Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Κριτική θεατρική Παράστασης:

 «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»
Τεχνοχώρος «Εργοτάξιον, Αθήνα
Οκτώβριος 2019

Tης συντάκτριας Παναγιώτας Παπαδοπούλου




Το Fairytales έδωσε το παρόν στον Τεχνοχώρο «Εργοτάξιον», μας ξεναγεί σε μια πρωτότυπη παράσταση που ξεδιπλώνεται "Στο σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα". Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από τον Ισπανό συγγραφέα και ποιητή Φρεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Το κοινωνικά δραματικό σενάριο μαγνητίζει την προσοχή των θεατών, θέτοντας στο προσκήνιο ζητήματα σκληρής καταπίεσης και πατριαρχίας.


Πέντε αδελφές, η γιαγιά τους και δύο υπηρέτριες παρουσιάζουν τη ζωή τους ως εσώκλειστες σ' ένα σπίτι, λόγω πένθους, υπό τη μεγάλη πίεση της εξηντάχρονης μητέρας τους, της Μπερνάρντα και τους συμβιβασμούς τους οποίους αναγκάζονται να κάνουν, καθώς το επιβάλλει το καθεστώς της εποχής που ζουν. Τα κατεστημένα εκείνου του καιρού θέτουν ισχυρούς προβληματισμούς στο θεατή περί της ορθής "ηθικής", που πρέπει να επικρατεί, καθώς επίσης και για τις σκληρές τιμωρίες που εφαρμόζονται στ' άτομα μιας κοινωνίας παλαιών αρχών. Στην εξέλιξη της παράστασης γίνεται ευδιάκριτο ότι οι γυναίκες απαγορεύεται να έρθουν σ' επικοινωνία με χωρικούς κατώτερων τάξεων και κατά κύριο λόγο με το ανδρικό φύλο. Ακόμα και ο μεγάλος έρωτας που αναταράσσει τη ζωή των τριών αδελφών, προκαλώντας έντονη διαμάχη μεταξύ τους κι απρόοπτες εξελίξεις... δεν εμφανίζεται ως χαρακτήρας στην παράσταση.


Highlights:
"Σιωπή! Μη στενοχωριέστε για τίποτα", είναι η φράση της μητέρας προς τις κόρες της, αφού ενδιαφέρεται μόνο για την τήρηση των προτύπων και των συμπεριφορών, ώστε να συνάδουν με την κοινωνία του χωριού τους. Έτσι επιβάλλει στο σπίτι πένθος οκτώ ετών για τον δεύτερο άντρα της.

Ηθοποιοί:
Η Μπερνάρντα (Μυγδαλιά Ανδρέου) είναι μια τυραννική μητέρα, απόγονος μεγάλης οικογένειας, σε σχέση με τα υπόλοιπα σπίτια του χωριού. Γίνεται καταπιεστική ως και επιθετική προς τις κόρες της, χωρίς να υπολογίζει τίποτα παρά μόνο την τήρηση των κανόνων που η ίδια υιοθετεί.
Την Ανγκούστια ενσαρκώνει η Σωτηρία Χρυσικοπούλου, η όποια αποτελεί τη μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο και καθώς κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της, επισπεύδει τις γαμήλιες διαδικασίες με τον Πέπε Ρομάνο. 

Η Μαγκνταλένα (Χριστίνα Μούζη) και η Αμέλια (Αναστασία Ραβάνη), είναι οι άλλες δύο κόρες, που δείχνουν μεγαλύτερη υποταγή στις επιβολές της Μπερνάρντα σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Τον Πέπε όμως ποθεί και η Ανδέλα (Ανδριάνα Σταυριδοπούλου), η μικρότερη κόρη απ' όλες, η οποία αντιτάσσεται, σε μεγάλο βαθμό, απέναντι στην Μπερνάρντα και τις αντιλήψεις της.
Τέλος, η Μαρτύριο (Κωνσταντίνα Βάρδα), είναι η τέταρτη κόρη που ζηλεύει, καθώς λόγω του παρουσιαστικού της, δεν μπορεί να κερδίσει αυτή τον Πέπε Ρομάνο. 
Στο σπίτι ζουν, επίσης, η Πόνθια, η οικονόμος, (Έφη Μεράβογλου), που γνωρίζει τα μυστικά της Μπερνάρντα και τον σκληρό χαρακτήρα της αλλά και η Μαρία Χοσέφα, η μητέρα της Μπερνάρντα και γιαγιά των κοριτσιών (Σόνια Πούλη), η οποία αποτελεί έναν κωμικοτραγικό χαρακτήρα που εμφανίζεται περιστασιακά για να μας δείξει τη μεγάλη απελπισία της για όλη την πίεση που βιώνει η ίδια για περισσότερα χρόνια από τις εγγονές της. Επιπρόσθετα, η Πονθία έχει μία βοηθό στις δουλειές του σπιτιού, την Αριστέα Ανίση, μια φτωχή κοπέλα που την έχει προσλάβει η Μπερνάρντα.

                                     
                                          Συγγραφέας: Σοφιάννα Παϊδούση
Ηλικία: από 4 ετών
Σελίδες: 80
Είδος: Print Book, Fairytale, Picture book, full color
Τόπος & Χρόνος έκδοσης: Αθήνα, Ιούλιος 2019

Παραγγείλτε το βιβλίο του Παρφέ, στη μοναδική τιμή των 9,99 € και κερδίστε αυτόματα: 

  • Το αντίστοιχο eBook του Παρφέ, (αξίας 4.90 €)
  • Την ηχογραφημένη αφήγηση της ιστορίας  (αξίας 1 €)
  • Ιδιόχειρη αφιέρωση της συγγραφέα
  • Χειροποίητο δώρο-έκπληξη, διαφορετικό για αγόρια και κορίτσια, μαζί με αυτοκόλλητο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
oparfes@gmail.com


Μπορείτε να δείτε το ανανεωμένο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
σε μορφή Pdf!



Σκηνοθεσία: 
Ο μικρός και ζεστός χώρος της σκηνής στο «Εργοτάξιον», μετατρέπεται, μέσω διαμόρφωσης, σ' ένα μουντό χρωματικά κι επιβλητικό ταυτόχρονα σπίτι, που συμβαίνουν όλα αυτά τα δρώμενα, με κύρια επικέντρωση στον χώρο της τραπεζαρίας όπου και δειπνεί η μητέρα με τις κόρες της. Συμπληρωματικά, αναδεικνύονται διαχρονικά στοιχεία της εποχής, όπως μια ραπτομηχανή, οι παραδοσιακοί κεντητοί πίνακες και τα vintage φωτιστικά. 
Ο Ευγένιος Αρβανιτάκης μας παραδίδει ένα σπίτι δημιουργημένο από διάφανο υλικό μέσα από τους τοίχους του οποίου μας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε με αμεσότητα την εξέλιξη των γεγονότων.

Κοστούμια:
Οι ηθοποιοί είναι ντυμένοι με λιτές ενδυματολογικές επιλογές, μεταφέροντάς μας χρονικά στις συνήθειες των ανθρώπων εκείνης της εποχής και επιλέγοντας το μαύρο χρώμα για να ταυτιστούν με το πένθος του σπιτιού.

Φωτισμός:
Ο φωτισμός είναι πολύ χαμηλός για να υποστηρίξει την καταπίεση που υφίστανται τα άτομα στο ερμητικά κλεισμένο σπίτι, λόγω της κατάστασης.

Μουσική:
Η παράσταση διαθέτει ελάχιστα μουσικά στοιχεία (κυρίως στην αρχή) ισπανικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την προέλευση του σεναρίου της. Πρόκειται, εμφανώς, για την παρουσίαση ενός δράματος με διαφορετικό ύφος, που έχει στόχο να εστιάσει στα μηνύματα που μεταφέρει στο κοινό του. Εντάσεις στους διαλόγους, επιφωνήματα και δυνατές ερμηνείες, «δίνουν και παίρνουν», προσδίδοντας μια ρεαλιστική ταυτότητα στο έργο.

Ιδανικό Soundtrack:





More things to do: 

Θα μπορούσαν να ενσωματωθούν κάποιες μουσικές επιλογές μεταξύ των παύσεων που γίνονται κατά τη διάρκεια των δείπνων, ώστε να προστεθεί περισσότερη λυρικότητα.

Bonus tips:

Το οικονομικό εισιτήριο της παράστασης είναι ένα δελεαστικό κίνητρο για το κοινό! Η Μπερνάρντα, λοιπόν, σας περιμένει για ν' ανοίξει ξανά τις πόρτες του σπιτιού της από 4 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή στις 21:15 και να σας αφήσει άναυδους!

Παίζουν:
Μυγδαλιά Ανδρέου (Μπερνάρντα), Χριστίνα Μούζη (Μαγκνταλένα), Αναστασία Ραβάνη (Αμέλια) Σωτηρία Χρυσικοπούλου (Ανγκούστιας), Ανδριάνα Σταυριδοπούλου (Αδέλα) Κωνσταντίνα Βάρδα (Μαρτίριο), Έφη Μεράβογλου (Πόνθια), Αριστέα Ανύση (Υπηρέτρια) Σόνια Πούλη (Μαρία Χοσέφα)

Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: 
Έφη Μεράβογλου
Σχέδιο - κατασκευή σπιτιού: 
Ευγένιος Αρβανιτάκης
Κοστούμια- σκηνικά: Η ομάδα
Φωτογράφιση: Νικολέττα Γιαννούλη
Παραγωγή: 92 Artschool
Δημόσιες σχέσεις: Κωνσταντίνος Πλατής
Προσαρμογή σχεδίου αφίσας: 
Λυδία Σταυριδοπούλου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Από Παρασκευή 4 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή στις 21:15
Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό), 5 ευρώ (μειωμένο & ομαδικό για γκρουπ άνω των 8 ατόμων).
Τεχνοχώρος Εργοτάξιον
Διογένους 1, Άγιος Δημήτριος 

  


Η Παναγιώτα Παπαδοπούλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και σπουδάστρια του τμήματος Μουσικών Σπουδών στο ΙΕΚ Δέλτα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, αγαπά και γράφει άρθρα για το θέατρο και παρακολουθεί το εργαστήριο Υποκριτικής & Σκηνοθεσίας στο Θέατρο των Αλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required