Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Κριτική θεατρικής παράστασης:

«Η ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΘΩΜΑ» 
ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 
Θέατρο Χυτήριο, Αθήνα
Νοέμβριος 2019

Της συντάκτριας Παναγιώτας Παπαδοπούλου



Για άλλη μια φορά στο Θέατρο ΧΥΤΗΡΙΟ δώσαμε το παρόν με το FAIRYTALES σε μια πραγματικά συγκινητική και υπερσύγχρονη παράσταση που θίγει στο προσκήνιο τ' ανθρώπινα δικαιώματα. Η Αναστασία Καλογιάννη, λοιπόν, «ανοίγει» τις πόρτες της σκηνής του θεάτρου μ' αυτό το κλασικό μυθιστόρημα της Χάριετ Μπίτσερ Στόου, προκαλώντας την ανθρώπινη ευαισθητοποίηση των θεατών όσο αφορά στα ζητήματα της ανθρώπινης καταπίεσης, της δουλείας και της υποβάθμισης. Το σενάριο είναι βασισμένο στον Θωμά, έναν φτωχό και ταπεινό άνθρωπο ο οποίος φτάνει ως επισκέπτης και εν τέλει διορίζεται ως επιστάτης του κήπου, στο σπίτι ενός  καλόψυχου επιχειρηματία, που σέβεται τους σκλάβους του, με αποτέλεσμα να ζουν όλοι αρμονικά. Τι γίνεται, όμως, όταν ανατρέπονται όλα, λόγω αναπάντεχων εξελίξεων και το σπίτι περνάει στα χέρια νέου ιδιοκτήτη; 

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ!


To Fairytales & Ο Παρφές στέλνουν
2 τυχερούς νικητές (με τους φίλους τους)
στην "Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά"!!!
Παραγγείλτε την έντυπη έκδοση του παραμυθιού στη μοναδική τιμή των 9,99€ και απολαύστε τη συγκινητική παράσταση!
(οι προσκλήσεις είναι 2πλες!!!)
-Για κράτηση θέσεων καλέστε στο 6983918714
ή στείλτε μήνυμα εδώ! ή email στο: oparfes@gmail.com 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εκείνοι που θα καλέσουν ή θα στείλουν μήνυμα ή email και θα επιβεβαιωθεί η παραγγελία τους με μήνυμα, θα λάβουν τις διπλές προσκλήσεις για την Κυριακή που επιθυμούν.
Πιο συγκεκριμένα:
Παραγγείλτε το βιβλίο του Παρφέ, στη μοναδική τιμή των 9,99€ και κερδίστε αυτόματα:
 Το αντίστοιχο eBook του Παρφέ, (αξίας 4.90 €) & την ηχογραφημένη αφήγηση της ιστορίας 
(αξίας 1 €)
 Ιδιόχειρη αφιέρωση της συγγραφέα
 Χειροποίητο δώρο-έκπληξη, διαφορετικό για αγόρια και κορίτσια, μαζί με αυτοκόλλητο!
Το βιβλίο και τα δώρα θα σας αποσταλούν άμεσα, σε συλλεκτική συσκευασία!!!


Highlights:
Το θέμα του ρατσισμού αποτελεί το επίκεντρο της παράστασης ως κοινωνικό ζήτημα που μετά από τόσα χρόνια αναδύεται στο φως με όλ' αυτά που συμβαίνουν στη σύγχρονη εποχή. 


Συντελεστές:
Τον Θωμά υποδύεται ο Νικόλαος Φραγκιουδάκης ο οποίος παρουσιάζεται ως φτωχός σκλάβος του σπιτιού με μεγάλο φιλότιμο προς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και το υπόλοιπο προσωπικό του σπιτιού.

Ο μεγαλόκαρδος ιδιοκτήτης του σπιτιού αυτού είναι φυσικά ο Δημήτρης Παπανικολάου, που επιδεικνύει συνεχώς τη συμπάθεια και την εύνοια του προς όλους, μέχρι που παραχωρεί το σπίτι του στον καινούριο επιχειρηματία, τον Γιώργο Γερονυμάκη.

Την ευγενική  κυρία που ζει στο σπίτι πολλά χρόνια και παρέχει τις υπηρεσίες της στον επιχειρηματία παριστάνει η Ορνέλα Λούτη.

Η Εύα (Αλεξάνδρα Κολαίτη) είναι η γλυκιά και συνεσταλμένη κόρη του επιχειρηματία που ζει στο σπίτι μαζί με τη φίλη της, την Κυριακή Στούρου, το οικότροφο κοριτσάκι, καθώς έχει εγκαταλειφθεί, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών εκείνης της εποχής.  


Σκηνοθεσία:
Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς γι' αυτή την ευφάνταστη σκηνοθεσία που εκτός του σκηνικού με το σπίτι συμπεριλαμβάνει ταυτόχρονα στην πλοκή της την τεχνολογία της τριδιάστατης προβολής, μέσω της οποίας προβάλλονται τα αναπάντεχα ερωτήματα σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι όχι μόνο. Διαχρονικές αξίες, όπως η αγάπη και η αιώνια ελευθερία των σκλάβων, θίγονται σε 3D οθόνη, με τα συνακόλουθα μηνύματα ν' αποτυπώνονται στο μυαλό των θεατών. 


Κοστούμια:
Η ενδυμασία του κάθε προσώπου είναι αντίστοιχη του ρόλου του. Έτσι, οι ιδιοκτήτες έχουν πιο επίσημο ύφος ένδυσης από τα υπόλοιπα άτομα του έργου. Επιπρόσθετα, οι επιλογές είναι χρωματικά έντονες μόνο για τις γυναίκες της παράστασης και ταυτίζονται μ' εκείνη την εποχή στην οποία απευθύνεται το έργο.


Φωτισμός:
Πλάνα φωτεινά και σκοτεινά εναλλάσσονται στην πλοκή της παράστασης, ανάλογα τα δρώμενα που ακολουθούν, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην εναλλαγή των σκηνικών.

Μουσική:
«Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά» αποτελεί ένα πραγματικά μουσικό αριστούργημα, μ' έντονα στοιχεία πιάνου, τραγουδιού και χορού, τα οποία κρατούν συνεχώς σε εγρήγορση τον θεατή και τον συγκινούν ταυτόχρονα!

Ιδανικό Soundtrack: 


                   The animals -The house of the rising sun 

More things to do:
Ίσως αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες παραστάσεις, που δε χρειάζεται κάποιο επιπρόσθετο στοιχείο για να βελτιωθεί!



Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αθανασία Καλογιάννη
Θεατρική Διασκευή: Κωνσταντίνος Θάνος
Κινησιολογία: Βαγγέλης Πιτσιλός
Β. Σκηνοθέτη: Ιωάννης Παναγοπουλος
Μουσική: Χάρις Μέγα
Σκηνογρ. επιμέλεια-video art: Ευάγγελος Τσαρούμης
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Στούντιο Ηχογράφησης: Ιωσήφ Χυδήρογλου
Φωτογραφίες: Απόστολος Δελάλης
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Ηθοποιοί: Γιώργος Γερωνυμάκης, Αλεξάνδρα Κολαϊτη, Ορνέλα Λούτη, Δημήτρης Παπανικολάου, Κυριακή Στούρου, Νικόλαος Φραγκιουδάκης
Διάρκεια Παράστασης: 90′ με το διάλειμμα
Ημερομηνία: κάθε Κυριακή στις 15:00 και καθημερινές για σχολεία. Από (10/11/2019)
Τοποθεσία: Θέατρο Χυτήριο, Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός
Eισιτήρια: Γενική Είσοδος: 10€ – Ειδικές τιμές για συλλόγους και ομαδικά 


     


Η Παναγιώτα Παπαδοπούλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και σπουδάστρια του τμήματος Μουσικών Σπουδών στο ΙΕΚ Δέλτα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, αγαπά και γράφει άρθρα για το θέατρο και παρακολουθεί το εργαστήριο Υποκριτικής & Σκηνοθεσίας στο Θέατρο των Αλλαγών.

Διαβάστε επίσης: Το  Fairytales ως Χορηγός Επικοινωνίας προτείνει: "Λίγη Ησυχία Παρακαλώ!" Χώρος Τέχνης Ασωμάτων, Αθήνα








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required