όπου και να ασκείται κάποιος, μόνο όφελος θα έχει, αρκεί να το κάνει σωστά και με ασφάλεια... Ανάλογα και με τους στόχους που έχει θέσει βέβαια. Αν, για παράδειγμα, θέλεις να κάνεις κλασικό bodybuilding, δεν μπορείς να το κάνεις στη φύση. Θέλεις γυμναστήριο. Δεν υπονοώ, βέβαια, ότι το γυμναστήριο είναι μόνο για bodybuilding. Το μειονέκτημα της άσκησης στη φύση είναι ότι είναι δυσκολότερη η μέτρηση της προόδου. Στο γυμναστήριο υπάρχουν τα κιλά και μπορεί κάποιος εύκολα να υπολογίζει τη βελτίωσή του. 

Στη φύση εφαρμόζονται άλλοι τρόποι. Βέβαια το να ασκείσαι στη φύση, έχει άλλη επίδραση στον οργανισμό και στο πνεύμα, βαθύτερη, θεραπευτική θα έλεγα. Καθαρός αέρας, ήλιος, πράσινο χρώμα δένδρων και φυτών, αρώματα λουλουδιών, ήχοι πουλιών, όμορφες εικόνες, ορίζοντας, προσαρμογή στις καιρικές συνθήκες κ.ά. Όλα αυτά επιδρούν στο ανοσοποιητικό μας. Ενισχύεται η φυσική ίαση και οι διεργασίες του οργανισμού. Οξύνονται οι αισθήσεις. Καθαρίζει το μυαλό. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ. 

Γονείς και κηδεμόνες, την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, στέλνουν μαζικά τα παιδιά τους στις πολεμικές τέχνες. Ενέχει αυτό κινδύνους ενίσχυσης της βίας, σε συνδυασμό και με τα πολεμικά video games που κυριαρχούν στην καθημερινότητα πολλών παιδιών; 

Το αντίθετο θα έλεγα. Μέσα από την εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες, ο άνθρωπος και ειδικά το παιδί, καταλαβαίνει τι είναι η βία και μαθαίνει να την απεχθάνεται. Παίζει, βέβαια, σημαντικό ρόλο και ο σωστός δάσκαλος. Η βία, δυστυχώς, υπάρχει παντού. Μπορεί, για παράδειγμα, ένα παιδί ή κάποιος ενήλικας να είναι βίαιος και να μην κάνει πολεμικές τέχνες. Μπορεί να ασχολείται με οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Είναι πολλά τα αίτια.  Χρειάζεται πρωτίστως παιδεία και γύρω από αυτήν όλα γίνονται καλύτερα. 

Tα μαχητικά αθλήματα και οι εκπρόσωποί τους υποστηρίζουν ότι καλλιεργούν τις αρχές της αλληλοεκτίμησης, της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, την ίδια στιγμή που, ορισμένες φορές, καταγράφονται περισταστικά ανάδειξης σεξιστικής και macho νοοτροπίας, διάσπαρτα με μηνύματα φυλετικής υπεροχής. Ποια είναι η εκτίμησή σας και αναφορικά με τη θέση της γυναίκας και την κατάρριψη αντίστοιχων στερεοτύπων σε αυτόν τον χώρο;

Αυτές οι ωραίες αρχές καλλιεργούνται ή τουλάχιστον προσπαθούν να τις καλλιεργήσουν σε όλα τα αθλήματα. Όχι μόνο στις πολεμικές τέχνες. Όπως προανέφερα, σημαντικό ρόλο παίζει και ο σωστός δάσκαλος. Τέτοια άσχημα περιστατικά παρατηρούνται γενικά στη ζωή. Παντού δυστυχώς. Από τις πολεμικές τέχνες, το σχολείο, τον εργασιακό χώρο, ακόμα και στον καλλιτεχνικό χώρο. Χρειάζεται παιδεία, παιδεία, παιδεία κι όλοι μαζί να στεκόμαστε απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Όλα αυτά αποτελούν, ευτυχώς, μια μειοψηφία. Η μειοψηφία, όμως, είναι αυτή που προβάλλεται πολλές φορές.  Η υγιής πλειοψηφία, συνήθως, σιωπά. 

Αναφορικά με τις γυναίκες στις πολεμικές τέχνες, η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ λιγότερες αριθμητικά από τους άνδρες. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν είναι αποδεκτές από τους άνδρες ή ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Οι γυναίκες, άλλωστε, έχουν αποδείξει και αποδεικνύουν συνεχώς το σθένος και την ανθεκτικότητά τους. Η απουσία τους οφείλεται κυρίως στις ίδιες. Δε δείχνουν προτίμηση για μια τέτοια δραστηριότητα. Ίσως έχουν μια λανθασμένη εικόνα στο μυαλό τους. Τις προτρέπω, πάντως, να ασχοληθούν με τις πολεμικές τέχνες, για να αναπτύξουν τη δεξιότητα της αυτοάμυνας, χώρια τα σωματικά και ψυχικά οφέλη που θα αποκομίσουν. 

H γυμναστική, οι πολεμικές τέχνες και η ιστορία (τους) είναι το αντικείμενο της πρώτης συγγραφικής σας δραστηριότητας. Ποιο ήταν το feedback, εντός κι εκτός των κύκλων της αστυνομίας, μετά την έκδοση του βιβλίου και ποιο θα θέλατε να είναι το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Θα ήθελα να αποσαφηνίσω ότι το αντικείμενο του βιβλίου δεν είναι η γυμναστική γενικώς ούτε η ιστορία των πολεμικών τεχνών. Το κεντρικό θέμα είναι ένας σχεδόν ξεχασμένος σκοπός της άσκησης, η επίτευξη σθένους, αγωνιστικού πνεύματος κι άλλων πνευματικών αρετών. Η καλυτέρευση του εαυτού μας για το κοινό καλό και η λειτουργική άσκηση. Παρουσιάζω βέβαια και μια συνοπτική ιστορία της γυμναστικής, για να δείξω μέσα από τα παραδείγματα του παρελθόντος, ότι οι άνθρωποι επιζητούσαν τη λειτουργικότητα μέσα από τους τρόπους άσκησής τους.

Αναφορικά με το feedback, τα θετικά μηνύματα που λαμβάνω, μου δίνουν μεγάλη ηθική ικανοποίηση, σκεπτόμενος ότι κάποιοι άνθρωποι αισθάνθηκαν όμορφα διαβάζοντας το βιβλίο. Μου λένε διάφορα. Κάποια νεαρή κοπέλα μου είπε ότι το βιβλίο αποτελεί “σχολή” γι' αυτήν. Άλλος μου είπε ότι ξέφυγε πια από το άγχος των επακριβώς τηρουμένων προγραμμάτων γυμναστικής και της μονοδιάστατης προσέγγισης. Σε άλλους έκανε εντύπωση η παρουσίαση ενός αλτρουιστικού σκοπού της άσκησης. Δηλαδή, να είμαστε υγιείς και δυνατοί για να είμαστε χρήσιμοι στον συνάνθρωπό μας. 

Το βιβλίο απευθύνεται στον μέσο άνθρωπο. Τον "ήρωα" της καθημερινότητας, τον "αθλητή" της ζωής. Γι' αυτό πιστεύω ότι άγγιξε και θα αγγίξει πολλούς. Σχετικά με το επόμενο συγγραφικό μου βήμα, έχω κάτι στο νου και το δουλεύω ήδη. Αν με αξιώσει ο Θεός, θα το εκδώσω κι αυτό. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα αφορά στους γονείς και τα παιδιά.

Παραμένουν οι... Λακεδαιμόνιοι οι «ανδρειότεροι των Ελλήνων» ή το πρότυπο του αρχαίου Έλληνα απέχει από το αντίστοιχο του «Νεοέλληνα»; 

Οι Λακεδαιμόνιοι ήταν ανδρείοι την εποχή που έζησαν, κάτω από τις συνθήκες που έζησαν και για τον τρόπο που έζησαν. Ανάλογα, σε κάθε εποχή και γεωγραφικό χώρο, οι άνθρωποι έδειξαν ανδρεία κάτω από τις συνθήκες που έζησαν. 

Δε χρειάζεται, όμως, να είναι κάποιος πολεμιστής για να είναι ανδρείος. Μην παραμυθιάζονται μερικοί. Στην εποχή μας, δηλαδή, δεν υπάρχει ανδρεία; Θάρρος και σθένος θα έλεγα καλύτερα. Δεν έχει ψυχικό σθένος μια μητέρα που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της; Δεν έχει σθένος μια οικογένεια με ένα άρρωστο παιδί, που τρέχει για χρόνια στους γιατρούς; Δεν έχει σθένος κάποιος που κάνει δύο δουλειές για να θρέψει την οικογένειά του;  Ή κάποιος που καταφέρνει να σπουδάσει με κόπο σε μεγάλη ηλικία; Ένας νεαρός που δουλεύει για να επιβιώσει και διαβάζει τα βράδια για τη σχολή του;Ένας χειρουργός που κλέβει τους ανθρώπους από τον θάνατο; Ένας πυροσβέστης που ρίχνεται στη φωτιά;Ένας εργάτης που ανεβαίνει στις σκαλωσιές εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες; Και τόσοι άλλοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Αυτοί είναι οι ήρωες της καθημερινότητας.  Το σθένος και το θάρρος είναι κάτι σχετικό. Αναλόγως τις συνθήκες και την εποχή. 

Όλοι φοβούνται και οι ανδρείοι και οι δειλοί. Οι ανδρείοι αντιμετωπίζουν τους φόβους τους. Οι δειλοί χάνονται μέσα σε αυτούς. Όχι γιατί δεν μπορούν να τους νικήσουν, αλλά διότι δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να τους νικήσουν. Δεν έχουν μάθει να κάνουν προσπάθεια. Δεν έχουν μάθει να βγάζουν τις κρυμμένες τους δυνάμεις. Οι μόνοι που δε φοβούνται, είναι οι ψεύτες. 

Η φιλοσοφία και η κουλτούρα που συνοδεύει τις αρχαίες πολεμικές τέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ορισμένες φορές, διαστρεβλώνεται, ως προς τον τρόπο διδασκαλίας, με αποτέλεσμα την αναπαραγωγή ρατσιστικών στερεοτύπων και τη χρησιμοποίησή τους ως μέσα στρατολόγησης ακραίων οργανώσεων, με σκοπούς που απέχουν από την άθληση και την ενδυνάμωση του πνεύματος και του σώματος. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο, με δεδομένη τη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία σας; Γιατί εξακολουθεί, στο πέρασμα των χρόνων, να υπάρχει σύγχυση γύρω από τους όρους «πολεμικές τέχνες» και τους «δασκάλους» τους;

Αρχικά μια συμβουλή. Οι αγαπητοί αναγνώστες είναι απαραίτητο να κάνουν έρευνα πριν εγγραφούν σε έναν σύλλογο πολεμικών τεχνών. Ποιος είναι ο δάσκαλος. Τι παρελθόν έχει. Αν, για παράδειγμα, κάποιος μιλάει για τις ατελείωτες συμπλοκές που είχε, κάτι δεν πάει καλά. Αν, βέβαια, λέει αλήθεια, γιατί είχε τόσες συμπλοκές; Είναι ή ανισόρροπος ή παραβατικό στοιχείο. Να ξέρει ο κόσμος ότι το υγιές είναι ένας σύλλογος να προωθεί, κατά περίπτωση, την αγάπη για την άσκηση, το ευ ζην, τον αθλητισμό και τη δεξιότητα της αυτοάμυνας στο πλαίσιο του νόμου. Μερικές φορές κάποιοι σύλλογοι, συμπληρωματικά και μόνο, παρουσιάζουν τον πολιτισμό και τη φιλοσοφία κάποιου λαού. Οτιδήποτε, εκτός από αυτό, οφείλει να μας βάλει σε σκέψεις και να το αποφύγουμε. Επίσης, είναι αναγκαίο να κοιτάει κάποιος τους προχωρημένους μαθητές του συλλόγου. Τι είδους άνθρωποι είναι. Με τι ασχολούνται. Τι ικανότητες έχουν. Οι προχωρημένοι έχουν μείνει για πολύ καιρό κοντά στον δάσκαλο. Άρα μάλλον είναι σαν αυτόν ή ταυτίζονται οι απόψεις τους. Συνήθως κάθε άνθρωπος τραβάει τους ομοίους του. Αυτό ισχύει και για τους δασκάλους πολεμικών τεχνών. 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πράγματι μια σύγχυση γύρω από τον όρο «πολεμικές τέχνες» και τους δασκάλους τους και η διδασκαλία κάποιες φορές όντως διαστρεβλώνεται. Οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που χρειάζονται μεγάλη ανάλυση. Επιγραμματικά, η μεγάλη ποικιλομορφία και ασάφεια, το οικονομικό κέρδος, τυχοδιωκτισμός, ιδεοληψίες, προσέγγιση και προτίμηση του καθενός,...    




O γιος σας, σας ανακοινώνει ότι αποφάσισε ν’ ασχοληθεί... αγωνιστικά κι επαγγελματικά με το parkour και θέλει τη στήριξη και τη βοήθειά σας. Πώς αντιδράτε και τι κάνετε; Έχετε επιχειρήσει ποτέ να κάνετε ο ίδιος;

Θα ήμουν ιδιαίτερα  χαρούμενος αν επέλεγε κάτι τέτοιο. Θα τον βοηθούσα με όλη μου την καρδιά. Έχω ιδιαίτερη εκτίμηση στο parkour. Εκτός από μια εκπληκτική δεξιότητα και εξαίρετη άσκηση, είναι και μια τέχνη που απαιτεί πειθαρχία και σκληρή δουλειά. Παράλληλα είναι και τρομερά διασκεδαστικό. Έχω ασκηθεί στο parkour παλαιότερα. Πλέον, έχω εντάξει  στοιχεία του parkour στον προσωπικό μου τρόπο προπόνησης. Πραγματικά όλοι μπορούν να κάνουν parkour. Ο καθένας στα μέτρα του. Βλέπει, για παράδειγμα, ο κόσμος κάποια βίντεο με επικίνδυνες και απαιτητικές τεχνικές. Ανθρώπους που πηδούν από ταράτσα σε ταράτσα και νομίζουν ότι αυτό μόνο είναι το parkour. Είναι σαν να βλέπω Μπαρτσελόνα εναντίον Ρεάλ Μαδρίτης και να νομίζω ότι μόνο αυτό είναι το ποδόσφαιρο. 

Ποιο εκτιμάτε ότι είναι το πιο ανερχόμενο δυναμικό άθλημα της επόμενης γενιάς και εποχής και γιατί; Aν μπορούσατε, με τη μηχανή του χρόνου, να γυρίσετε σε μια εποχή και σε μια χώρα της επιλογής σας, ιδανική για τις πολεμικές τέχνες και τις μεθόδους αυτοάμυνας, ποια θα ήταν αυτή και για ποιο λόγο;

Δε γνωρίζω γενικά, αλλά στον χώρο των πολεμικών τεχνών το πλέον αναπτυσσόμενο αγώνισμα είναι το MMA - Mixed Martial Arts. Αυτό διότι οι ασκούμενοι χρειάζεται να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων και να προοδεύσουν σε πολλούς τομείς. Είναι ιδιαίτερα τεχνικό. Από την άποψη της δεξιότητας της αυτοάμυνας, είναι ό,τι πιο ρεαλιστικό. 

Τώρα, ως μέθοδοι εκγύμνασης, τα πλέον αναπτυσσόμενα είναι το crossfit και η καλλισθενική γυμναστική. Το πρώτο διότι αναπτύσσει πολλές δεξιότητες. Η καλλισθενική διότι μπορεί να εφαρμοστεί παντού, με καθόλου έως ελάχιστο εξοπλισμό και είναι κι αυτή ιδιαίτερα αποτελεσματική. Να σημειωθεί ότι το crossfit περιλαμβάνει ασκήσεις καλλισθενικής.

Δε θα ήθελα να γυρίσω πίσω σε καμιά εποχή. Το παρελθόν είναι παρελθόν. Οι άνθρωποι σε κάθε εποχή έδρασαν προσαρμοζόμενοι στις συνθήκες της εποχής. Μέσα από τα παλαιά συγγράμματα παίρνουμε ό,τι χρήσιμο υπάρχει και το χρησιμοποιούμε  σαν οδηγό για το παρόν και το μέλλον. Είναι αναγκαίο να εξελισσόμαστε στην εποχή που ζούμε και Θεού θέλοντος, να αφήσουμε κάτι καλό για τους επόμενους. 


Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και σας εύχομαι αγάπη, σθένος κι αρετές στη ζωή. 


Bιογραφικό: 

Ο Κωνσταντίνος Μπενέκης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ασκείται στις πολεμικές τέχνες και στις μεθόδους αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας από το 1999, γυμναζόμενος με ποικίλους τρόπους. 

Αγαπάει την ιστορία. Μεταξύ άλλων έχει μελετήσει την ιστορία της γυμναστικής και των πολεμικών τεχνών. 

Μέσα από τα αναγνώσματα αλλά και τα βιώματά του, ασπάστηκε την πεποίθηση ότι ο απώτερος σκοπός της εκγύμνασης είναι: Να είμαστε δυνατοί ψυχή τε και σώματι, ώστε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής και να είμαστε χρήσιμοι στους συνανθρώπους μας. 

Υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία από το 2002, σε μάχιμες υπηρεσίες, πάντα στο πλευρό του πολίτη. 

Είναι έγγαμος κι έχει ένα γιο.


Νικος Κολίτσης 
(Αρχισυντάκτης)

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Φιλολογίας-ΑΠΘ), 
με μεταπτυχιακό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 
Αριστούχος Δημοσιογραφίας, με σπουδές Φωτογραφίας. 
Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου (για παιδιά & ενήλικες), κινηματογράφου & λογοτεχνίας, με συνεργασίες
με έντυπο-ηλεκτρονικό τύπο πανελλαδικά

Διαβάστε ακόμα:

Ο Παρφές, ένα σύγχρονο παραμύθι για τον σχολικό εκφοβισμό!


    Πατήστε εδώ!

                                     
                                              Συγγραφέας: Σοφιάννα Παϊδούση
Ηλικία: από 4 ετών
Σελίδες: 80
Είδος: Print Book, Fairytale, Picture book, full color
Τόπος & Χρόνος έκδοσης: Αθήνα, Ιούλιος 2019

Παραγγείλτε το βιβλίο του Παρφέ, στη μοναδική τιμή των 9,99 € και κερδίστε αυτόματα: 
↝Το αντίστοιχο eBook του Παρφέ, (αξίας 4.90 €)
↝Την ηχογραφημένη αφήγηση της ιστορίας  (αξίας 1 €)
↝Ιδιόχειρη αφιέρωση της συγγραφέα

→Super προσφορά: 
Τα δύο βιβλία 18 €, τα τρία 24€!!!
Για παραγγελίες στο: Facebook: @oparfes
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για το βιβλίο (κριτικές & συνεντεύξεις):
https://oparfes.blogspot.com
Για να δείτε το ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

                                                                                 






2 σχόλια:



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required