Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

SANKARA: "Ένα μάθημα magic trick στα σχολεία θα ήταν τέλειο για το μυαλό των παιδιών!"


Ο μάγος/illusionist (στη διεθνή ορολογία) SANKARA ενώνει το πραγματικό με το φανταστικό στη σφαίρα των ψευδασθήσεων -με βοηθό τα ταχυδακτυλουργικά tricks του Fairytales, για μικρούς και μεγάλους-, σε μια μαγική συνέντευξη που βγάζει... κουνέλια, μεταξύ άλλων, για το μυστήριο στη ζωή μας, τους πολιτικούς υπό... εξαφάνιση, τον Λάμπρο Παπακώστα και τη Βούλα Πατουλίδου, την Παπαρίζου και τον Ρουβά, τον Αλαντίν, τον Harry Potter, τα σχολεία, τον αθλητισμό και τη μικρή του κόρη... Άλλωστε, "χρειάζεται μαγεία στη ζωή μας κι ας μην είσαι μάγος..."

Αποκλειστική συνέντευξη του μάγου/Illusionist Sankara στο Fairytales 


«Μαγεία είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να κάνεις τα πάντα». Βόλφγκανγκ Γκαίτε (Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος). 

Έχει μια λογική, έτσι είναι. Είναι ένα κομμάτι, βέβαια, η μαγεία. Αφορά πιο πολύ στην ψυχαγωγία και την ψευδαίσθηση, αλλά στο μυαλό του κόσμου έχει να κάνει μ' αυτό το άπιαστο, τ' απραγματοποίητο, αυτό που όλοι μέσα μας θέλουμε να έχουμε, το μυστήριο, οπότε χρειάζεται μαγεία στη ζωή μας κι ας μην είσαι μάγος. Ο David Copperfield τον είχαν ρωτήσει "Υπάρχει μαγεία;" κι είχε πει: "Δεν ξέρω αν υπάρχει μαγεία, αλλά σίγουρα υπάρχουν μαγικές στιγμές".

«Αν όλοι αποκτούσαμε ως δια μαγείας την ικανότητα να διαβάζουμε τις σκέψεις των άλλων, φαντάζομαι ότι το πρώτο αποτέλεσμα θα ήταν η εξαφάνιση κάθε φιλίας». (Μπέρτραντ Ράσελ, Βρετανός φιλόσοφος) Το συμμερίζεστε ή όχι και γιατί; Τι άλλο θα άλλαζε στη ζωή μας; Έχετε μπει ποτέ στον πειρασμό να προσπαθήσετε να το κάνετε;

Δε θα το θέλαμε καθόλου να διαβάζαμε τις σκέψεις των ανθρώπων, γιατί θα απογοητευόμαστε από αυτά που θα βλέπαμε μέσα στο μυαλό τους, οπότε καλύτερα όχι... Γι’ αυτό δε μας έχει δοθεί και ικανότητα, εκτός αν είσαι έτοιμος και μπορείς να ελέγξεις αυτά που θα διαβάσεις. 

Βέβαια, έτσι, θα κάναμε σίγουρα καλύτερες επιλογές. Θα ξέραμε ποιον άνθρωπο έχουμε απέναντί μας, αν μας λέει αλήθεια ή ψέματα και θα κερδίζαμε κυρίως χρόνο. 

Όχι, δεν έχω μπει στον πειρασμό, παρά μόνο για σκοπούς ψυχαγωγίας και διασκέδασης, επάνω στη σκηνή και κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες.

"Χρειάζεται μαγεία στη ζωή μας κι ας μην είσαι μάγος" 

Ποιο παραμύθι και ποιος ήρωας του έχει τις πιο φοβερές μαγικές ικανότητες που θα θέλατε να αποκτήσετε; Σε ποια παλαιότερη εποχή θα θέλατε να είστε μάγος και γιατί;

Δε μου έρχεται κάποιος παιδικός ήρωας στο μυαλό με μαγικές δυνάμεις, αν εξαιρέσεις τον Αλαντίν με το λυχνάρι. Η καλύτερη εποχή, σίγουρα, για τη μαγεία, ήταν η Βικτωριανή εποχή, εξού και τα δύο έργα, το  Prestige κι ο Μάγος Αϊζενχάϊμ, δυο Χολυγουντιανές ταινίες με μεγάλη επιτυχία.

Είστε ο Μάγος του Οζ στην αντίστοιχη χώρα και μαζί με το Σκιάχτρο, τον Τενεκεδένιο Ξυλοκόπο και το Δειλό Λιοντάρι είναι ανάγκη να σώσετε την Ντόροθι και το σκυλάκι της, που έχουν παρασυρθεί από έναν κυκλώνα, στο ταξίδι τους προς τη Σμαραγδένια Πόλη. Πώς θα το κάνετε, τι θα χρειαστείτε και πώς θα μπορούσε αυτό να είναι μέρος του Magic Show σας; 

Θα μπορούσε να είναι μέρος του όλο αυτό, αν ήταν εφικτό να θεατροποιήσουμε το magic show, αν το κάνεις για θεατρικό, το στήσεις με τους ηθοποιούς, με τα τρικς, oπότε θα μπορούσε να είναι πολύ ενδιαφέρον. 

Σχετικά με το πώς θα το έκανα, στη σφαίρα της φαντασίας, σίγουρα, ως μάγος θα είχα τις ικανότητες να γινόμουν αόρατος, να εμφανιζόμουν, να την αγκάλιαζα, ίσως, μέσα από έναν μαγικό μανδύα. Να γινόταν κι αυτή αόρατη, όπως στο Harry Potter κι έτσι να την έσωζα!

SANKARA

«ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ»

Από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 

και κάθε Κυριακή στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο,

       για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.


Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σας, αν είχατε μπει στη Γυμναστική Ακαδημία πριν χρόνια, με ειδικότητα τον Στίβο και πιο συγκεκριμένα το άλμα σε ύψος; Aπό την εποχή των προπονήσεων με τον Λάμπρο Παπακώστα και τη Βούλα Πατουλίδου, έχετε ξανασυναντηθεί; Έχουν παρακολουθήσει κάποιο show σας από κοντά;

Η ζωή μου, σίγουρα, θα ήτανε δοσμένη στον αθλητισμό, γιατί μου άρεσε πάρα πολύ, από μικρό παιδί. Δεν έχω ξανασυναντηθεί μαζί τους. Ήμουν σε πιο μικρή ηλικία, όταν έβλεπα τον πρωταθλητή Ελλάδας, Λάμπρο Παπακώστα και τη Βούλα Πατουλίδου. Τους θαύμαζα, είναι σαν να βλέπουν τα μικρά παιδιά στη σημερινή εποχή τον Τσιτσιπά, κατά κάποιο τρόπο. 

Η ζωή μου δεν ξέρω πώς θα ήταν. Σίγουρα θα ήταν  τελείως διαφορετική, αλλά επειδή σε ό,τι κάνω μ' αρέσει να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό και δε μ’ αρέσουν τα ημίμετρα, γι’ αυτό ασχολούμαι και με πάθος, σίγουρα θα προσπαθούσα κι κει να κάνω τα δικά μου μαγικά. 

Όχι, δε μ' έχουν παρακολουθήσει από κοντά, πάντως. Άλλωστε, δε με θυμούνται, πώς ήμουν πιο μικρός με το πώς είμαι τώρα, μόνο οι συμμαθητές μου, που με ξέρουν ονομαστικά και φυσιογνωμικά...

"Η καλύτερη εποχή, για τη μαγεία, ήταν η Βικτωριανή εποχή" 

Γιατί όλα τα καπέλα των μάγων βγάζουν μαντήλια και... κουνέλια κι όχι κάποιο άλλο ζώο, για παράδειγμα; 

Θα μπερδέψανε, μάλλον, το καπέλο με την κατσαρόλα. Δεν ξέρω γιατί, ίσως επειδή είναι όμορφα και γλυκά ζώα. Ποτέ στη ζωή μου δε χρησιμοποίησα κουνέλια, ποτέ ποτέ.

Σκεφτήκατε ποτέ ότι η τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην εποχή της μαγείας της τεχνολογίας, ενδέχεται να έχουν απομυθοποιήσει τις ζωντανές σας εμφανίσεις και να έχουν μετριάσει την αποδοχή τους;

Όχι, όχι καθόλου, ίσα-ίσα έχουν κάνει το αντικείμενο αυτό πιο δημοφιλές τον κόσμο και τους έχουνε βγάλει από το μυαλό, αν όχι 100% αλλά στους περισσότερους, ότι δεν πρόκειται για κάτι που είναι υπερφυσικό, μεταφυσικό και κάτι περίεργο.


Ο Παρφές, ένα σύγχρονο παραμύθι για τον σχολικό εκφοβισμό!


    Πατήστε εδώ!

                                     
                                                 Συγγραφέας: Σοφιάννα Παϊδούση
Ηλικία: από 4 ετών
Σελίδες: 80
Είδος: Print Book, Fairytale, Picture book, full color
Τόπος & Χρόνος έκδοσης: Αθήνα, Ιούλιος 2019

Παραγγείλτε το βιβλίο του Παρφέ, στη μοναδική τιμή των 9,99 € και κερδίστε αυτόματα: 
↝Το αντίστοιχο eBook του Παρφέ, (αξίας 4.90 €)
↝Την ηχογραφημένη αφήγηση της ιστορίας  (αξίας 1 €)
↝Ιδιόχειρη αφιέρωση της συγγραφέα

→Super προσφορά: 
Τα δύο βιβλία 18 €, τα τρία 24€!!!
Για παραγγελίες στο: Facebook: @oparfes
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για το βιβλίο (κριτικές & συνεντεύξεις):
https://oparfes.blogspot.com
Για να δείτε το ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

https://drive.google.com/file/d/1zLFShdPKltFxRmUst9YGvMQlgBzqXC3r/view?usp=sharin


Αν είχατε τη δυνατότητα να εξαφανίσετε ένα μόνο πρόσωπο, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, με μοναδικό κριτήριο το κοινωνικό καλό, ποιο θα ήταν αυτό και για ποιο λόγο; Έχετε εγκαταλείψει αυτόν τον στόχο της εξαφάνισης, που είχατε θέσει παλαιότερα;

Το 99% των ανθρώπων ξέρουν την απάντηση. Το γέλιο προδίδει τους πολιτικούς αν κι εκεί ο καθένας χρειάζεται να κάνει τα μαγικά του και να μη θέλει έναν σωτήρα μια ζωή να του σώσει, χαριτολογώντας βέβαια. Ποιον θα εξαφάνιζα; Δεν έχω κάποιον, πέραν των πολιτικών. 

Ίσως επάνω στην σκηνή, σαν θέμα, σαν show, κάποιον δημοφιλή, ίσως, τραγουδιστή ή ηθοποιό. Θα ήταν ωραίο να συμμετέχει, για παράδειγμα, η Παπαρίζου ή ο Ρουβάς σε κάτι αντίστοιχο, όπως έκανα παλιά με τον Σφακιανάκη που τον εξαφάνισα. 

Όχι, ο στόχος είναι ο ίδιος, απλώς έχω αλλάξει το περιεχόμενο, δηλαδή, δε θα ήθελα να είναι κάποιος άνθρωπος που ο κόσμος δε θέλει. Θα ήθελα να είναι ένας άνθρωπος που ο κόσμος θέλει να τον δει, που να τον αγαπάει και να τον θαυμάζει, οποτέ ναι, αυτόν θα τον ήθελα να τον βάλω, προφανώς, σ' ένα τέτοιο show.

"Δε θα το θέλαμε καθόλου να διαβάζαμε τις σκέψεις των ανθρώπων"

H κόρη σας σας εκμυστηρεύεται ότι θέλει να γίνει... μάγος. Πώς αντιδράτε, τι της λέτε και πού καταλήγετε;

Είναι μικρή ακόμα, τριών χρονών, αλλά όταν μου το πει θα το σκεφτεί πάρα πολύ καλά, θα το έχει στο μυαλό της, γιατί τα παιδιά κάθε δύο τρία χρόνια αλλάζουν. Αν το πει τώρα, θα ασχοληθεί στην αρχή, θα δείξει τον ενθουσιασμό της, μετά δεν ξέρω τι θα γίνει, πώς θα το κάνει, τι θα κάνει, αλλά σίγουρα αν έχει μια τέτοια άποψη, θα την στηρίξω.

Έχετε φανταστεί ποτέ τη μαγεία ως μάθημα στο ελληνικό σχολείο ή στο ελληνικό πανεπιστήμιο; Ποια είναι η αντιμετώπισή της στην Αμερική και στο εξωτερικό γενικότερα και ποια στην Ελλάδα; 

Ένα πρόγραμμα  του David Copperfield  υπάρχει ακόμα στο Μεμόριαλ, στο Σικάγο, για παιδιά με κινητικά προβλήματα. Διδάσκονται μαγικά tricks, για να μπορούν να κινούν τα δάχτυλά τους και να ενεργοποιούν το μυαλό τους. Ένα τέτοιο μάθημα magic trick στα σχολεία θα ήταν τέλειο, γιατί τα παιδιά μαθαίνουν και παράλληλα ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου τους που δε μαθαίνουν στην καθημερινότητά  τους, ανοίγει το μυαλό τους, δηλαδή. Ένα τέτοιο μάθημα θα ήταν ιδανικό!


Νικος Κολίτσης 
(Αρχισυντάκτης)

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Φιλολογίας-ΑΠΘ), 
με μεταπτυχιακό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. 
Αριστούχος Δημοσιογραφίας, με σπουδές Φωτογραφίας. 
Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου (για παιδιά & ενήλικες), κινηματογράφου & λογοτεχνίας, με συνεργασίες
με έντυπο-ηλεκτρονικό τύπο πανελλαδικά

Διαβάστε επίσης: Ηλίας Βαμβακούσης: "Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν, αντί για τη λέξη ελεημοσύνη, είχαμε τις λέξεις αλληλεγγύη, ανθρωπισμός, ισότητα". Aποκλειστική συνέντευξη του στο Fairytales!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required