Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Κριτική θεατρικής παράστασης

«FOUR NO REASON»
Θέατρο Άλφα, Aθήνα
Ιανουάριος 2020

Της συντάκτριας Παναγιώτας Παπαδοπούλου


Το « Four no reason», η θεατρική παράσταση της Νάντιας Παλαιολόγου, που σημείωσε τεράστια επιτυχία την προηγούμενη περίοδο προβολής της, πραγματοποίησε δυναμική επιστροφή στον χώρο του Θεάτρου Άλφα, για δύο μοναδικές παραστάσεις, στις 30 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου, όπου και δώσαμε το παρόν με το Fairytales. 
Η χορευτική ομάδα New-ton company, σε συνεργασία με τη σκηνοθέτρια, αποτύπωσαν ένα χορευτικό εικαστικό αποτέλεσμα με εντυπωσιακή επιδεξιότητα, δίνοντάς μας μία ισχυρή δόση γεύσης από τις πινελιές των έργων τέχνης του Βέλγου αριστοτεχνικού ζωγράφου Rene Magritte. Μεταφερόμενοι νοερά στο χρονικό πλαίσιο ζωής του καλλιτέχνη και αντιλαμβανόμενοι στοιχεία της προσωπικότητάς του, λαμβάνουμε το μήνυμα εξάλειψης των σύγχρονων στερεοτυπικών οπτικών γωνιών όσο αφορά στην υπόσταση της πραγματικότητας. Για την επίτευξη αυτού δε χρειάζονται παρά μόνο… τέσσερις απρόσωπες φιγούρες ανθρώπων που, μέσω της χορογραφίας τους, κάνουν τα αδύνατα… δυνατά, αφού αποτυπώνουν το σουρρεαλιστικό ύφος του ζωγράφου σχετικά με την πολυπλοκότητα αλλά ταυτόχρονα και την απλότητα των καταστάσεων μεταξύ των ανθρώπων, ταξιδεύοντας εικαστικά το κοινό.

Ηθοποιοί:
Τέσσερις ηθοποιοί-χορευτές δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, υπό απρόσωπη μορφή, όπως άλλωστε κι όλες οι μορφές των έργων του Rene Magritte, εντυπωσιάζοντας απαράμιλλα τους θεατές, μέσα από έννοιες του πραγματικού και του φανταστικού, που λαμβάνουν υπόσταση επί σκηνής προκαλώντας τους μια έντονη απορία για το ποια είναι εν τέλει η αληθινή πραγματικότητα!

                                     
                                         Συγγραφέας: Σοφιάννα Παϊδούση
Ηλικία: από 4 ετών
Σελίδες: 80
Είδος: Print Book, Fairytale, Picture book, full color
Τόπος & Χρόνος έκδοσης: Αθήνα, Ιούλιος 2019

Παραγγείλτε το βιβλίο του Παρφέ, στη μοναδική τιμή των 9,99 € και κερδίστε αυτόματα: 

  • Το αντίστοιχο eBook του Παρφέ, (αξίας 4.90 €)
  • Την ηχογραφημένη αφήγηση της ιστορίας  (αξίας 1 €)
  • Ιδιόχειρη αφιέρωση της συγγραφέα

Σκηνικά:
Ένα επιβλητικό σαλόνι, ένα μικρό ξύλινο τραπεζάκι κι ένα μοβ χαλί είναι πραγματικά τα μόνα απαραίτητα αντικείμενα για τη σύνθεση ενός εντυπωσιακού νοερού πίνακα επί σκηνής, μετατρέποντας τον χώρο του Θεάτρου Άλφα σε μια ονειρική υπόσταση ενός έργου του Magritte. Τα τέσσερα πρόσωπα, με τις μουσικοχορευτικές κινήσεις τους, μοιάζουν σαν να ξεπροβάλλουν από έναν φανταστικό κόσμο, καθηλώνοντας κι εντυπωσιάζοντας, σε μεγάλο βαθμό, το θεατρικό κοινό! 
Μέσω της τεχνοτροπίας που δημιουργεί η άψογη χορογραφία των ηθοποιών, ο θεατής κατά τη διάρκεια των σκηνικών τοποθετείται σε μια θέση όπου προσπαθεί να δει αν αυτό το οποίο υπάρχει πίσω από τον πίνακα είναι το ίδιο με αυτό που απεικονίζεται και μπροστά! 

Κοστούμια:
Ο ενδυματολογικός χαρακτήρας της παράστασης είναι εξίσου απλοϊκός, σε χρώματα του λευκού και του μαύρου, ενώ τα πρόσωπα των ηθοποιών χορευτών είναι καλυμμένα με ύφασμα, παραπέμποντας τη φαντασία του θεατή στο γεγονός ότι τάχα έχουν ξεπροβάλλει από τον «Μεγάλο Πόλεμο».

Φωτισμός:
Ο φωτισμός αποτελεί βοηθητικό παράγοντα για την επιτυχή νοερή μετάβαση σ' έναν πίνακα του ζωγράφου όπου ο χώρος λαμβάνει μια φανταστική υπόσταση, ενώ η επιλογή ψυχρού τόνου δίνει όλο και πιο μεγάλη ένταση στο θέαμα, δημιουργώντας ένα οπτικό αριστούργημα.

Μουσική:
Από  την παράσταση δεν απουσιάζει και το μουσικό στοιχείο, το οποίο αποτελείται από συγκεκριμένα μοτίβα ήχων, που συμπληρώνει τη χορογραφία των τεσσάρων ηθοποιών!

Ιδανικό Soundtrack:


Magritte in motion

More things to do:
Από τις πιο πρωτοποριακές παραστάσεις της σύγχρονης εποχής,  που περιέχει μία εντυπωσιακά δεμένη κι άψογα συγχρονισμένη ομάδα όσο αφορά στη χορογραφία της καθώς επίσης και πρωτότυπη θεματική, χωρίς να υστερεί σε καμία πτυχή της! 

Bonus tips:
Η πρώτη εκδοχή της παράστασης επιλέχθηκε από το Φεστιβάλ Rabbitlab 1.0, ενώ ξεχώρισε ήδη επιτυχώς την προηγούμενη θεατρική περίοδο στο Θέατρο Άλφα. Φέτος έρχεται ν' αφήσει άφωνους τους θεατές με μία δεύτερη εμφάνιση! Παράλληλα, το προσιτό εισιτήριο για φοιτητές, άνεργους, ΑΜΕΑ και συνταξιούχους, είναι ακόμη ένας λόγος για την επιλογή της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης! 



Πληροφορίες:
Σύλληψη/χορογραφία/σκηνοθεσία: Νάντια Παλαιολόγου
Ερμηνεύουν: Χαρά Βάκρινου, Νάντια Παλαιολόγου, Ελπίδα Σπύρου, Χρήστος Τζιάτζιος,
Sound Design: The little thieves Μάριος Κλεφτάκης – Βασίλης Κλεφτάκης
Trailer παράστασης: Σοφοκλής Μπιμπής
Φωτογραφίες: Σοφοκλής Μπιμπής
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Χρήστος Τζίφας

Τοποθεσία: Θέατρο Άλφα, Πατησίων 37 Αθήνα
Ημερομηνίες: Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις 21:00 και Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στις 21:00
Εισιτήρια: 10 ευρώ κανονικό και 7 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων, συνταξιούχων, ατέλειες)
 Πληροφορίες / Κρατήσεις:  6970282888, 210 5221444, 6973701528

     


Η Παναγιώτα Παπαδοπούλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και σπουδάστρια του τμήματος Μουσικών Σπουδών στο ΙΕΚ Δέλτα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, αγαπά και γράφει άρθρα για το θέατρο και παρακολουθεί το εργαστήριο Υποκριτικής & Σκηνοθεσίας στο Θέατρο των Αλλαγών.
                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required