Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Δεσποινίς Χάος

 «Δεσποινίς Χάος»
KΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Ιανουάριος 2019, 
Θέατρο Μαίωτρον, Θεσσαλονίκη

Της συντάκτριας Άννας Κβάσνιακ

Στη θεατρική παράσταση "Δεσποινίς Χάος", στο θέατρο Μαίωτρον, παρατηρούμε έναν εσωτερικό μονόλογο μέσα από τον οποίο εξελίσσεται μια ενδο-προσωπική σύγκρουση που τη φέρνει αντιμέτωπη με τα ιατρικά αποτελέσματα και έπειτα με τ' ασφυκτικά όρια που θέτουν οι άλλοι γι' αυτήν… Αυτή η συναισθηματική και συνάμα ψυχολογική καταπίεση την ενεργοποιεί στο να δράσει αποφασιστικά, καθώς μέσα στον ψυχικό της κόσμο συνειδητοποιεί πως έχει χάσει χρόνο και ζωή και επιθυμεί να πράξει αντίθετα, όσος χρόνος της έχει απομείνει… 
Οι έννοιες, οι εμπειρίες, οι φοβίες που υπάρχουν στη καθημερινότητα και στο υποσυνείδητό της, ως ωκεανός, την κατακλύζουν άλλοτε δροσίζοντάς την κι άλλοτε πνίγοντάς την, στην προσπάθειά της να εντοπίσει απεγνωσμένα μια σταθερότητα. Το μόνο, όμως, που συναντά είναι ρευστότητα…



Το θέατρο Μαίωτρον φιλοξενεί στα σπλάχνα του μια υπέροχη παράσταση δίνοντας τη δυνατότητα να προβληθούν ποιοτικές δουλειές από καλλιτέχνες που πρόκειται να μας απασχολήσουν μακροπρόθεσμα.


Σκηνοθεσία:  
Την σκηνοθεσία επιμελείται ο Αντώνης Καραγιάννης όπου με την ευρηματικότητα του δημιούργησε ένα απλό και την ίδια στιγμή εντυπωσιακό σκηνικό από καθημερινά πράγματα που χρησιμοποίησε η σκηνογράφος Μαρία Παπατζέλου με περισσή φαντασία, μέσα από τα οποία υποκρύπτονται άφθονα συμβολικά στοιχεία και αντανακλούν το παρελθόν της ηρωίδας. 



Φώτα-Μουσική: 
Οι φωτισμοί της Ολυμπίας Λαζαρίδου εναλλάσσονταν σε διάφορους χρωματισμούς (κόκκινο, πράσινο, συνδυασμός και των δύο), στο ρυθμό του αφηγητή που εξηγούσε τα διάφορα ψυχικά στάδια που περνούσε η ηρωίδα. 
Η συνοδευτική μουσική, επιλογή της Δέσποινας Καλαϊτζίδου,  άλλοτε δημιουργούσε μια μελαγχολική ατμόσφαιρα και άλλοτε η ηρωίδα ερμήνευε τραγούδια που κάποτε σήμαιναν κάτι σημαντικό γι’ αυτήν…  
  


Ηθοποιοί: 
Η Αλεξάνδρα Τσιάγκα, που υποδύεται την ηρωίδα, διακατέχεται από έντονες και ανάμεικτες συναισθηματικές μεταπτώσεις (λύπη, χαρά, μελαγχολία, θυμός, οργή). Η ερμηνεία της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολική, παρ' όλα αυτά, στην προκειμένη περίπτωση, αναπαριστά με πιστό τρόπο (λεκτικά και σωματικά) τι βιώνει κάποιος που βρίσκεται εγκλωβισμένος στον ψυχικό του κόσμο, ενώ προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει μια σανίδα σωτηρίας… Το κείμενο της Δέσποινας Καλαϊτζίδου διαθέτει έναν χειμαρρώδη ρυθμό, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο επιθυμεί να δείξει τον φόβο της ηρωίδας ότι θα επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση κάτι που η ίδια επιδιώκει ν' αποφύγει. 


Η μνήμη που ανά τακτά χρονικά διαστήματα επικαλείται η ηρωίδα αποτελεί ένα δίκοπο μαχαίρι. Ένας βυθός εμπειριών μπορεί, αφενός μεν να κρύβει μέσα του πολλούς θησαυρούς τους οποίους μερικές φορές αγνοούμε την ύπαρξή τους, αφετέρου ενεδρεύουν σκοτεινές και καλά καταχωνιασμένες πλευρές, οι οποίες όταν βρουν πρόσφορο έδαφος αναδύονται από το υποσυνείδητο εντείνοντας τη συναισθηματική σύγχυση. Επίσης, φαίνεται διακριτικά αλλά ηχηρά η απουσία των οικείων της που στη δύσκολη φάση που διανύει δεν της συμπαραστέκεται κανείς. Μια θεατρική παράσταση που μόνο θαυμασμό, δέος και συγκίνηση μπορεί να προκαλέσει.


Το νέο βιβλίο της συγγραφέα Σοφιάννας Παϊδούση 
"Ο Παρφές" σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό (bullying)
 είναι διαθέσιμο σε μορφή eBook!!!
Μπορείτε να δείτε το 6σέλιδο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ σε μορφή Pdf!
μπορείτε να δείτε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ!

Credits: Στην οργάνωση παραγωγής και συγκεκριμένα στον Σταύρο Παρχαρίδη, για την επιλογή του συγκεκριμένου έργου προσφέροντας στο θεατρικό κοινό ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.



Θέατρο «ΜΑΙΩΤΡΟΝ», 
Αθηνάς 21, περιοχή Τούρκικου προξενείου, Θεσσαλονίκη
Λεωφορείο 22, στάση Πρώτη Αθηνάς
Τηλ: 6932633127

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 
Σκηνοθεσία : Αντώνης Καραγιάννης 
Ηθοποιός : Αλεξάνδρα Τσιάγκα 
Σκηνικά-Κουστούμια : Μαρία Παπατζέλου 
Οργάνωση Παραγωγής : ΜΑΙΩΤΡΟΝ- Σταύρος Παρχαρίδης 
Μουσική : Δέσποινα Καλαϊτζίδου 
Φωτογραφίες πλατό, αφίσας- video trailer : Γιώργος Κόγιας 
Φωτισμοί : Ολυμπία Λαζαρίδου 
Κιθάρα : Χρήστος Πιτένης 
Στην παράσταση ακούγονται τα τραγούδια :
Last Dawn- Ross Bugden 
Shattered Helium- Under the sky 
Momo’s Song- Royalty Free Pianomusic 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



Send us you CV: fairytalesbysofianna@gmail.com

Follow me on Social Media!

Subscribe to our mailing list

* indicates required