Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

"O συλλέκτης"

O ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ "ΑΘΗΝΑ"
ΙΟΥΛΙΟΣ '20

 
Tης  Δήμητρας Ταλιαδώρου,


Αυτή την εβδομάδα, είχαμε τη χαρά με το Fairytales να βρεθούμε... κάτω από τ' αστέρια, στο άκρως καλοκαιρινό θέατρο «Αθηνά», για να παρακολουθήσουμε το ψυχολογικό δράμα «Ο συλλέκτης», του Τζον Φόουλς, σε διασκευή Μαρκ Χήλυ, υπό την ιδιαίτερη κι ευφάνταστη σκηνοθετική άποψη του Αλέξανδρου Κοέν.
Πρόκειται για ένα ψυχογράφημα δύο χαρακτήρων της σύγχρονης εποχής, όπου αναγκαστικά είναι ανάγκη να συνυπάρξουν και να βρουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας για όσο χρειαστεί. Είναι ένα έργο που προκαλεί ποικιλία συναισθημάτων στους θεατές κι έναν κόμπο στο στομάχι, καθώς αντιλαμβάνεσαι πως δεν υπάρχει κακός ή καλός, θα ταυτιστείς και με τα δύο πρόσωπα κι ας μην έχεις κοινά βιώματα.
 
Ο Κλεγκ (Αργύρης Αγγέλου), είναι ένας ήσυχος και ταπεινός νέος, ο οποίος μεγάλωσε με την αμόρφωτη και πιεστική θεία του και τη μικρή ανάπηρη κόρη της, καθώς έχασε, σε μικρή ηλικία, τους γονείς του. Τα τραύματά του τον έφεραν σε αδιέξοδο και με τον τρόπο που μεγάλωσε δεν κατάφερε ποτέ να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνία. Η μόνη του συντροφιά είναι η συλλογή από πεταλούδες. Η Μιράντα (Ιωάννα Πηλιχού), από την άλλη, είναι μία μορφωμένη κι έξυπνη φοιτήτρια Καλών Τεχνών, με υψηλές προσδοκίες για τη ζωή της, τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και στον προσωπικό. Όταν ο Κλεγκ, λοιπόν, κερδίζει το λαχείο, αποφασίζει ν' αγοράσει ένα σπίτι και να απαγάγει σ' αυτό την Μιράντα, την κοπέλα που παρακολουθούσε κι είχε ερωτευτεί από το πρώτο λεπτό.
Από εκείνη τη στιγμή, ξεκινάει να εκτυλίσσεται μία ιδιόρρυθμη σχέση, με στοιχεία αγάπης, φροντίδας, συμπόνιας, μίσους και βίας, προκαλώντας στους θεατές ανάμεικτα συναισθήματα καθώς οι ρόλοι του θύτη και του θύματος εναλλάσσονται μεταξύ των δύο χαρακτήρων συνεχώς, έχοντας ως γνώμονα την εξουσία, την εξάρτηση και την εμμονή που βιώνουν. Ο Κλεγκ καταφέρνει να την περιορίσει σωματικά σ' ένα υπόγειο και η Μιράντα του επιβάλλεται με την εξυπνάδα και τον δυναμισμό της.

«Μην της πεις πως την αγαπάς»

                                                         Πατήστε εδώ!
                                     
                                          Συγγραφέας: Σοφιάννα Παϊδούση
Ηλικία: από 4 ετών
Σελίδες: 80
Είδος: Print Book, Fairytale, Picture book, full color
Τόπος & Χρόνος έκδοσης: Αθήνα, Ιούλιος 2019


Παραγγείλτε το βιβλίο του Παρφέ, στη μοναδική τιμή των 9,99
↝Το αντίστοιχο eBook του Παρφέ, (αξίας 4.90 €)
↝Την ηχογραφημένη αφήγηση της ιστορίας  
↝Ιδιόχειρη αφιέρωση της συγγραφέα

→Super προσφορά: 
Τα δύο βιβλία 18 €, τα τρία 24€!!!
Για παραγγελίες στο: Facebook: @oparfes
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για το βιβλίο (κριτικές & συνεντεύξεις):
https://oparfes.blogspot.com
Για να δείτε το ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
                            €)
Ηθοποιοί
Ο Αργύρης Αγγέλου, ένας ηθοποιός ο οποίος έχει αποδείξει πολλές φορές το υποκριτικό ταλέντο του, μεταμορφώνεται σ' έναν κοινωνιοπαθή απαγωγέα, δημιουργώντας με τις εκφράσεις του, τον τόνο της φωνής του αλλά και την εξαιρετική κινησιολογική του άνεση πάνω στην σκηνή, έναν παρανοϊκό χαρακτήρα που προκαλεί κυρίως λύπηση κι όχι αντιπάθεια στους θεατές. 
Η εξαιρετική Ιωάννα Πηλιχού, με τη δυναμική του χαρακτήρα και την αμεσότητά της, καταφέρνει να μεταδώσει με τα μάτια της και μόνο το άγχος, την αγωνία αλλά και τον φόβο που φέρει σ' όλα αυτά που ζει. Πέρα όμως από τις ξεχωριστές εξαιρετικές ερμηνείες τους και οι δύο καθηλώνουν  το κοινό με την ιδιαίτερη  χημεία που φαίνεται να έχουν αναπτύξει μεταξύ τους.

Σκηνοθεσία
Ο Αλέξανδρος Κοέν, προσέγγισε το έργο με μία λιτότητα δημιουργώντας την ιδανική ατμόσφαιρα πάνω στη σκηνή. Σχεδόν όλο το έργο διαδραματίζεται στο υπόγειο όπου είναι κλεισμένη η Μιράντα, το οποίο είναι περικυκλωμένο από άσπρες πλαστικές κουρτίνες με επίκεντρο μία άσπρη ντουλάπα όπου πάνω της υπάρχει η συλλογή πεταλούδων του Κλεγκ. Εστιάζοντας στην ψυχολογία και στις συνεχείς εναλλαγές διάθεσης των δύο ηθοποιών, ο σκηνοθέτης στόχευσε στην κλιμάκωση της αγωνίας και του φόβου καταλήγοντας στην κορύφωση των συναισθημάτων τόσο των χαρακτήρων του όσο και του θεατή.

Κοστούμια
Η ενδυμασία των πρωταγωνιστών ήταν απλή. Ο Κλεγκ (Αργύρης Αγγέλου) θέλοντας να δώσει και έμφαση στα πολλά χρήματα που κέρδισε, ήταν ντυμένος με επίσημα ρούχα, ενώ η Μιράντα (Ιωάννα Πηλιχού) φορούσε καθημερινά μαύρα ρούχα στη μεγαλύτερη διάρκεια της παράστασης. 

Φωτισμοί
Η χρωματική παλέτα των φωτισμών άλλαζε ανάλογα με την ένταση της σκηνής και τη διάθεση των χαρακτήρων, ενώ οι φωτισμοί «έπεφταν» πάνω στις λευκές πλαστικές κουρτίνες που βρίσκονταν γύρω από το σκηνικό, δημιουργώντας την ιδανική ατμόσφαιρα. Κάθε λίγα λεπτά που άλλαζε «η στιγμή» των χαρακτήρων, γινόταν παύση κι έσβηναν όλα τα φώτα στη σκηνή.
 
Moυσική
Η μουσική επιμέλεια ήταν η ιδανική, καθώς προκαλούσε στο κοινό την ένταση αλλά και τη συγκίνηση που άρμοζε στη στιγμή.

Ιδανικό soundtrack:



More things to do:
Μου έλειψε η διάρκεια της τελευταίας σκηνής, η οποία αποτελεί και την κορύφωση του έργου, ώστε το κοινό να συγκινηθεί πραγματικά και να πάρει μαζί του φεύγοντας όλο το «βάρος» της στιγμής.
  
Bonus tip:
H ανοιχτή οροφή του θεάτρου που με θέα τ' αστέρια χάριζε το καλοκαιρινό στοιχείο που χρειαζόμαστε, σε συνδυασμό με την ηχομόνωση ενός κλειστού θεάτρου, ήταν το ιδανικό.

Ταυτότητα της παράστασης
μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Αρβανίτης
φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Σταματοπούλου
βοηθός σκηνογράφου: Αναστασία Δημουλάκη
ερμηνεύουν: Αργύρης Αγγέλου & Ιωάννα Πηλιχού
επικοινωνία-προβολή: Αγλαΐα Παγώνα
styling: Σοφία Δριστέλα
επικοινωνιακό υλικό & artwork: Κάρολος Πορφύρης
σκηνοθεσία τρέιλερ παράστασης: Μάκης Τσούφης
φωτογράφιση παράστασης: 77 Films
μακιγιάζ & κομμώσεις: Θάνος Βογιατζής
Πληροφορίες παράστασης
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 9.30μ.μ
Θέατρο Αθηνά ‘θερινό’- Δεριγνύ 8, Αθήνα
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά
Γενική είσοδος: 10 ευρώ

                                                              

                                                                                

Η Δήμητρα Ταλιαδώρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου ενώ παράλληλα παρακολουθεί το θεατρικό εργαστήριο ΄Κλεψύδρα΄. Αγαπά πολύ το γράψιμο, όπως και το θέατρο και γι’ αυτό ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή θεατρικών μονολόγων και ιστοριών, για δική της ευχαρίστηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required